Apple Watch Series 5 vs. Fitbit Versa 2: Vilken Smartwatch Àr bÀst för dig?

Apple Watch Series 5 vs. Fitbit Versa 2: Vilken Smartwatch Àr bÀst för dig?

Apple och Fitbit har bÄda nya smartklockor, sÄ om du Àr ute efter en bÀrbar marknad kanske du kÀmpar för att fatta ett beslut. Det finns mÄnga likheter mellan Versa 2 och Apple Watch Series 5, men alla erbjuder sina egna fördelar och nackdelar.

Den helt nya Versa 2 ($ 178,68 pÄ Amazon) levereras med en uppgraderad design komplett med en alltid pÄslagen AMOLED-skÀrm, Amazon Alexa-integration, över fem dagars batteritid och ett bra pris jÀmfört med andra smartklockor. Apple Watch Series 5 har en ny Retina-skÀrm som alltid Àr igÄng och nÄgra nya hÀlsofunktioner, inklusive periodcykelspÄrning och en Activity Trends-app. Den finns ocksÄ i en mÀngd nya premiumstilar.

Men nÀr du investerar sÄ mycket i en smartwatch Àr det viktigt att du fÄr pengarna. SÄ vilken ska du köpa? Vi bryter ner det för dig.

Design, display, batteritid

Versa 2 inkluderar inte Fitbit-logotypen, sÄ det Àr nu Ànnu lÀttare att misstÀnka det för en Apple Watch lÄngt ifrÄn. BÄda höljena Àr tunna och fyrkantiga, med rundade kanter, en fÀrgskÀrm i mitten och en enda knapp pÄ sidan.

Men det finns nÄgra viktiga skillnader. Till att börja med finns serien 5 i olika fodral: aluminium, i ett nytt titanfodral och ett vitt keramikalternativ, var och en med en mÀngd olika klockband. Versa 2 finns endast i aluminium, i liknande fÀrger som Apple Watch inklusive svart, grÄtt och rosaguld.

Apple Watch kommer ocksÄ i en LTE-version. Utrustad med en mikrofon och högtalare kan du ringa och ta emot samtal och sms pÄ sjÀlva klockan. Versa 2 Ä andra sidan kommer bara med en mikrofon som du kan anvÀnda för att interagera med Amazon Alexa. Men till skillnad frÄn serien 5, som lÄter Siri tala sina svar, visas svar pÄ Versa 2 bara som text.

Fitbit Versa 2

Apple och Fitbit införlivade bÄda visningslÀget som alltid Àr pÄ i sina nya modeller. PÄ det sÀttet kan du titta pÄ dina meddelanden och trÀningsstatistik pÄ ett ögonblick utan att behöva höja handleden för att vÀcka den varje gÄng. Serie 5-skÀrmen har en lÄgtemperatur-polysilikon- och oxidskÀrm (LTPO) och en omgivande ljussensor; Versa 2 har en AMOLED-skÀrm och en omgivande ljussensor.

Versa 2 har en imponerande batterilivslĂ€ngd pĂ„ fem dagar; i vĂ„ra tester varade det i tre dagar med den alltid pĂ„-visade funktionen aktiverad. Även med en batterisparande funktion kan inte serie 5: s 18-timmars batteritid tĂ€vla dĂ€r.

HĂ€lso- och fitnessfunktioner

Under huven packar Series 5 och Versa 2 ett NFC-chip för kontaktlösa betalningar. BÄda klockorna spÄrar ocksÄ samma mÀtvÀrden inklusive steg, avstÄnd och trÀningspass. Medan bÄda ocksÄ spÄrar höjden kommer serien 5 med en ny kompassapp som visar vilken riktning du vÀnder dig.

PÄ tal om riktning Àr GPS en stor skillnad mellan de tvÄ smartklockorna. Versa 2 levereras inte med inbyggd GPS som Series 5, vilket innebÀr att en telefon krÀvs om du vill spÄra dina körningar eller cykelturer exakt.

Apple Watch Series 5

BÄda klockorna levereras ocksÄ med optiska pulsmÀtare, men Series 5 kan ta ett EKG och varna dig om det upptÀcker en onormal hjÀrtrytm som möjligen kan indikera förmaksflimmer. Versa 2 har SpO2-sensorer som mÀter syrehalten i blodet, vilket kan hjÀlpa till att upptÀcka hÀlsoproblem som sömnapné.

Appens ekosystem

Det kan inte förnekas att Apple vinner för sina omfattande erbjudanden frÄn tredje part, medan Fitbit lÄngsamt ökar sitt bibliotek.

Medan Fitbit tidigare bara erbjöd appar som Pandora och Deezer, kommer Versa 2 med Spotify förinstallerat. Den levereras ocksÄ med nÄgra fler inbyggda appar som hjÀlper dig att fÄ en bÀttre bild av din allmÀnna hÀlsa. Det finns appen Sleep Score, som spÄrar dina sömncykler och mÀtvÀrden för att ge en bÀttre förstÄelse för din sömnkvalitet hela natten. Dessutom lanserade företaget nyligen sin Fitbit Premium-app, som Àr en betaltjÀnst som analyserar dina data och ger dig trÀningsplaner, coachning, dagliga tips och receptförslag baserat pÄ dina specifika data.

Fitbit Versa 2

Medan detaljer Ànnu inte har avslöjats lade Apple till Aktivitetstrender till watchOS 6, som visar en lÄngsiktig bild av dina aktivitetsmönster för att hjÀlpa dig att förstÄ dina framsteg bÀttre över tiden. Det finns ocksÄ en ny Noise-app som analyserar omgivande ljudnivÄer och hur den pÄverkar din hörsel negativt. Men nÀr det gÀller Apples Health-app i sig finns det inga revolutionÀra uppgraderingar.

Vilken ska du fÄ?

NÀr det gÀller att fatta ett beslut finns det nÄgra faktorer att tÀnka pÄ, sÀrskilt nÀr det gÀller vilken typ av telefon du har.

Om du har en Android Ă€r det bĂ€ttre med Versa 2. Även om den Ă€r kompatibel med iOS ocksĂ„, kan de med en Android skicka textmeddelanden med klockans display och Amazon Alexa’s röst-till-text-funktion. Apple Watch Ă€r endast kompatibel med en iPhone.

Det finns ocksÄ pris att tÀnka pÄ. Apple Watch Series 5 börjar pÄ 399 $ för GPS-modellen och 499 $ för GPS och mobilfunktioner. Versa 2 Àr 200 $ billigare till 199,99 $, men det finns ocksÄ en specialutgÄva (som levereras med olika band och Fitbit Premium gratis i 90 dagar) för 229,95 $.

Fitbits djupgÄende analyser av bÄde hÀlsa och sömn ger mer vÀgledning för dem som letar efter en lÀttanvÀnd smartklocka. Det har ocksÄ lÀngre batteritid Àven med den alltid pÄ skÀrmen. Apple Watch Series 5 erbjuder Ä andra sidan nÄgra mer avancerade funktioner som EKG, GPS och fler appar frÄn tredje part. Dess design Àr ocksÄ mycket mer premium i bÄde utseende och kÀnsla, och finns i ett bredare utbud av stilar.

Fitbit Versa 2 Àr för nÀrvarande tillgÀnglig för köp och tjÀnar vÄrt redaktörsval för smartklockor. Apple Watch Series 5 Àr tillgÀnglig för förbestÀllning och kommer att sÀljas frÄn och med den 20 september. Se till att kolla tillbaka hÀr för en fullstÀndig recension.