AT & amp; T avslöjar lÄgbands 5G-hemligheter, förklarar varför 4G kan vara snabbare Àn 5G

AT & amp; T avslöjar lÄgbands 5G-hemligheter, förklarar varför 4G kan vara snabbare Àn 5G

AT&T har nu bred 5G-band i 19 stÀder. Men nÀr jag gick pÄ jakt efter det i New York hittade jag mycket mindre Àn jag hade förvÀntat mig. SÄ jag vÀnde mig till nÄgon som innehar alla företagets 5G-hemligheter, AT & T VP för RAN och enhetsdesign Gordon Mansfield, för en verklighetskontroll.

“Vi har varit ganska högljudda att det tidigt finns ingen enorm skillnad. VĂ„ra 5G Evolution-hastigheter och vĂ„ra 5G-hastigheter Ă€r i nivĂ„ med varandra”, sa han. Och dĂ€r 5G inte kommer att vara en fördel, kommer du inte att se det. (“5G Evolution” Ă€r AT & T: s varumĂ€rke för sin mest avancerade 4G-teknik.)

AT&T har för nĂ€rvarande tvĂ„ distinkta 5G-nĂ€tverk – ett snabbt millimetervĂ„gnĂ€tverk i smĂ„ delar av 35 stĂ€der och ett lĂ„ngsammare lĂ„gbandsnĂ€tverk över stora delar av 19 tunnelbanor. Efter att ha hört att lĂ„gbandssystemet hade lanserats i New York, jag jagade efter det runt Manhattan. 5G-ikonen dyker bara upp pĂ„ tvĂ„ kvarter, en utanför Grand Central Station och en pĂ„ Upper East Side. Vad ger?

Mansfield förklarade att AT&T bara slĂ„r pĂ„ 5G-indikatorn dĂ€r lĂ„gband 5G kommer att ge en verklig fördel – och det Ă€r inte i en hel del Manhattan just nu med tanke pĂ„ AT & Ts utmĂ€rkta 4G-prestanda.

“Du Ă€r faktiskt pĂ„ 5G pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt, under mĂ„nga förhĂ„llanden, att vi inte ens slĂ„r pĂ„ indikatorn. Vi har gjort det mycket mĂ„lmedvetet för att inte vilseleda eller förvirra konsumenter”, sĂ€ger Mansfield.

En talesman för AT&T följde upp för att sĂ€ga att 5G-indikatorn borde visas i mer av Manhattan Ă€n jag sĂ„g, “Och nĂ€r vi fortsĂ€tter att optimera nĂ€tverket kommer det att dyka upp mer konsekvent.” Men jag tror att den verkliga historien Ă€r hur och varför 4G ibland kan prestera bĂ€ttre Ă€n 5G.

AT & T: s nÀtverk Àr en vÀska med olika spektrumband som kan kombineras pÄ olika sÀtt. Att kombinera fler element för att anvÀnda mer spektrum innebÀr bÀttre prestanda. Eftersom AT&T anvÀnder bara 5MHz av sitt 850MHz-spektrum för lÄgbands 5G, kommer nÀtverket inte att driva din telefon till 5G om olika delar av greppvÀskan fÄr bÀttre resultat, förklarade Mansfield.

“I scenarier dĂ€r LTE-kombinationen skulle vara överlĂ€gsen … Jag lĂ€gger inte till ett NR-ben”, sa han.

AT&T 5G New York-karta

Det snabbaste nÀtverket Àr inte alltid 5G

Den dÀr greppvÀskan har blivit en fördel för AT&T sedan tidigare i Är, dÄ de första telefonerna kom ut som kunde utnyttja den fullt ut. Vi tyckte att AT&T var det snabbaste mobilnÀtverket i vÄra tester för 2019, och dess 4G-nÀtverk behöll sin ledning i slutet av 2019, enligt statistik frÄn Ookla Speedtest. (Obs: Ookla Àgs av Ziff Davis, PCMag.coms moderbolag.)

Att byta frÄn 4G till lÄgband 5G, just nu, gör ingen stor skillnad. Enligt Ookla Speedtest Intelligence, i december, lÄg-band AT & T 5G-test pÄ Samsung Galaxy Note 10+ 5G-telefoner i genomsnitt 78,21 Mbps ner, medan LTE-test pÄ samma modell av telefonen i genomsnitt 70,47 Mbps ned.

PÄ webbplatsen som jag testade uppe pÄ Madison Avenue fann jag att 5G-hastigheter var lÀgre Àn 4G-hastigheter. Jag fick cirka 85 Mbps i 5G-lÀge, men 125 Mbps i 4G-lÀge. Det beror pÄ LAA. Det Àr en 4G-teknik som anvÀnder samma luftvÄgor som 5 GHz Wi-Fi för att pÄskynda anslutningarna kraftigt, och det kan inte bindas till 5G just nu.

Uptown, med LAA i 4G-lÀge, anvÀnde min telefon 70MHz: 10Mhz av band 30 plus 60MHz av LAA-band 46. I 5G-lÀge anvÀnde min telefon 35MHz: 10Mhz av Band 30, 10MHz av band 66, 10MHz av band 2 och 5MHz av 5G. SÄ 5G erbjuder för nÀrvarande inte en fördel dÀr.

Detta kommer att rensas ut senare i Är nÀr 5G kan kombineras med LAA, som kommer genom en mjukvaruutgÄva, sÀger Mansfield.

LAA har tillrÀckligt med fördelar för att AT&T kommer att fortsÀtta att expandera det i stadsomrÄden, sÀger Mansfield. I New York, till exempel, kan bÀrare inte sÀtta snabb millimetervÄg 5G pÄ ljusstolpar, men de kan sÀtta LAA dÀr. Det beror pÄ lokala regler som endast tillÄter smÄ piskantenner pÄ ljusstolparna.

SĂ„ AT&T kommer att fortsĂ€tta att utöka LAA pĂ„ ljusstolpar, ofta mittblock i New York City, och sĂ€tta millimetervĂ„g 5G pĂ„ lĂ„ga byggnader, i allmĂ€nhet i hörn, sade Mansfield. Det kommer att skapa en “sömlös övergĂ„ng” pĂ„ smartphones mellan millimetervĂ„g, LAA och lĂ„gband under Ă„rets andra kvartal, enligt Mansfield.

“Det finns inget som sĂ€ger att du inte kan anvĂ€nda all den tekniken samtidigt”, sa han. Vi vĂ€ntar bara pĂ„ programuppdateringar.

AT&T 4G vs 5G Spectrum Usage

Hur den 4G / 5G matematiken fungerar

MÀnniskor i större delen av landet kommer att se mycket liknande prestanda pÄ lÄgband 5G i motsats till 4G, sade Mansfield. SÄ hÀr fungerar matematiken. Att flytta frÄn 4G till 5G, för tillfÀllet, betyder att en telefon byter ut 10 MHz lÄgband 12 eller band 14 4G, för 5 MHz lÄgband 5 5G. Den smalare 5G-operatören kommer att fungera bÀttre eftersom nÀstan ingen Àr pÄ den just nu. Telefonerna kombinerar nÄgon av dem med mittband 4G.

“Även om det Ă€r en 5MHz NR-bĂ€rare, Ă€r den 5MHz NR-bĂ€raren lĂ€tt laddad, och det jag vanligtvis ger upp Ă€r en 10MHz 700-bĂ€rare som Ă€r tungt laddad,” sa han.

Om nÀtverket tror att du kommer att fÄ bÀttre prestanda med band 12 eller band 14 4G byter det inte till 5G, ett problem jag sÄg i mitt grannskap i Queens. DÀr fick jag hastigheter pÄ upp till 153 Mbps pÄ 4G tack vare ett relativt urbefolkat band 14. Att byta till en mindre mÀngd 5G dÀr skulle förmodligen ha lett till en förlust.

NÀr 4G Àr snabbare Àn 5G

Men det vÀcker frÄgan: Varför introducerar AT&T alls en sÄdan lÄgpresterande version av 5G, i motsats till att bara anvÀnda luftvÄgorna för mer 4G?

Du mÄste börja nÄgonstans

Mansfields svar liknade nÄgot jag hörde frÄn Coolpads VD Steve Cistulli: Du mÄste börja nÄgonstans, men resan Àr inte mÄlet.

“Du mĂ„ste sĂ€tta byggstenarna i ekosystemet pĂ„ plats för att bygga pĂ„ det”, sa Mansfield. “Vi Ă€r typ av vid en startpunkt. Byggstenarna Ă€r nu pĂ„ plats och vi kommer att fortsĂ€tta att utöka basens möjligheter.”

AT&T har mÄnga planer för 5G. Mycket snart, sÀger Mansfield, kommer det att finnas konsumentenheter som kan anvÀnda bÄde AT & T: s lÄgbands- och millimetervÄgsnÀt. (Han sa inte det, men jag kommer: Samsung Galaxy S11 kommer den 11 februari.)

“Enhetens tillgĂ€nglighet för stöd som Ă€r nĂ€ra förestĂ„ende”, sade Mansfield.

Senare i Är kommer AT&T att aktivera dynamisk spektrumdelning, vilket gör det möjligt att lÄngsamt förvandla 4G-luftvÄgor till 5G nÀr 5G-anvÀndningen vÀxer. I slutet av 2020 och början av 2021 kommer det lÄgbandsnÀtverket att flyttas till fristÄende lÀge, vilket möjliggör mycket lÀgre latenser och olika nya funktioner för IoT-enheter.

Vad han inte förklarade Àr varför allt detta mÄste göras med konsumentlanseringar nÀr konsumentfördelar Àr svÄra att hitta. Det Àr en frÄga jag ocksÄ har stÀllt till T-Mobile och Verizon och fÄtt frustrerande svar pÄ. Det verkliga, otillfredsstÀllande svaret verkar bara vara en marknadsföringskrav, dÀr ingen kan sluta eftersom alla deras konkurrenter gör det.

Cistulli uttryckte det tydligast: Vid halvÄrsskiftet kommer mÀnniskor att köpa saker för att de har fler Gs, och ingen vill utelÀmnas.

Vi fortsÀtter att spÄra 5G-utbyggnaden pÄ vÄr Race to 5G-sida, och vi ser fram emot att se de första 5G-telefonerna som kan hantera alla AT & T: s nÀtverkstyper.