Att leva med en Dell XPS 13 med en sexkÀrnig Comet Lake-processor

Att leva med en Dell XPS 13 med en sexkÀrnig Comet Lake-processor

Behöver du en bÀrbar dator med sex kÀrnor? För de flesta applikationer skulle svaret vara nej. En fyrkÀrnig eller till och med dubbelkÀrnig maskin kommer att vara bra. Men mer kraft hjÀlper ofta till med komplexa applikationer eller om du kör flera applikationer samtidigt, sÄ jag var ganska intresserad av att testa en ny sexkÀrnig variant av Dell XPS 13 (7390), som anvÀnder Intel Core i7-10710U processor.

Denna processor Ă€r en del av Comet Lake-familjen, en ny 14 nm del av Intels 10: e generationens kĂ€rnprocessoruppsĂ€ttning som effektivt ersĂ€tter de tidigare Eight Generation-chipsen (Whisky Lake), men med förbĂ€ttrade anslutningsfunktioner, och vanligtvis en version med sex kĂ€rnor och tolv trĂ„dar (i motsats till maximalt 4-kĂ€rnor / 8-trĂ„dar pĂ„ Whisky Lake). Intels nuvarande processnamnkonventioner kan vara förvirrande – det finns en annan 10: e generationens produkt som heter Ice Lake som produceras pĂ„ den nyare 10nm-processen, som har mer integrerad grafik, men toppar vid 4 kĂ€rnor. För nĂ„gra veckor sedan testade jag en Dell XPS 13 XPS 2-i-1, som har en 10nm Ice Lake-processor (Core i7-1065G7).

Comet Lake-versionen av Dell XPS 13 (7390) Àr ganska oförÀndrad frÄn tidigare versioner av den bÀrbara datorn. det Àr den sexkÀrniga processorn som gör att den sticker ut.

Core i7-10710U Àr en 15-watt processor med en basfrekvens pÄ 1,1 GHz och en maximal turbo pÄ 4,7 GHz, ett ganska imponerande intervall. JÀmfört med Ice Lake-processorn som jag testade har den en lÀgre basfrekvens och en högre turbo (Core i7-1065G7 har en basfrekvens pÄ 1,3 GHz och en turbo pÄ 3,9 GHz). Men Whisky Lake-delarna av högsta kvalitet, som Core i7-8665U (som jag testade i Dell Latitude 7400 2-i-1 och Lenovo ThinkPad X1 Carbon) kan vara lite snabbare, med en basfrekvens pÄ 1,9 GHz och en turbo pÄ upp till 4,8 GHz.

I benchmarktest var XPS 13 med Comet Lake lite lÄngsammare pÄ CPU-Z-enkeltrÄdstestet (488,8 mot 492,8 för Ice Lake och 514,5 för den högsta Whisky Lake) men betydligt snabbare pÄ flertrÄdstestet ( 3494 mot 2420 för Ice Lake och 2527 för Whisky Lake). Det Àr inte riktigt en 50-procentig förbÀttring med 50 procent fler kÀrnor, men det Àr nÀra.

Jag sĂ„g ocksĂ„ förbĂ€ttringar i nĂ„gra andra tester och riktmĂ€rken, men inte i den hĂ€r storleken. PĂ„ Cinebench R20: s CPU-riktmĂ€rke fick jag 1857, vilket slog Whisky Lake-poĂ€ngen jag har sett (cirka 1700, varierande per maskin) och Ice Lake-poĂ€ngen 1592. Bra men inte lika signifikant. PĂ„ Y-Cruncher, som berĂ€knar Pi, Ă€r Ice Lake-maskinen faktiskt nĂ„got snabbare (88 sekunder), men Comet Lake’s 92 sekunder var en stor förbĂ€ttring jĂ€mfört med de 124 eller sĂ„ sekunderna pĂ„ Whisky Lake-maskinerna jag försökte.

PÄ grund av den förbÀttrade grafiken gör Ice Lake bÀttre pÄ saker som 3DMark; i produktivitetsriktmÀrken som PCMark fÄr alla de senaste maskinerna jag testat poÀng inom 5 procent av varandra, sÄ de extra kÀrnorna i Comet Lake hjÀlper inte riktigt.

I ett mer verkligt test, med hjĂ€lp av en MatLab-portföljsimulering, sĂ„g jag en liten förbĂ€ttring med den sexkĂ€rniga Comet Lake (46 minuter jĂ€mfört med 53 eller sĂ„ pĂ„ de senaste Whisky Lake-maskinerna och 71 pĂ„ Ice Lake-maskinen). Det Ă€r bĂ€ttre, men inte riktigt vad jag hade hoppats pĂ„ – kanske hindrat av hur simuleringen skrevs.

Vid daglig anvĂ€ndning, dĂ€r jag vanligtvis anvĂ€nder maskinen för ordbehandling eller webbsurfning, kan jag inte sĂ€ga att jag mĂ€rkte en stor skillnad. Webbsurfning och typiska produktivitetsapplikationer fungerade bra – men de fungerar ocksĂ„ bra pĂ„ fyrkĂ€rniga maskiner. Jag mĂ€rkte en stor förĂ€ndring av lyhördheten frĂ„n tvĂ„kĂ€rniga / 4-trĂ„diga maskiner till 4-kĂ€rnor / 8-trĂ„diga för nĂ„gra Ă„r sedan; men att gĂ„ upp till sexkĂ€rnor kĂ€ndes inte lika betydelsefullt.

NÀr det gÀller resten av den bÀrbara datorn Àr detta egentligen bara en processorbyte till 2019-versionen av XPS 13-designen, vilket i sig Àr ganska trevligt.

Det fortsÀtter att vara en mycket bÀrbar 13-tums bÀrbar dator, som mÀter 0,46 x 11,9 x 7,8 tum (HWD) och vÀger bara 2 pund, 11,7 uns. Inklusive den kompakta 45 watt laddaren Àr resevikten bara 3 pund, 3,4 uns, vilket gör det till ett mycket enkelt system att resa med. Det fortsÀtter att ha en fin styrplatta i glas som fungerar ganska bra och ett adekvat tangentbord. (Detta Àr ett magnetiskt tangentbord med 1,33 mm rörelse, vilket jag inte tycker Àr lika bekvÀmt som mer traditionella tangentbord, men ÀndÄ inte sÄ illa.)

XPS 13 har en 13,3-tums skÀrm, och den version jag testade hade en Ultra HD (3,840 x 2,160) pekskÀrm som Àr klassad för ett kontrastförhÄllande pÄ 1500: 1 och 400 nit, och med hjÀlp av en antireflekterande belÀggning pÄ blank skÀrm, vilket hjÀlpte lÀsbarheten i vissa situationer utan att göra skÀrmen mattare.

Observera att den senaste XPS 2-i-1 Àr en nyare design med en 3,840 x 2400 UHD-skÀrm i ett förhÄllande 16:10, i motsats till förhÄllandet 16: 9 som anvÀnds i den vanliga XPS 13 och i de flesta konkurrerande bÀrbara datorer. XPS 13 2-i-1 fÄr delvis större skÀrmfastigheter genom att krympa skÀrmens nedre ram. Jag tycker att standardskÀrmarna Àr bra, men tycker att den lite djupare skÀrmen Àr lite bÀttre för ordbehandling och webbsurfning, Àven om du fÄr mer bokstÀver om du tittar pÄ en typisk film.

Den har tvÄ USB-C-portar pÄ vÀnster sida, som bÄda stöder Thunderbolt 3 och en till höger, en praktisk microSD-kortlÀsare, en standard headsetport och en webbkamera. Den levereras med en USB-A till USB-C-dongel, men jag fortsÀtter att sakna att ha minst en av de mer traditionella USB-A-portarna eller en HDMI-utgÄng. Den har en fingeravtryckslÀsare inbyggd i av / pÄ-knappen lÀngst upp till höger pÄ tangentbordet; det hÀr fungerade bra för mig. (Obs! Jag hade ett problem med detta ursprungligen pÄ XPS 13 2-i-1; en senare programuppdatering fixade detta). 720p-webbkameran högst upp pÄ skÀrmen Àr inte kompatibel med Windows Hello och den har inte heller nÄgon mekanisk omkopplare, men den fungerade bra.

Andra funktioner i Comet Lake inkluderar stöd för Bluetooth 5 och Wi-Fi 6 (802.11ax) för snabbare anslutning. Jag har Ànnu inte en 802.11ax-router pÄ andra sidan, sÄ jag sÄg ingen stor skillnad nu, men jag förvÀntar mig att sÄdana routrar kommer att bli vanligare nÀsta Är eller sÄ, och det Àr dÄ dessa funktioner kommer att bli mer anvÀndbar.

PĂ„ PCMark 10s moderna kontorsbatteritest varade XPS 13-enheten jag testade fem timmar, femtiosju minuter, ungefĂ€r en timme kortare Ă€n vad jag hittade pĂ„ Ice Lake-baserade XPS 13 2-i-1. (PCMags videoundown test har XPS 13 vid 11 timmar, 41 minuter). Det hĂ€r Ă€r ok siffror – men inte lika bra som de flesta andra ultraportabla bĂ€rbara datorer jag testat nyligen. ÄndĂ„ Ă€r de tillrĂ€ckligt bra för en vanlig arbetsdag utan att bĂ€ra laddaren.

PrissÀttningen börjar pÄ $ 999,99 för en enhet med en Core i3 dual-core processor, 4 GB minne, 256 GB lagringsutrymme och FHD-skÀrmen. Enheten jag försökte med en Core i7-processor, 16 GB minne, 512 GB lagringsutrymme och UHD-panelen Àr ungefÀr $ 1.630 som jag prisar den idag.

Jag fortsÀtter att gilla XPS 13-designen, Àven om jag fortfarande skulle ha föredragit en USB-A-port och kanske ett annat tangentbord. NÀr det gÀller Comet Lake fungerade det i allmÀnhet ganska bra, men jag antar att de flesta skulle vara ganska nöjda med en version med tvÄ eller fyra kÀrnor snarare Àn en sexkÀrnig version. (Spelare vill naturligtvis vanligtvis inte ha ultratunna bÀrbara datorer sÄ hÀr; de skulle vara bÀttre med ett system med diskret grafik.) Men om du generellt kör applikationer som kan skalas till mer Àn 4-kÀrnor och 8 trÄdar, Àr det bra att ha det alternativet tillgÀngligt.

Sammantaget Àr den senaste versionen av XPS 13 fortfarande ett mycket kompakt, mycket bÀrbart system som Àr lÀtt att bÀra, nu med ett nytt processoralternativ.

HÀr Àr PCMags granskning.