Att leva med en Lenovo ThinkPad X1 Yoga (2019)

Att leva med en Lenovo ThinkPad X1 Yoga (2019)

Windows 2-i-1-datorer – bĂ€rbara datorer som i huvudsak kan vĂ€nda sig för att bli en surfplatta – har blivit en intressant nisch i affĂ€rsdatorutrymmet. Dessa Ă€r vanligtvis de högsta ultrabĂ€rbara enheterna pĂ„ marknaden, men mĂ„nga tycker att möjligheten att ha en mer flexibel maskin Ă€r vĂ€rt lite extra vikt och kostnad. Det Ă€r vad som krĂ€vs för att ha ett gĂ„ngjĂ€rn som vĂ€nder pĂ„ skĂ€rmen, plus de andra elementen som behövs för att den ska fungera bra som en surfplatta, inklusive en pekskĂ€rm.

En av de maskiner jag har rest med de senaste tvĂ„ veckorna har varit den senaste versionen av Lenovo ThinkPad X1 Yoga. Detta Ă€r den fjĂ€rde generationen av Yoga, och som tidigare generationer kommer den över som en version av ThinkPad X1 Carbon men med gĂ„ngjĂ€rn, penna och pekskĂ€rm. (PekskĂ€rmar finns ocksĂ„ pĂ„ X1 Carbon, och jag har tyckt att de Ă€r förvĂ„nansvĂ€rt praktiska.) Årets modell har minskat lite och har uppgraderats till 8: e generationens Intel Core-processorer (Whisky Lake). Som jag hittade nĂ€r jag bodde med Ă„rets X1 Carbon, ger det en liten men meningsfull uppdatering. Vad som gör Yoga annorlunda Ă€n kolet Ă€r gĂ„ngjĂ€rnet, som lĂ„ter dig vĂ€nda maskinen för att anvĂ€nda som en surfplatta eller rotera basen över 180 grader för att anvĂ€nda den som ett stativ för att titta pĂ„ video.

ThinkPad X1 Yoga 2019 (bÀrbar dator)

Ur designmĂ€ssig synpunkt erbjuder X1 Yoga en 14-tums skĂ€rm med ganska smĂ„ ramar, sĂ„ det tar betydligt mindre utrymme Ă€n förra Ă„ret. MĂ€ter 0,58 gĂ„nger 12,74 gĂ„nger 8,55 tum (HWD), det Ă€r nĂ€stan exakt samma fotavtryck (och bara lite tunnare) jĂ€mfört med det nuvarande X1 Carbon, Ă€ven om det kommer i ett “Iron Grey” aluminiumchassi istĂ€llet för det traditionella ThinkPad Matte Black-fodralet . JĂ€mfört med X1 Carbon lĂ€gger gĂ„ngjĂ€rnet, skĂ€rmen och den integrerade pennan till nĂ€stan ett halvt kilo till vikten, med Yoga som vĂ€ger 2 pund, 14,8 ounces (3 pund, 9,5 ounces med laddare). Som jĂ€mförelse Ă€r Dell Latitude 7400 nĂ„got mindre med en liknande skĂ€rm (med mindre utrymme under skĂ€rmen och tangentbordet) och vĂ€ger ungefĂ€r densamma med sitt vanliga batteri. Dell XPS 13 Ă€r sĂ€rskilt mindre eftersom den har en 13,4-tums skĂ€rm istĂ€llet för en 14-tums, men vĂ€ger ocksĂ„ ungefĂ€r densamma (Ă€ven om laddaren Ă€r mindre och lĂ€ttare.)

X1 Yoga har tvÄ USB-A-portar, en USB-C / Thunderbolt för laddning och kringutrustning, HDMI-utgÄng och en USB-C / proprietÀr Ethernet-dockningskontakt pÄ sidan. Strömknappen Àr pÄ höger sida och en medföljande liten penna glider in i en plats precis framför strömbrytaren. Pennan Àr inte lika bekvÀm som de fullstora pennorna som kommer med Dell-enheterna, men de Àr mycket mindre benÀgna att gÄ vilse. Annat Àn pennan liknar den ganska X1 Carbon, inklusive det vÀlbekanta bakgrundsbelysta ThinkPad-tangentbordet, som jag fortsÀtter att gilla. En port som saknats frÄn tidigare generationer Àr en microSD-kortplats (som Dell 7400 fortfarande har), vilket var praktiskt för nedladdning av foton.

Processorn har uppgraderats frÄn förra Ärets Kaby Lake R-processorer till Whisky Lake-versionen av Intel Core-processorerna (bÄda Àr tekniskt en del av Ättonde generationens Core-processorer), med bÄde standard- och vPro-versioner tillgÀngliga. För skÀrmar finns det nu ett alternativ för en UHD-panel (3840-by-2160), som Àr ny i Är. (Det finns för nÀrvarande inte i lager pÄ webbplatsen.) Standardpanelen Àr en 14-tums 380-nit blank multi-touch FHD-skÀrm (1920-till-1280) med en 180-nit WQHD (2560-av-1440) panel tillgÀnglig för cirka $ 106 mer. Ett FHD-alternativ med ePrivacy Guard lÀgger till cirka $ 197. (Priserna gÀller för bestÀllning direkt frÄn Lenovo via dess webbplats nÀr jag skriver detta. Det kan handla om priser i detaljhandeln). Alla dessa paneler Àr blanka, antagligen utifrÄn antagandet att om du köper en 2-i-1, kommer du att spendera mer tid pÄ att titta pÄ videor i surfplatta eller stand-lÀge.

ThinkPad X1 Yoga 2019 - som bÀrbar dator och surfplatta

Jag testade tvÄ enheter, en med standard multi-touch FHD-skÀrm, den andra med en UHD-skÀrm. UHD-skÀrmen visade sig lite skarpare nÀr man tittade pÄ videor pÄ nÀra hÄll, skÀrmen var sÀrskilt varmare i fÀrg och den extra upplösningen skulle vara till nytta för detaljerad redigering av foton och videor, men för de flesta kommer standard FHD att vara tillrÀckligt (och det ger bÀttre batteritid).

För prestandatestning hade enheten med FHD-skÀrmen en 1,8 GHz Core i7-8565U-processor, 8 GB minne och en 256 GB SSD; medan UHD-enheten hade en 1,9 GHz Core i7-8665U med vPro, 16 GB minne och en 1 TB SSD. Sammantaget var prestanda mycket lik vad jag hade sett med X1 Carbon, med den nÄgot högre klockmaskinen bara lite bÀttre i de flesta tester. (PC Mark 10 var ett undantag dÀr kanske de extra pixlarna pÄ UHD-maskinen stod för att den var nÄgot lÄngsammare trots den nominellt snabbare processorn.) I bÄda fallen var poÀngen betydligt bÀttre Àn jag fick med den konkurrenskraftiga Dell Latitude 7400 (som ocksÄ hade en Core i7-8665U, 16 GB och en FHD-skÀrm).

JÀmfört med den nyare Dell XPS 13 2-i-1 med en Ice Lake-processor var Whisky Lake-maskinerna nÄgot bÀttre pÄ PCMark och Cinebench 20s CPU-test, men sÀrskilt sÀmre vid Open GL fps i Cinebench 15. Ice Lake-systemet var mycket snabbare (88 sekunder jÀmfört med 122) pÄ ett Y-cruncher-matematiktest, förmodligen för att det stöder nya instruktioner, men de Whisky Lake-baserade Yogorna körde mycket snabbare en MATLAB-portföljsimulering (tog 49 minuter pÄ FHD-modellen och 53 pÄ UHD-modell jÀmfört med 66 minuter pÄ Whiskey Lake-baserade Latitude 7400 och 71 minuter pÄ Ice Lake-baserade XPS 13 2-i-1.) I praktiken Àr alla maskiner mer Àn kapabla för grundlÀggande e-post, Office och webblÀsaruppgifter och rekommenderas inte för att spela avancerade spel; men ThinkPads Àr sÀrskilt bÀttre för avancerad modellering och andra datorintensiva appar.

PĂ„ batteriets livslĂ€ngd, med hjĂ€lp av PCMark 10: s moderna kontorsbatteritest, varade UHD-versionen nio timmar, trettiosju minuter; medan FHD varade i tolv timmar, nitton minuter. Antingen Ă€r en stor förbĂ€ttring jĂ€mfört med bĂ€rbara datorer frĂ„n nĂ„gra Ă„r sedan, men FHD-en Ă€r sĂ€rskilt bra. Som jĂ€mförelse varade Dell Latitude 7400 I, som hade ett extra stort batteri och dĂ€rmed vĂ€gde cirka 5 uns mer, över 20 timmar; det Ă€r det bĂ€sta jag har sett pĂ„ en maskin av denna storlek. Ice Lake-baserade XPS 13 gjorde inte nĂ€stan lika bra. Även om det inte Ă€r toppar i det hĂ€r testet, Ă€r jag ganska nöjd med batteriet pĂ„ Yoga – jag kan göra en hel dag med anteckningar, surfning och e-post pĂ„ en konferens utan att oroa mig för det.

JÀmfört med X1 Carbon har Yoga en större högtalare pÄ toppen av tangentbordet, eftersom de nedÄtvÀnda kommer att tÀckas om du vÀnder maskinen till surfplattelÀge. Sammantaget tyckte jag att ljudkvaliteten var ganska bra.

Som en surfplatta har Yoga sina fördelar och nackdelar. Pennan Àr ganska liten, men den Àr vÀldigt bekvÀm att ha med sig, eftersom den lÀtt glider in i en plats pÄ sidan framför strömbrytaren. Det verkade fungera bra att rita eller markera sidor. Men som med alla Windows-konvertibler Àr det fortfarande lite tungt jÀmfört med iPad- eller Android-surfplattorna, och Ànnu viktigare, det finns fortfarande inte sÄ mÄnga tablettapplikationer för saker som att lÀsa tidningar och tidskrifter offline.

720p-webbkameran har en fysisk integritetsbrytare som tÀcker den, men den Àr lite smalare Àn den pÄ X1 Carbon. Sammantaget fungerade webbkameran bra för videokonferenser. Jag var ocksÄ ganska nöjd med den inbÀddade fingeravtryckslÀsaren samt att anvÀnda kameran för att lÄsa upp ansiktsigenkÀnning i Windows Hello.

X1 Yoga Àr en förstklassig surfplatta och prissÀtts dÀrefter. En enhet med en Core i5-8265U-processor, 8 GB minne, 256 GB lagringsutrymme och en FHD-panel Àr ungefÀr 1.600 dollar som jag prissÀtter det idag; FHD-enheten jag anvÀnde (med en Core i7-8565U) Àr $ 182 mer. UHD-versionen Àr inte tillgÀnglig just nu, men jag antar att det skulle vara cirka 2600 dollar med alla alternativ som min modell hade (Àven om jag tvivlar pÄ att de flesta skulle behöva 1 TB SSD). SÄ det hÀr Àr en mycket avancerad maskin, om Àn i linje med Dell 7400.

För de pengarna fÄr du dock utan tvekan den högsta 2-i-1-marknaden pÄ marknaden, med utmÀrkt prestanda, fantastisk batterilivslÀngd, ett fantastiskt tangentbord och möjligheten att anvÀnda den som en surfplatta. Det Àr inte en maskin för massorna, men det Àr ett utmÀrkt exempel pÄ den senaste tekniken.

HÀr Àr PCMags granskning och bildspel.