Årets största smartphone misslyckas

Årets största smartphone misslyckas

(Bild: Jung Yegon-Je / Getty Staff)

Namnet PCMag framkallar bilder av överdimensionerade skrivbordstorn bredvid bildskÀrmar som skulle fÄ Batman att rodna, men vi vet alla att de mest anvÀnda, och utan tvekan viktigaste, persondatorer i vÄra liv Àr smartphones.

Dessa bÀrbara portföljer hÄller oss uppkopplade, underhÄllna och arbetar. Ibland anvÀnder vi till och med dem för att ringa samtal. Sedan iPhone tillkom 2007 har vi pÄ PCMag och tillsammans som samhÀlle handlat om smarttelefonen.

Men inte varje smartphone kan vara iPhone. Vissa misslyckas eftersom de ligger före sin tid, men lika ofta borde handenheten aldrig ha sett dagens ljus, som de som finns pÄ vÄr lista nedan.

Annons

Motorola Backflip (2010)

I början av decenniet var vi fortfarande lite förĂ€lskade i riktiga tangentbord; en hĂ„ll-over mentalitet frĂ„n BlackBerrys storhetstid. Moto’s Backflip var en konstig blandning av Android-pekskĂ€rm i kombination med ett utfĂ€llbart tangentbord som du öppnade via en “omvĂ€nd flip” – nĂ€r tangentbordet stĂ€ngdes var det baksidan av telefonen. Det var ocksĂ„ början pĂ„ att alla försökte klĂ€mma in sociala medier i vĂ„ra halsar via bĂ€rbara, i det hĂ€r fallet med MotoBlur-programvaran som satte Facebook, Twitter och, ja, MySpace fram och i centrum. Det och massor av AT & T bloatware.

Microsoft Kin One och Kin Two (2010)

Det hĂ€r var inte ens smartphones. De var “sociala telefoner”, utan alla smarttelefonfunktioner som appar, men pressade hela tangentbord för att göra din e-post och sociala medier korrespondens. Byggd av Sharp och sĂ„ld via Verizon, The (en konstig oval) och Two drogs av hyllor efter bara 48 dagar pĂ„ grund av dĂ„lig försĂ€ljning. Microsoft försökte senare sĂ€lja dem utan dataplaner som en funktionstelefon med sĂ€nkta priser, men ingen ville ha dem dĂ„ heller.

Motorola Atrix 2 (2011)

Varför visar bilden ovan en bÀrbar dator? Eftersom Atrix 2 (och original Atrix 4G) var tÀnkt att glida in i en $ 200-enhet som heter Lapdock och driva en större 10,1-tums skÀrm. Detta var förmodligen före sin tid med tanke pÄ att Samsungs DeX gör nÄgot liknande via Galaxy-mÀrkta telefoner, men anvÀnder nÄgon det heller?

Sony Xperia Play (2011)

Den sÄ kallade PlayStation-telefonen sÄg faktiskt ut som den borde. Men medan det pratade samtalet, gick det inte gÄngen i spelet. Skjutreglaget gled upp för att inte avslöja ett tangentbord utan en gamepad med vanliga PlayStation-knappar. Vilket Àr allt bra, men det var inte sÄ att det körde faktiska PS-spel, det var helt enkelt Android 2.37 i början. Trots att man byggde en PlayStation-butik för spel och samlade en handfull bra titlar rÀckte det inte för att hÄlla spelarna nöjda.

Nokia Lumia 900 (2012)

Nokia Lumia 900 vann priset för bĂ€sta smartphone pĂ„ CES 2012, men det var ungefĂ€r lika bra som det blev. Det gick upp i magen för att vara det bĂ€sta Windows Phone OS nĂ„gonsin Ă€r som att vara den starkaste personen i den svaga klubben. Även om det var en av de första telefonerna med LTE-stöd och vid ett tillfĂ€lle bara kostade $ 50 (med ett avtal om AT&T), skulle bristen pĂ„ appar jĂ€mfört med iOS och Android alltid hindra Windows frĂ„n att bli ett mobil OS, med Lumia 900 och andra nere med det.

BlackBerry Z10 (2013)

Forskning i rörelse höll fortfarande pĂ„ frĂ„n tidigare misslyckanden som BlackBerry Storm 2008 och höll ett evenemang 2013 dĂ€r det tillkĂ€nnagav ett namnbyte och nya telefoner som körde sitt senaste operativsystem, BlackBerry 10. BlackBerry Z10 i synnerhet var en stor avvikelse för RIM, eftersom det hade inte ett fysiskt tangentbord (Q10-modellen gjorde det dock). För det mesta var BlackBerry 10-telefonerna trĂ„kiga – Ă€ven Alicia Keys, som utnĂ€mndes till global creative director för den förnyade BlackBerry, kunde inte bry sig om att anvĂ€nda den – och saknade tillrĂ€ckligt med innovation för att ta emot Apple och Samsung, Ă€ven i företaget.

HTC First (2013)

HĂ€nvisas till som Facebook-telefonen – den presenterades till och med vid ett Facebook-pressevenemang – HTC First var en uppföljning av tidigare enheter som var avsedda att driva Facebook in i mobilstatus. Det var en Android-telefon med en hud, kallad Facebook Home, som placerade Facebook pĂ„ startskĂ€rmen / startprogrammet. Allt du behöver veta Ă€r att Facebook inte lĂ€ngre stöder Home och HTC First sĂ„ldes sĂ„ smĂ„ningom för bara 99 cent för att rensa lager.

Amazon Fire Phone (2014)

Amazon hade framgÄng med surfplattor, sÄ varför inte bygga en telefon? Fire Phone var dock tÀnkt att vara mycket mer Àn en annan Android-telefon (okej, FireOS). Med nÄgra speciella 3D-kamerafunktioner skulle det hjÀlpa dig att shoppa. Ja, Amazon byggde cyniskt en telefon för att driva sina detaljhandelsalternativ. Den potentiella publiken som köpte telefoner pÄ Amazon köpte inte in Fire Phone. Amazon förlorade miljoner pÄ det och drog alla telefoner efter mindre Àn ett Är. De fyller förmodligen fortfarande hörnet pÄ ett lager nÄgonstans.

Samsung Galaxy Note 7 (2016)

Vad ÄterstÄr att sÀga om phablet som brann? Inte mycket. Samsungs extra stora Note 7 var förmodligen en fantastisk telefon som skÀmdes av en massa batterier som fick den att explodera tack vare en designfel. Flygbolagen förbjöd det. Samsung var tvungna att stÀlla in dem för att inte ladda, vilket effektivt dödade alla som inte Äterkallades. Det Àr den bÀsta telefonen ingen ska anvÀnda för sin egen sÀkerhet.

Essential PH-1 (2017)

I huvudsak kommer Essential-telefonen (och det samordnade företaget) att existera av Andy Rubin, en kille som co-skapade Android innan den förvÀrvades av Google. Han lÀmnade Google efter nio Är, och det visar sig att det var för att han, enligt uppgift, inte Àr en stor mÀnniska. Under tiden lyckades han fortfarande sÀkra miljoner i riskfinansiering baserat pÄ ensam namn för att fÄ PH-1-telefonen ut genom dörren. Och det var inte en dÄlig telefon, men ingenstans nÀra framgÄngen kan det ha varit; det gick nedförsbacke redan innan Rubins namn blev surt. Företaget retade en ny enhet förra mÄnaden, men hÄll inte andan.

RED Hydrogen One (2018)

Priset pĂ„ RED Hydrogen One var komiskt (1 295 $) men det Ă€r vad du fĂ„r med “hantverksmĂ€ssiga telefoner.” I det hĂ€r fallet var det hjĂ€rnbarnet till RED-grundaren Jim Jannard, som borde ha fastnat med videokameror. Enhetens “holografiska display” fungerade aldrig och Jannard skyllde tillverkaren. VĂ„ra bröder pĂ„ Mashable kallade det 2018s vĂ€rsta tekniska produkt, period. Men frĂ„n och med oktober 2019 sa Jannard att han kommer att gĂ„ i pension och företaget upphör med vĂ€teprodukterna samtidigt.

Samsung Galaxy Fold (2019)

Till skillnad frĂ„n resten av denna lista Ă€r Galaxy Fold till salu idag. Tills vidare. Som namnet antyder har Fold en hopfĂ€llbar skĂ€rm, den första i sitt slag som nĂ„gonsin gĂ„r pĂ„ marknaden, men innovation kommer inte att uppvĂ€ga anvĂ€ndbarheten. Problemet Ă€r att Fold kostar nĂ€ra $ 2000, och Samsung har redan fĂ„tt stoppa produktionen en gĂ„ng pĂ„ grund av pauser. Och trots mĂ„nga förĂ€ndringar i den ursprungliga designen, klassificeras den fortfarande som “orovĂ€ckande ömtĂ„lig”, med potential för damm att förstöra skĂ€rmen. Du kommer antagligen vilja vĂ€nta pĂ„ att nĂ€sta Samsung-muslingskal kan fĂ€llas in snart – det ser mer ut som en Motorola Razr.

Googles Project Ara

LÄt oss kalla detta vaporware special i samlingen. Googles Project Ara var utformat för att vara det modulÀra systemet som lÄter dig bygga en smartphone med endast de funktioner du ville ha. Behöver du inte en framÄtvÀnd kamera? FÀst inte den modulen. Med varje nytt förskott skulle du byta ut delar och ha en nyare, snabbare telefon utan att förlora alla dina andra alternativ. Inte för att vi nÄgonsin kommer att fÄ veta. Projektet avbröts i september 2016 efter tre Är med att göra tillverkare saliv.

De mest ökÀnda tekniska produktflopparna pÄ 2010-talet

Vidare lÀsning

Mobiltelefonrecensioner

Mobiltelefon bÀsta val