Att titta på Oracle-TikTok-affären för att säkerställa ingen kompromiss med nationell säkerhet: Trump

TikTok, TikTok ByteDance, TikTok US, TikTok US ban, US TikTok ban, Explained Sci-Tech, Express Explained, Indian Express

USA: s president Donald Trump har sagt att han tittar på den amerikanska stora Oracles rapporterade bud på den kinesiskt ägda videodelningsappen TikTok och vill se till att det inte finns någon kompromiss med nationell säkerhet innan de godkänner affären.

Förra månaden undertecknade Trump en verkställande order om att förbjuda TikTok och WeChat senast den 15 september såvida inte ägarskapet till de två kinesiska företagen ändrades till amerikanskt.

Inledningsvis var Microsoft inblandat i samtal med ByteDance som äger TikTok-plattformen. Men nu har Oracle ingått en affär i detta avseende med ByteDance.

Trump berättade för journalister i Vita huset att innan han godkände affären, skulle han vilja se till att det inte finns någon kompromiss om nationell säkerhet och att USA: s finansdepartement får en stor del av affärstransaktionerna.

Han är planerad att få en information från sina tjänstemän på torsdagen.

”De ger mig studier om affären. Måste vara 100 procent vad gäller nationell säkerhet. Och nej, jag är inte beredd att logga in på någonting. Jag måste se affären. Vi behöver säkerhet, särskilt efter vad vi har sett med avseende på Kina och vad som händer, sa Trump som svar på en fråga onsdag.

Samtidigt medgav han att det finns juridiska utmaningar i att statskassan tar emot pengar från den här affären.

”Vi ska se om det. Otroligt nog tycker jag att du inte får göra det. Du får inte acceptera – vilken typ av sak är det här? han frågade.

De är villiga att göra en stor betalning till regeringen och vi får inte ta deras pengar. När händer detta? Hur dumt kan vi vara? Så vi undersöker det just nu, sa han som svar på en fråga.

Trump sa att han vill att en stor del av pengarna ska gå till USA: s regering eftersom det är hans administration som gjorde det möjligt.

Advokaterna kommer tillbaka till mig och de säger, det finns inget sätt att göra det. Du vet varför? För att ingen någonsin har hört talas om det förut. Ingen har någonsin sagt det förut. Ingen har någonsin sagt, ja, vi godkänner affären. Men vi vill att mycket pengar ska gå till regeringen för genom att godkänna affären gör vi affären värdefull. De har aldrig hört talas om det förut. OK? Kan du tro det, eller hur? Svårt att tro, sa han.

Som svar på en annan fråga sa Trump att han inte gillar ByteDance som har en majoritetsandel.

Enligt förslaget från ByteDance skulle det behålla en majoritetsandel och Oracle skulle ha en minoritetsandel, enligt nyhetsrapporter.

Vi får reda på det. Vi tittar på det från ByteDance. Vi gillar inte det. Jag menar bara konceptuellt kan jag säga att jag inte gillar det. Det har jag inte fått veta ännu. Det har rapporterats men det har jag inte fått veta. Det kan vara mycket korrekt rapportering för en förändring. Så om så är fallet kommer jag inte att vara nöjd med det. Förutsatt att ByteDance är Kina vilket jag tror det troligen är, sa Trump.

Relaterade Artiklar

Back to top button