Atari VCS-teamet förlorar systemarkitekt över löntvist

Atari VCS-teamet förlorar systemarkitekt över löntvist

Atari stÄr inför tvivel om huruvida dess kommande videospelkonsol, Atari VCS, kommer att lanseras i mars efter att en systemarkitekt pÄ projektet beslutat att borgen.

Rob Wyatt, en tidigare arkitekt för Microsofts ursprungliga Xbox-spelkonsol, avgick frÄn VCS-utvecklingsteamet förra veckan pÄ grund av att Atari inte betalade honom under de senaste sex mÄnaderna, vilket först rapporterades av The Register.

“Jag kan inte sĂ€ga nĂ„got om sjĂ€lva projektet, men jag kan bekrĂ€fta att mitt företag inte lĂ€ngre arbetar för Atari pĂ„ grund av pĂ„gĂ„ende betalningsproblem”, sa Wyatt till oss i ett mejl.

I juni 2018 anstÀllde Atari Wyatt och hans Colorado-baserade företag, Tin Giant, för att hjÀlpa till att utveckla VCS, en retroinspirerad konsol som kommer med mer Àn 100 klassiska Atari-spel ombord. Dessutom lovar systemet att köra moderna spel och 4K-media pÄ din TV, tack vare systemets AMD Ryzen-processor och Linux-baserade operativsystem.

Wyatt vĂ€grade att gĂ„ in pĂ„ detaljer om hans avgĂ„ng, men han sa “det Ă€r dags att fokusera pĂ„ andra projekt.” Han arbetar för nĂ€rvarande pĂ„ ett pekskĂ€rmsspelsprojekt.

Registerets berĂ€ttelse om hans avgĂ„ng hĂ€vdar att VCS-konsolens utveckling har varit “röra” och att konsolen kanske aldrig startar, med hĂ€nvisning till insiderkĂ€llor. Men Atari bagatelliserar rapporten.

Atari VCS-test

“Atari VCS fortsĂ€tter enligt sitt tidigare meddelade schema”, sĂ€ger företagets PR-byrĂ„, UberStrategist, i ett mejl. “Det Ă€r Ataris policy att inte kommentera en isolerad frĂ„ga under tvist, bara att sĂ€ga att Atari VCS-projektet alltid har varit ett teamarbete och dess framgĂ„ng har aldrig varit och kommer aldrig att vara beroende av nĂ„gon enskild individ eller partner.”

Kanske för att tappa spekulationerna slÀppte Atari ocksÄ ett blogginlÀgg som beskriver dess framsteg pÄ konsolen. InlÀgget innehÄller olika bilder av VCS: s hÄrdvarukomponenter, inklusive moderkortet och plasthöljet runt enheten, tillsammans med bilder av fabriken som Atari anvÀnder för att bygga enheten.

“Vi ser vĂ€ldigt mycket fram emot att vara vĂ€rd för en serie praktiska förhandsgranskningshĂ€ndelser senare pĂ„ hösten för en utvald grupp av pressar och partners sĂ„ snart vi Ă€r redo”, tillĂ€gger blogginlĂ€gget.

Över 11 000 konsumenter har stöttat Atari VCS-projektet via en Indiegogo.com-kampanj; de bör ta emot sina enheter frĂ„n och med december. Företaget planerar ocksĂ„ att sĂ€lja detaljhandelsmodeller frĂ„n $ 249 för 4 GB RAM-basmodellen i mars.