Är FaceApp verkligen en integritetshot?

Är FaceApp verkligen en integritetshot?

Ska du vara rÀdd för FaceApp, fotoredigeraren frÄn Ryssland som anklagas för att dammsuga upp bilder av miljoner amerikaner?

Enligt sĂ€kerhetsforskare mĂ„ste vi alla lugna ner oss. Appen försöker inte inkrĂ€kta pĂ„ din integritet och massöverföra alla foton frĂ„n din telefon. “Vi har inte hittat nĂ„got ovanligt i den hĂ€r appen”, sĂ€ger Aviran Hazum, forskare vid antivirusföretaget Check Point, i ett e-postmeddelande.

Hazum Ă€r bland experterna som har analyserat FaceApp och inte hittat nĂ„gra större integritetsintrĂ„ng i programvarans processer. “Jag mĂ„ste sĂ€ga att den hĂ€r appen verkar utvecklas pĂ„ ett bra sĂ€tt – inga giriga behörigheter, och den gör vad de hĂ€vdar att den gör”, tillade han.

SÄ varför vÀckte appen plötsligt larm? FaceApp har faktiskt funnits i tvÄ Är och kommer frÄn ett lite kÀnt företag baserat i St. Petersburg, Ryssland, kallat Wireless Lab. Under de senaste dagarna blev appen viral igen med hjÀlp av ett fotofilter som kan Äldra ditt ansikte till en gammal person. KÀndisar inklusive Lebron James, Kevin Hart och Drake har lagt upp underhÄllande resultat. Men inte alla har roat sig.

“VAR FÖRSIKTIG MED FACEAPP”, twittrade Joshua Nozzi, en programutvecklare, som började varna för de pĂ„stĂ„dda krĂ€nkningarna av integriteten med appen pĂ„ mĂ„ndag. “Det laddar omedelbart upp dina foton utan att frĂ„ga, om du valde en eller inte.”

Hans tweet utlöste en kaskad av medieberĂ€ttelser om integritetsriskerna med FaceApp. “Ryssarna Ă€ger nu alla dina gamla foton”, sĂ€ger rubriken frĂ„n

Enligt rapporter varnade den demokratiska nationella kommittĂ©n – som hackades av ryssarna under presidentvalet 2016 – 2020-kandidater och deras personal att ta bort appen. Den amerikanska senatorn Chuck Schumer frĂ„n New York bad ocksĂ„ FBI och FTC att undersöka integritets- och nationella sĂ€kerhetsrisker med appen.

BIG: Dela om du anvÀnde #FaceApp:

@FBI & @FTC mÄste undersöka de nationella sÀkerhets- och integritetsriskerna nu

Eftersom miljontals amerikaner har anvÀnt det

Det Àgs av ett Ryssland-baserat företag

Och anvÀndarna mÄste ge fullstÀndig, oÄterkallelig Ätkomst till sina personliga foton och data pic.twitter.com/cejLLwBQcr

– Chuck Schumer (@SenSchumer) 18 juli 2019

Det enda problemet? Appen bryter inte automatiskt in och samlar in de foton som Ă€r lagrade pĂ„ din telefon. “Pressens tĂ€ckning av denna FaceApp-berĂ€ttelse Ă€r utom kontroll”, twittrade Robert Baptiste, en annan sĂ€kerhetsforskare som ocksĂ„ analyserade produkten. “Nej, de laddar inte upp dina foton till sin server. De laddar bara upp det foto du arbetar med.”

FaceApp förklarade senare i ett uttalande till Mashable att produkten bara laddar upp det foto som anvÀndaren vÀljer för redigering till en företagsserver, som sedan tillÀmpar bildfiltret. Med andra ord, detta skiljer sig inte frÄn hur andra online fotoredigeringsprogram fungerar.

“Vi kan lagra ett uppladdat foto i molnet”, sade FaceApps VD Yaroslav Goncharov i uttalandet. “Den frĂ€msta anledningen till detta Ă€r prestanda och trafik: vi vill se till att anvĂ€ndaren inte laddar upp fotot upprepade gĂ„nger för varje redigeringsĂ„tgĂ€rd. De flesta bilder raderas frĂ„n vĂ„ra servrar inom 48 timmar frĂ„n uppladdningsdatumet.

“Alla FaceApp-funktioner Ă€r tillgĂ€ngliga utan att logga in och du kan bara logga in frĂ„n instĂ€llningsskĂ€rmen. Som ett resultat loggar inte 99 procent av anvĂ€ndarna in. DĂ€rför har vi inte tillgĂ„ng till data som kan identifiera en person, “tillade han.

‘Jag hade fel’

Nozzi har sedan raderat sin ursprungliga tweetsvarning om FaceApp. “Jag hade fel. Jag hade fel vad jag trodde att appen gjorde (laddade upp alla bilder en gĂ„ng beviljad Ă„tkomst), och jag hade fel nĂ€r jag hade lagt upp anklagelsen utan att testa den först. Punkt”, skrev han i ett blogginlĂ€gg.

Trots sin mea culpa anser Nozzi att det fortfarande finns legitima problem med appen. Han pekar pÄ hur produkten försummar anvÀndarna om att redigerade foton kommer att laddas upp till företagets servrar. FaceApps villkor tillÄter ocksÄ att du anvÀnder dina uppladdade foton för kommersiella ÀndamÄl.

“Vad jag inte Ă„ngrar i det minsta Ă€r att ha uppmĂ€rksammat integritetsproblemen kring den hĂ€r appen”, skrev han i sitt blogginlĂ€gg.

Vi borde faktiskt alla vara oroade över vÄr digitala integritet. Men samma bekymmer gÀller nÀstan alla större tekniska produkter eller appar pÄ marknaden, inklusive Facebook, Instagram och Snapchat, som ocksÄ har en bred policy för hur den kan anvÀnda ditt uppladdade innehÄll för kommersiella ÀndamÄl. Att anvÀnda nÄgon av dessa produkter innebÀr ofta att skicka in personlig information och lita pÄ att företaget inte missbrukar den. Det Àr dock klart att Àven de största företagen har problem med att följa sina egna regler och sekretesspolicyer.

FrÄgan har lett till granskning av hur uppladdade bilder till sociala medier och mobilappar kan anvÀndas för ÀndamÄl som anvÀndare aldrig förestÀllt sig. Detta inkluderar utbildning av AI-driven ansiktsigenkÀnningsprogramvara, som integritet föresprÄkar rÀdsla kan en dag övervaka system.

“I slutĂ€ndan har du inget att sĂ€ga om hur ditt foto anvĂ€nds efter att du har gett det till dem”, sĂ€ger Richard Henderson, chef för hotinformation frĂ„n sĂ€kerhetsföretaget Lastline, i ett mejl.

FaceApp sa dock att det tillĂ„ter anvĂ€ndare att ta bort sina data frĂ„n sina servrar. “VĂ„rt supportteam Ă€r för nĂ€rvarande överbelastat, men dessa förfrĂ„gningar har vĂ„r prioritet. För den snabbaste behandlingen rekommenderar vi att du skickar förfrĂ„gningarna frĂ„n FaceApp-mobilappen med” InstĂ€llningar> Support> Rapportera ett fel “med ordet” integritet “i Ă€mnesraden. . Vi arbetar pĂ„ ett bĂ€ttre anvĂ€ndargrĂ€nssnitt för det, sĂ€ger företaget till Mashable.