Asteroid passerar jorden i “En av de närmaste inspelningar som någonsin spelats in”

Förra veckan observerade astronomer en helt ny rymdrock som passerade jorden och lite för nära för en av våra kommunikationssatelliter.

Som New Atlas rapporterar har rymdstenen fått det officiella namnet 2020 HS7. Den mäter upp till åtta meter i diameter och var fast besluten att ha cirka 10 procents chans att slå jorden. Om den hade gjort skulle asteroiden brinna upp i atmosfären innan den kunde göra någon skada. 2020 HS7 utgjorde dock en risk för vårt nätverk av kommunikationssatelliter.

Enligt Europeiska rymdorganisationen (ESA) passerade HS7 2020 mycket nära den geostationära ringen där satelliter kretsar. Avståndet från asteroiden till jorden var ungefär 42,735 km (26,554 miles), vilket riskerar att kollidera med en comms-satellit (från European Data Relay System). Lyckligtvis passerade den “under” närmaste satellit på ett avstånd av 1200 km (746 miles). Det kan låta som om asteroiden var långt borta, men ESA klassificerar den som “en av de närmaste flybys som någonsin spelats in.”

Anledningen till att vi inte hörde talas om HS7 2020 i god tid är att den först upptäcktes den 27 april av NASAs Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (Pan-STARRS) på Hawaii. Det passerade jorden den 28 april. Den goda nyheten är att även om HS7 2020 inte upptäcktes förrän en dag innan den gjorde en flyby, samlade observatörer runt om i världen tillräckligt med information för att avgöra att det säkert skulle passera jorden. Enligt The Watchers är detta den 36: e kända asteroiden som passerar jorden inom ett månavstånd i år.

Relaterade Artiklar

Back to top button