Är din MacBook Pro tillĂ„ten att flyga?

Är din MacBook Pro tillĂ„ten att flyga?

Om du Àger en 15-tums MacBook Pro som köptes mellan 2015 och 2017, finns det en chans att det inte lÀngre kommer att vara tillÄtet pÄ flygplan tack vare ett FAA-förbud (Federal Aviation Administration).

Som Bloomberg rapporterar Ă€r FAA-förbudet svar pĂ„ Apples frivilliga Ă„terkallande av “ett begrĂ€nsat antal” 15-tums MacBook Pro, som det tillkĂ€nnagav i juni. Anledningen till Ă„terkallelsen var defekta batterier och risken för att de kan överhettas och ta eld.

De drabbade MacBook Pros sĂ„ldes mellan september 2015 och februari 2017. För att kontrollera om din Pro anvĂ€nder ett felaktigt batteri, navigerar du till menyn Om den hĂ€r Mac under Apple-knappen lĂ€ngst upp till vĂ€nster pĂ„ skĂ€rmen för att se om du har en “MacBook Pro (Retina, 15 tum, mitten av 2015).” Om du gör det, kopiera och klistra in serienumret pĂ„ Apples supportsida för att lĂ€ra dig om du behöver reparera. Om supportsidan informerar dig om att en reparation krĂ€vs, betyder det ocksĂ„ att du inte kan flyga frĂ„n USA med din bĂ€rbara dator förrĂ€n den Ă€r fixad.

FAA-förbudet innebÀr att dessa MacBook-proffs inte kan tas som handbagage eller checkas in som last pÄ ett flyg. I Europa Àr vÀgledningen att bÀrbara datorer ska stÀngas av och inte anvÀndas under en flygning snarare Àn ett direkt förbud.

Om du Àger en Pro frÄn den angivna tidsperioden och har skjutit upp att fÄ den reparerad Àr det förmodligen knuffen du behövde för att kontakta Apple och fÄ batteriet bytt. Om inget annat betyder det att du i allmÀnhet Àr sÀkrare att anvÀnda den, plus att du fÄr ett nytt batteri som ska förlÀnga den bÀrbara datorns livslÀngd.