Arque Àr en bÀrbar robotsvans för bÀttre balans

Arque Àr en bÀrbar robotsvans för bÀttre balans

Att falla över i Älderdomen kan fÄ allvarliga konsekvenser, sÄ ett team av forskare i Japan har utvecklat en robotsvans som kan bÀras för att upprÀtthÄlla balans.

Som Reuters rapporterar kallas svansen Arque och har utvecklats vid Keio University i Tokyo. Det efterliknar djurens svansar och strukturen i designen baseras pÄ en sjöhÀstsvans. Den Àr ungefÀr en meter lÄng (men justerbar) och remmar i midjan för att fungera som en pendel.

Rörelse Àr möjlig genom Ätta riktningar med fyra konstgjorda muskler och tryckluft. NÀr bÀraren lutar i en riktning reagerar svansen automatiskt för att motverka rörelsen och upprÀtthÄlla god balans oavsett position.

Arque demonstrerades vid SIGGRAPH 2019, som hölls i Los Angeles tidigare denna mĂ„nad. Även om det Ă€r ett ovanligt kroppstillbehör, ser svansen lĂ€tt ut sĂ„ att den lĂ€tt kan bĂ€ras hela dagen och du skulle förmodligen snart glömma att den var dĂ€r. För nu Ă€r det dock bara ett projekt i ett Keio University-laboratorium eftersom forskargruppen vill göra det mer flexibelt och helt klart behöver miniaturisera nĂ„gra av de komponenter som de litar pĂ„ för att fungera.

Med Japans befolkning Äldras snabbt skulle nationen dra nytta av alla prylar som gör att mÀnniskor kan arbeta lÀngre in i Älderdomen. Om denna robotsvans blir perfekt kan vi uppleva en framtid dÀr mÄnga gamla mÀnniskor ses gÄ med en svans. Det skulle vara bÄde bisarrt och uppmuntrande samtidigt som mÄnga av oss skulle försöka göra nÄgot för att förbli mer sjÀlvstÀndiga lÄngt in i Älderdomen.