Attorney General krĂ€ver “lagliga” bakdörrar till kryptering

Attorney General krÀver

(Foto av Drew Angerer / Getty Images)

Den amerikanska regeringen ger fortfarande inte upp krypteringsdebatten. PÄ tisdagen höll riksadvokaten William Barr ett tal pÄ 30 minuter och krÀvde att teknikindustrin hjÀlper federala agenter att kringgÄ kryptering pÄ konsumentenheter eller riskera att möjliggöra brott.

“Att göra vĂ„r virtuella vĂ€rld sĂ€krare bör inte gĂ„ pĂ„ bekostnad av att göra oss mer sĂ„rbara i den verkliga vĂ€rlden. Men tyvĂ€rr Ă€r det vad vi ser idag”, sa han pĂ„ tisdagen vid en cybersĂ€kerhetskonferens.

I sitt tal upprepade Barr tidigare argument som FBI och andra tjĂ€nstemĂ€n frĂ„n justitiedepartementet har framfört för att krĂ€va Ă„tkomst till krypterad data – nĂ€mligen att brottslingar och terrorister har anvĂ€nt krypterade enheter och meddelandetjĂ€nster för att hindra federala agenter frĂ„n att spĂ„ra sina aktiviteter och avslöja bevis som Ă€r nödvĂ€ndiga för att lagföra dem för deras brott.

“Kostnaderna för oansvarig kryptering som blockerar legitim Ă„tkomst till brottsbekĂ€mpning mĂ€ts i slutĂ€ndan i ett ökande antal offer – mĂ€n, kvinnor och barn som Ă€r offer för brott – brott som kunde ha förhindrats om brottsbekĂ€mpning hade fĂ„tt laglig tillgĂ„ng till krypterade bevis, “hĂ€vdade advokaten.

Teknikindustrin har drivit tillbaka pĂ„ sĂ„dana argument. Deras rĂ€dsla: Att skapa en “regeringsdörr” kommer ocksĂ„ att försvaga krypteringen över deras konsumentprodukter, vilket gör det lĂ€ttare för alla att hacka.

Men enligt Barr Ă€r tiden för debatt över. Under sitt tal krĂ€vde han att teknikindustrin banade vĂ€g för sĂ„dan Ă„tkomst och hĂ€vdade att “garantisĂ€ker” kryptering Ă€ventyrar allmĂ€n sĂ€kerhet. “Dessa kostnader kommer att vĂ€xa exponentiellt nĂ€r utplaceringen av garantisĂ€ker kryptering accelererar och brottslingar uppmuntras av deras förmĂ„ga att undvika upptĂ€ckt”, sade han.

Även om Barr avstod frĂ„n att föresprĂ„ka en specifik lösning föreslog han att leverantörer skulle kunna ge regeringen tillgĂ„ng till krypterad data genom att rulla ut speciella programuppdateringar till smartphones och elektroniska enheter som federala agenter försöker lĂ„sa upp. “Vi tror att vĂ„r tekniska sektor har uppfinningsrikedom att utveckla effektiva sĂ€tt att tillhandahĂ„lla sĂ€ker kryptering samtidigt som det ger sĂ€ker laglig Ă„tkomst,” tillade han.

Barrs tal möttes emellertid av push back frĂ„n den amerikanska senatorn Ron Wyden (D-Oregon), en föresprĂ„kare för integritet. “I morse (Barr) tog upp en trött, avskrĂ€ckt plan för att sprĂ€nga ett hĂ„l i en av de viktigaste sĂ€kerhetsfunktionerna som skyddar det amerikanska folks digitala liv”, sa Wyden i ett tal pĂ„ senatgolvet. “Barr, som ekar nĂ„gra lĂ€ngst till höger, republikanerna, försöker undergrĂ€va stark kryptering och krĂ€va regeringsdörrar till det amerikanska folks personliga anordningar.”

Han fortsatte med att sÀga att samma kryptering skyddar konsument- och myndighetsdata frÄn inte bara fientliga utlÀndska regeringar utan ocksÄ oberÀttigad övervakning frÄn USA. Wyden Àr sÀrskilt intresserad av Trump-administrationen som anvÀnder sÄdana befogenheter för spioneringsÀndamÄl.

“Vilken senator i deras rĂ€tta sinne skulle ge dessa mĂ€n befogenhet att bryta in i varje amerikanskt telefon?” FrĂ„gade Wyden.