Arbetare uppmanar teknikindustrin att avsluta oljebranschkontrakten

Arbetare uppmanar teknikindustrin att avsluta oljebranschkontrakten

MÄnga anstÀllda pÄ Amazon, Google och Microsoft planerar att genomföra walkouts pÄ företagskontor i fredags för att uppmana teknikindustrin att slÀppa fossila brÀnslen.

Bland kraven Ă€r ett slut pĂ„ alla avtal med olje- och gasindustrin om brĂ€nsleutvinning, vilket skulle kunna sĂ€tta leverantörer av molntjĂ€nster som Amazon, Google och Microsoft i en besvĂ€rlig position med sina anstĂ€llda. PĂ„ tisdag meddelade Microsoft att de hade ingĂ„tt ett treĂ„rigt avtal med energibolagen Chevron och Schlumberger om nya “petrotekniska” tekniker, inklusive oljeprospektering.

Som svar har en anonym grupp av Microsoft-arbetare uppmanat Redmond att sĂ€ga upp affĂ€ren och alla andra relaterade till oljeindustrin. “Det Ă€r absolut nödvĂ€ndigt att alla teknikföretag stĂ„r tillsammans, fördömmer anvĂ€ndningen av molntjĂ€nster och AI-tjĂ€nster för icke-förnybar energiutvinning och arbetar tillsammans för att sĂ€tta stopp för fossila brĂ€nsleförbrukningar”, sade gruppen i ett uttalande pĂ„ onsdagen.

IgÄr tillkÀnnagavs ett stort samarbete mellan Microsoft, Chevron och Schlumberger, ett oljefÀltföretag. Med den hÀr typen av nyheter bara tre dagar före Global #ClimateStrike Àr det inte lÀngre möjligt för oss att ignorera Microsofts medverkan i klimatkrisen.

– Microsoft Workers 4 Good (@ MsWorkers4) 18 september 2019

De kommande protesterna har fĂ„tt fart efter att en grupp Amazon-anstĂ€llda tillkĂ€nnagav den 9 september att de planerade en promenad för att protestera mot e-handelsföretagets pĂ„stĂ„dda passivitet mot klimatförĂ€ndringar. Över 1 500 företagsarbetare har lovat att gĂ„ med i utstationeringen, som krĂ€ver att Amazon minskar alla koldioxidutslĂ€pp till 2030, förutom att sluta kontrakt med fossila brĂ€nsleföretag.

En separat grupp pĂ„ 1200 anstĂ€llda pĂ„ Google planerar ocksĂ„ att gĂ„ ut över liknande krav. “Teknik Ă€r inte” grön “. Koldioxidavtrycket i den tekniska industrins datacenter Ă€r i nivĂ„ med luftfarten, sĂ€ger Google-arbetarna i ett blogginlĂ€gg, som ocksĂ„ noterar att Google sĂ€ljer molntjĂ€nster till oljebolag för att hjĂ€lpa dem att utvinna brĂ€nslereserverna snabbare.

“Vi vet att en livlig framtid krĂ€ver att dessa reserver hĂ„lls i marken. Och genom att göra utvinning” effektivare “handlar Google vĂ„r kollektiva framtid för vinst”, tillĂ€gger blogginlĂ€gget.

Under den senaste veckan har vissa anstÀllda som tagit klimatÄtgÀrdsloftet ocksÄ delat anteckningar om varför de deltar i denna ÄtgÀrd. Vi kommer att dela dem hÀr ????????????????????

– Google Workers for Action on Climate (@GoogleWAC) 17 september 2019

Protesterna Àr en del av Global Climate Strike, som uppmanar allmÀnheten att gÄ ut frÄn sina kontor, skolor och hem för att krÀva ett slut pÄ beroende av fossila brÀnslen.

Amazon berÀttade för PCMag att det Ätagit sig att minska företagets koldioxidutslÀpp. Men hittills har e-handelsjÀtten inte nÀmnt nÄgot försök att tappa fossila brÀnslen helt 2030. ()

Enligt Microsoft-arbetarna har Redmond försvarat sina kontrakt med oljeindustrin. Tidigare denna vecka höll VD Satya Nadella ett företagsomfattande möte för alla hÀnder för att föreslÄ att kontrakten möjligen kan hjÀlpa olje- och gasleverantörer att utveckla hÄllbara energialternativ. De protesterande arbetarna var dock inte övertygade.

“Microsoft tjĂ€nar miljontals dollar i vinst genom att hjĂ€lpa fossila brĂ€nsleföretag att utvinna mer olja”, sa de i dagens uttalande, dĂ€r det konstateras att Redmond har trĂ€ffat lukrativa affĂ€rer med andra oljebolag som Exxon Mobil. “Som Microsoft-medarbetare har vi blivit delaktiga”, tillĂ€gger deras uttalande.

Microsoft och Google svarade inte omedelbart pÄ en begÀran om kommentarer. Men Microsofts miljöansvariga publicerade ett inlÀgg pÄ söndagen dÀr han berömde den kommande globala klimatstrejken samtidigt som man talade om företagets Ätagande om miljömÀssig hÄllbarhet.

“Det Ă€r dĂ€rför jag Ă€r sĂ„ stolt över att sĂ€ga att vi helt stöder vĂ„ra anstĂ€llda nĂ€r de gĂ„r med mĂ€nniskor runt om i vĂ€rlden för att göra sina röster hörda”, sa Microsofts Lucas Joppa i inlĂ€gget. “Detta stöd Ă€r i linje med Microsofts lĂ„ngvariga uppmuntran av anstĂ€llda att ansluta och delta direkt med lokalt eller globala ideella organisationer och initiativ för att maximera deras inverkan pĂ„ de orsaker som Ă€r viktigast för dem.”