Arm Ă„terupptar leverans av chipdesign till Huawei

Arm Ă„terupptar leverans av chipdesign till Huawei

(Foto av Zhang Peng / LightRocket via Getty Images)

Arm har Äterupptagit licensiering av företagets chiparkitektur till Huawei.

Tillbaka i maj stĂ€ngde Arm av försĂ€ljningen efter att Trump-administrationen placerade Huawei pĂ„ en svartlista som hindrar det kinesiska företaget frĂ„n att köpa komponenter frĂ„n amerikanska leverantörer utan godkĂ€nnande frĂ„n regeringen. Även om Arm Ă€r baserad i Storbritannien var företaget orolig för att dess chipdesign kan innehĂ„lla “amerikansk ursprungsteknik.” Som ett resultat var Arm tvungen att granska om företaget riskerade att krĂ€nka Trump-administrationens order.

Företagets juridiska team har nu funnit klarhet i frÄgan. Vid en konferens i Peking den hÀr veckan sa Arms Kina-chef Allen Wu att företaget nyligen bestÀmde att dess v8 och kommande V9-chiparkitektur Àr av teknik frÄn Storbritannien. SÄ framöver planerar företaget att Äteruppta sina licensavtal med alla kinesiska partners.

Nyheten rapporterades först av lokala kinesiska medier. PĂ„ fredag ​​bekrĂ€ftade Arm utvecklingen med PCMag och sa att den kan leverera v8- och V9-arkitekturdesignerna till Huaweis HiSilicon-chipbyggnadsavdelning.

“Arm har meddelat detta till lĂ€mpliga amerikanska regeringskontor, och vi fortsĂ€tter att följa de amerikanska handelsdepartementets riktlinjer, respektive Huawei och dess dotterbolag HiSilicon”, sĂ€ger företaget i ett uttalande. All annan Arm-teknik som innehĂ„ller immateriell egendom frĂ„n USA kan dock endast licensieras till Huawei med amerikanskt regeringsgodkĂ€nnande, tillade företaget.

TillgÄngen till Arms v8-arkitektur Àr goda nyheter för Huawei, som kommer att behöva chipdesignerna för att fortsÀtta bygga nÀsta generations smartphones. Kirin-mobilprocessorerna frÄn Huaweis HiSilicon-division litar till exempel pÄ att Arms chiparkitektur fungerar.

USA-baserade företag som Google, Intel, Microsoft och Qualcomm har dock tvingats sluta sĂ€lja till det kinesiska företaget. Även om Huawei-telefoner kan fortsĂ€tta anvĂ€nda Googles Android mĂ„ste de anvĂ€nda den öppna kĂ€llkodsversionen av operativsystemet, vilket innebĂ€r att inga appar i Google Play Store kan förinstalleras över enheterna.

Trots bakslag frÄn svartlistan fortsÀtter Huaweis smarttelefonförsÀljning att vara robust. PÄ onsdag sa det kinesiska företaget att det hittills hade levererat 200 miljoner smarttelefonenheter för i Är.