Att leva med ett Lenovo Thinkpad X1 Carbon (2019)

Att leva med ett Lenovo Thinkpad X1 Carbon (2019)

Lenovos ThinkPad X1 Carbon har varit den frÀmsta lÀtta bÀrbara datorn riktad till chefer de senaste Ären. Jag har rest med den senaste (sjunde generationen) versionen under de senaste veckorna och har funnit att den Àr bra, om Àn inte radikal, förbÀttring. Den erbjuder en nyare processor, ytterligare skÀrmalternativ och en ny valfri kolfibervÀvdesign, med förbÀttrad prestanda och mycket bra batteritid.

Vid första anblicken ser X1 Carbon 2019 ut nÀstan identiskt med föregÄende Ärs modell, med en matt svart yta och en 14-tums skÀrm. Förra Ärets version minskade mÀngden ram runt skÀrmen, och detta fortsÀtter med den designen, som mÀter 0,63 gÄnger 12,74 gÄnger 8,55 tum (HWD) och vÀger knappt 2,5 pund. Den har fortfarande tvÄ USB-A-portar, en USB-C / Thunderbolt för laddning och kringutrustning, HDMI-utgÄng och en UBS-C / proprietÀr Ethernet-dockningskontakt pÄ sidan. Den enda verkliga förÀndringen du kommer att mÀrka Àr att strömbrytaren har flyttats frÄn ovanför tangentbordet till höger sida, med hörlursuttaget flyttat till vÀnster och placeringen av ventilationsöppningarna nÄgot justerat, sÄ att du lÀttare kan vrida systemet pÄ och av nÀr locket stÀngs under dockning. Det Àr en liten förÀndring, men till hjÀlp.

Det bakgrundsbelysta tangentbordet har inte förÀndrats. ThinkPads har fortfarande det vÀlbekanta ThinkPad-tangentbordet, som förblir i toppklass, tillsammans med den distinkta röda TrackPoint-markörkontrollen och en relativt liten men tillrÀcklig pekplatta.

De större förÀndringarna kommer under huven och pÄ skÀrmen. Processorn har uppgraderats frÄn förra Ärets Kaby Lake R-processorer till Whisky Lake-versionen av Intel Core-processorerna (bÄda Àr tekniskt en del av Ättonde generationens Core-processorer), med bÄde standard- och vPro-versioner tillgÀngliga. Lenovo har ocksÄ meddelat 10: e generationens Comet Lake-baserade system, men vPro-versioner av Comet Lake har Ànnu inte meddelats och inga Comet Lake-baserade system verkar levereras Ànnu.

För skÀrmar finns det nu ett alternativ för en UHD-panel (3840-by-2160), som Àr ny i Är. Standardpanelen Àr en 400-nit FHD-skÀrm (1920-till-1280), med en 300-nit multitouch-skÀrm tillgÀnglig för cirka 76 $ mer; och en WQHD-panel (2560-av-1440) för cirka $ 136 mer. (Priserna gÀller för bestÀllning direkt frÄn Lenovo via dess webbplats nÀr jag skriver detta. Det kan handla om priser i detaljhandeln). UHD-panelen Àr för nÀrvarande slut i lager pÄ webbplatsen, men bör vara cirka $ 260 mer Àn WQHD.

Jag testade tvÄ enheter. En hade standard 400-nit FHD-skÀrm och en 1,8 GHz Core i7-8655U-processor; den andra hade den blanka UHD-panelen och en 1,9 GHz Core i7-8665U med vPro. Den glansiga skÀrmen Àr bÀttre för att titta pÄ filmer, och den extra upplösningen skulle vara till nytta för detaljerad redigering av foton och videor, men för allmÀnt bruk föredrog jag skÀrmen med lÀgre upplösning eftersom den Àr lite ljusare och för att den har en matt finish vilket inte visar lika mycket blÀndning. (Eftersom den har lÀgre upplösning bör den ocksÄ anvÀnda lite mindre processorkraft för att flytta pixlar runt.) De hade lite olika fÀrgtemperaturer, men jag sÀger att det varierar lite i tillverkningen. Om jag konfigurerade ett system skulle jag vÀlja FHD-multitouch-panelen, för jag tycker att en pekskÀrm faktiskt Àr ganska bekvÀm pÄ en bÀrbar dator.

Prestandan för de tvĂ„ enheterna var ganska jĂ€mförbar, med den lite lĂ€gre klockade enheten som faktiskt gav lite bĂ€ttre prestanda (igen, förmodligen för att den hade fĂ€rre pixlar att flytta runt). Endera versionen slog förra Ă„rets Kaby Lake R-baserade system med en avsevĂ€rd marginal. Till exempel tog en komplex Matlab-portföljsimulering som tog 64 minuter pĂ„ förra Ă„rets system 50 minuter pĂ„ FHD-systemet och strax under 52 pĂ„ UHD-systemet. Det Ă€r en stor skillnad – men inte alls lika stor som förbĂ€ttringen jag sĂ„g frĂ„n femte generationen (104 minuter) till de sex (64 minuter) nĂ€r processorerna gick frĂ„n 2-kĂ€rnor / 4-trĂ„dar till 4-kĂ€rnor / 8-trĂ„dar . (PC Magazine hade fler riktmĂ€rken i sin fullstĂ€ndiga recension)

PĂ„ PCMark 10: s moderna kontorsbatteritest varade UHD-versionen i sju timmar, fyrtiotre minuter; medan FHD varade i tolv timmar, tio minuter. Antingen Ă€r en stor förbĂ€ttring jĂ€mfört med bĂ€rbara datorer frĂ„n nĂ„gra Ă„r sedan, men FHD-en Ă€r sĂ€rskilt bra. (PCMags videoundown test hade det efter 14 timmar, 29 minuter). Återigen Ă€r detta en bra anledning att vĂ€lja FHD-skĂ€rm. Sammantaget Ă€r jag ganska imponerad av batteriets livslĂ€ngd – nĂ€r jag nyligen tĂ€ckte en konferens kĂ€nde jag mig bekvĂ€m att lĂ€mna laddaren i mitt hotellrum och bara anvĂ€nda batteriet en hel dag, mestadels med ordbehandling, e-post och webbsurfning.

I den hÀr generationen har ThinkPads högtalare redesignats. Den innehÄller nu tvÄ högtalare som vetter uppÄt nÀra gÄngjÀrnen och tvÄ nedÄtvÀnda bashögtalare lÀngst ner pÄ maskinen. Ljudkvaliteten verkar ha förbÀttrats pÄ den hÀr modellen. 720p-webbkameran har ett fysiskt integritetsskydd. Sammantaget fungerade det bra för videokonferenser. Den har ocksÄ en fingeravtryckslÀsare, vilket fungerade bra.

X1 Carbon 2019 Carbon Weave vs. Matte Black Exterior

En annan ny funktion i denna generation Ă€r en vĂ€vdesign i kolfiber för maskinens överdel, som endast finns i de allra högsta konfigurationerna (UHD-modellen som jag testade hade en). Det sĂ€nker inte vikten nĂ„got – systemet med det vĂ€gde 2 pund, 6,1 ounces jĂ€mfört med 2 pund, 6,8 ounces för det vanliga systemet – men du mĂ€rker inte skillnaden. (Inklusive laddaren vĂ€ger FHD-systemet 3 pund, 1,3 uns). KolvĂ€ven Ă€r subtil och gör att denna generation sticker ut lite, men det Ă€r en ganska liten skillnad.

Som alltid innehÄller Lenovo en del av sin egen programvara, sÀrskilt en egen Vantage-hanteringsverktygssats, som inkluderar sin egen (separata) batterikontroll. Jag hittade lite olika versioner av den tillgÀngliga programvaran, varav en placerade Vantage-kontrollen i aktivitetsfÀltet; den andra som inte gjorde det. Min gissning Àr att de flesta företagsanvÀndare kommer att sÀtta pÄ sina egna versioner av Windows och kommer inte att se det ÀndÄ.

NÀr jag tittar pÄ webbplatsen ser jag grundlÀggande prissÀttning frÄn $ 1 253, med ett system som liknar FHD-systemet som jag testade (med en Core i7-8565U, 16 GB RAM och 512 GB SSD) för $ 1.550. Naturligtvis kommer priserna att variera.

Sammantaget Àr ThinkPad X1 Carbon lite lÀttare och lite snabbare Àn förra Ärets modell, med fler skÀrmalternativ och nÄgra fina förbÀttringar. Det fortsÀtter att vara det bÀsta valet bland 14-tums företagsbÀrbara datorer.

HÀr Àr PCMags fullstÀndiga recension.