Är du en cyberstalker?

Är du en cyberstalker?

Alla vet (eller borde veta) att internet Ă€r en farlig plats. Men tĂ€nk om faran Ă€r att samtalet kommer inifrĂ„n ditt eget hus – eller snarare din telefon? Du kan vara en social media-stalker och inte ens veta det, eftersom du bara deltar i vanligt beteende.

Why Axis Bug

Att möta kÀrleksintressen pÄ nÀtet fÄr mÄnga att kolla vem de ska trÀffa innan de faktiskt trÀffar dem (vilket Àr den intelligenta saken att göra). Femtio procent av respondenterna i en undersökning av Lawnstarter sa att de sökte information om en potentiell partners Äsikter och andra romantiska partners, blÀddrade igenom sina foton och försökte till och med ta reda pÄ var de bodde före ett datum.

Problem med grÀnser uppstÄr nÀr förhÄllandet fortskrider. SÀrskilt nÀr det slutar. Ju fler datum ett par har haft, desto mer efter deras datum minskar varje drag online. Men efter uppbrottet sa över 76 procent tillfrÄgade att de kollar pÄ vad deras ex gör online.

Detta beteende kan strĂ€cka sig frĂ„n att titta pĂ„ deras Instagram Stories till allvarligt brott som faller under den sanna definitionen av cyberstalking. Även om du befinner dig i den oskyldiga Ă€nden av spektrumet gör du dig sjĂ€lv inga tjĂ€nster. Relationsexperter föreslĂ„r att man Ă„tar sig att bara kontrollera en dag i taget, hitta nĂ„gon som kommer att hĂ„lla dig ansvarig för att undvika exens sociala medier och ersĂ€tta rullningen med nĂ„got som fĂ„r dig att mĂ„ bra. Om du upptĂ€cker att du bara inte kan sluta, Ă€r det definitivt vĂ€gen att prata med en terapeut.

Om du befinner dig utsatt för cyberstalking, av nÄgon du kÀnner eller inte kÀnner, vidta ÄtgÀrder för att skydda dig sjÀlv online, inklusive att inte dela nÄgon personlig information sÀrskilt om din plats. Kontakta FBI och den lokala polisavdelningen, sÀrskilt en cyberbrottsavdelning, om de har en sÄdan.