Attorney General kräver “lagliga” bakdörrar till kryptering

(Foto av Drew Angerer / Getty Images)

Den amerikanska regeringen ger fortfarande inte upp krypteringsdebatten. På tisdagen höll riksadvokaten William Barr ett tal på 30 minuter och krävde att teknikindustrin hjälper federala agenter att kringgå kryptering på konsumentenheter eller riskera att möjliggöra brott.

“Att göra vår virtuella värld säkrare bör inte gå på bekostnad av att göra oss mer sårbara i den verkliga världen. Men tyvärr är det vad vi ser idag”, sa han på tisdagen vid en cybersäkerhetskonferens.

I sitt tal upprepade Barr tidigare argument som FBI och andra tjänstemän från justitiedepartementet har framfört för att kräva åtkomst till krypterad data – nämligen att brottslingar och terrorister har använt krypterade enheter och meddelandetjänster för att hindra federala agenter från att spåra sina aktiviteter och avslöja bevis som är nödvändiga för att lagföra dem för deras brott.

“Kostnaderna för oansvarig kryptering som blockerar legitim åtkomst till brottsbekämpning mäts i slutändan i ett ökande antal offer – män, kvinnor och barn som är offer för brott – brott som kunde ha förhindrats om brottsbekämpning hade fått laglig tillgång till krypterade bevis, “hävdade advokaten.

Teknikindustrin har drivit tillbaka på sådana argument. Deras rädsla: Att skapa en “regeringsdörr” kommer också att försvaga krypteringen över deras konsumentprodukter, vilket gör det lättare för alla att hacka.

Men enligt Barr är tiden för debatt över. Under sitt tal krävde han att teknikindustrin banade väg för sådan åtkomst och hävdade att “garantisäker” kryptering äventyrar allmän säkerhet. “Dessa kostnader kommer att växa exponentiellt när utplaceringen av garantisäker kryptering accelererar och brottslingar uppmuntras av deras förmåga att undvika upptäckt”, sade han.

Även om Barr avstod från att förespråka en specifik lösning föreslog han att leverantörer skulle kunna ge regeringen tillgång till krypterad data genom att rulla ut speciella programuppdateringar till smartphones och elektroniska enheter som federala agenter försöker låsa upp. “Vi tror att vår tekniska sektor har uppfinningsrikedom att utveckla effektiva sätt att tillhandahålla säker kryptering samtidigt som det ger säker laglig åtkomst,” tillade han.

Barrs tal möttes emellertid av push back från den amerikanska senatorn Ron Wyden (D-Oregon), en förespråkare för integritet. “I morse (Barr) tog upp en trött, avskräckt plan för att spränga ett hål i en av de viktigaste säkerhetsfunktionerna som skyddar det amerikanska folks digitala liv”, sa Wyden i ett tal på senatgolvet. “Barr, som ekar några längst till höger, republikanerna, försöker undergräva stark kryptering och kräva regeringsdörrar till det amerikanska folks personliga anordningar.”

Han fortsatte med att säga att samma kryptering skyddar konsument- och myndighetsdata från inte bara fientliga utländska regeringar utan också oberättigad övervakning från USA. Wyden är särskilt intresserad av Trump-administrationen som använder sådana befogenheter för spioneringsändamål.

“Vilken senator i deras rätta sinne skulle ge dessa män befogenhet att bryta in i varje amerikanskt telefon?” Frågade Wyden.

Relaterade Artiklar

Back to top button