Apples Mac-chip-switch är dubbelt problem för Intel: Tae Kim

Apple, Apple Mac, Apple MacBook, Apple MacBook-processor, Apple-processorer, Apple Intel-processorer, Apple MacBook-processorer Apples Mac-chip-omkopplare är dubbelt problem för Intel: Tae Kim (Bild: Bloomberg)

Det kommer äntligen att hända. Apple Inc är på väg att använda sina egna marker över Intel Corps för sina Mac-datorer.

Bloomberg News rapporterade på tisdag att Apple förbereder sig för att tillkännage så snart denna månad att de kommer att använda sina egna processorer i Mac-datorer från och med nästa år. De nya Mac-datorerna kommer att innehålla samma internt utvecklade halvledare, baserade på Arm Ltd chip-arkitekturteknik, som driver iPhone. Enligt Bloombergs Mark Gurman planerar Apple att flytta hela sin Mac-produktsortiment till sina egna chips på grund av deras högre prestanda och förbättrade energieffektivitet.

Flyttet kommer att ha flera negativa konsekvenser för Intels chipverksamhet. Det mest uppenbara är den direkta effekten av att förlora intäkter som enda processorleverantör för Apples PC-linje. Mac representerar för närvarande 12% av den amerikanska PC-marknaden baserat på sålda enheter, enligt de senaste Gartner-uppgifterna. Och Bernstein uppskattar Apples bärbara linje står för 2% till 4% av Intels försäljning och mitten till höga ensiffrig procentandel av dess intäkter. Apple kommer också att kunna utnyttja Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Ltd.s bättre chiptillverkningsteknik framöver. Apple använder det Taiwan-baserade gjuteriet för att tillverka sina chipdesigner. Under de senaste åren har TSMC gått före Intel i sin förmåga att tillverka chips på mindre, mer avancerade chipnoder.

Vid första rodnaden verkar de ekonomiska förlusterna för Intel hanterbara. Det finns dock andra ordningens effekter som kan visa sig mer oroande. För det första, om Apple kan göra bättre prestanda och mer energieffektiva marker – en förmåga som den har visat sig kunna på smarttelefonmarknaden – då kan Arm-baserade Mac-datorer kanske få en större andel av PC-marknaden på baksidan. av dess differentierade funktioner. Längre ut kan Apples drag utgöra ett allvarligt hot mot Intels kronjuvel-serverchipverksamhet. Här är hur.

För närvarande dominerar Intel datacenterverksamheten med hög vinstmarginal, där den säljer serverchips till molntjänstleverantörer och företag. Segmentet genererade en försäljning på 23,5 miljarder dollar för Intel 2019, med ett rörelseresultat på 10,2 miljarder dollar. Och enligt IDC hade chiptillverkaren 93% av den globala serverprocessormarknaden baserat på försäljning förra året, jämfört med Advanced Micro Devices Inc: s andel på 5%.

Medan Intel länge har kunnat behålla sin starka marknadsposition på serverutrymmet kan ankomsten av armbaserade Mac-datorer förändra spelet. Linus Torvalds, skaparen av Linux, har länge sagt att den främsta anledningen till att Armchips har kämpat för att få dragkraft på servrar var att det inte fanns några Arm-baserade PC-plattformar med kritisk massa. Han citerade vikten av att utvecklare kan iterera och testa sin serverkod på lokala maskiner. Det har funnits armbaserade Windows-bärbara datorer på marknaden, men de har i allmänhet inte sålt bra. Men nu, när Mac skiftar till armbaserade marker, kommer utvecklare att ha tiotals miljoner armbaserade maskiner vid sina fingertoppar, vilket erbjuder ett blomstrande ekosystem för den kommande chiparkitekturen.

Ja, det tar lite tid för Apples drag att påverka marknaden. Intel har för närvarande en stark efterfrågan eftersom de anställda tvingas köpa mer datorhårdvara för att klä sina fjärrarbetande hemmakontor, utöver den ökande efterfrågan på molntjänster för sina marker när internettjänsten ökar i Covid-19-världen. Och applikationer måste överföras för att fungera bra på Apples Arm-baserade chiparkitektur.

Men under de kommande åren kommer Intels nyckelföretag att hotas av Apples drag. Steget är ett viktigt steg och kommer sannolikt att visa sig vara en vändpunkt för chipindustrin.

Relaterade Artiklar

Back to top button