Apple Tweaks App Store Algorithm Amid Antitrust Suit

Apple Tweaks App Store Algorithm Amid Antitrust Suit

FörvÀnta dig att fler tredjepartsappar visas i dina sökningar i iOS App Store.

Apple har justerat sina App Store-rankningsalgoritmer för att visa upp fler produkter frÄn konkurrenter, i en tid dÄ teknikjÀtten stÄr inför antitruststÀmningar över sin kontroll över iOS-ekosystemet.

Företaget gjorde Àndringen i juli, rapporterar, men execs förnekar att flytten fixade nÄgon form av problem.

“Det har inte rĂ€ttats,” sa SVP Phil Schiller

“Det har förbĂ€ttrats”, sĂ€ger SVP Eddy Cue.

Den presenterade Apple med data frÄn appspÄrningsleverantören Sensor Tower, som belyste hur produkter som Apple Music och Apple TV konsekvent hÀvdade den bÀsta sökrankningen över konkurrenter, inklusive Spotify och Netflix.

Men andra Apple-appar befann sig ocksĂ„ ovanpĂ„ sökresultaten för till synes orelaterade frĂ„gor. Om du till exempel sökte efter “podcast” skulle App Store visa Apples Podcasts-app, men det skulle dĂ„ visa flera fler Apple-appar – Kompass och Hitta mina vĂ€nner – till exempel – som inte hade nĂ„got att göra med podcasting innan de kom upp pĂ„ rivaliserande podcast appar.

Enligt Apples appar har nyligen rankats först med minst 700 söktermer.

Apples chefer berÀttade att Apple-appar kommer att rankas högre Àn tredjepartsprodukter pÄ grund av deras popularitet, och eftersom appnamnen, som Apple Music och Apple TV, ofta matchar med generiska söktermer. Det tenderar ocksÄ att gruppera appar av utvecklare i sökresultaten, vilket hjÀlpte till att öka Apples andra appar.

ÄndĂ„ mĂ€rkte Apples ingenjörer rankningsproblemen under de senaste mĂ„naderna, och i juli Ă€ndrade en enda ingenjör sökalgoritmen för att sluta packa resultaten med sĂ„ mĂ„nga företagstillverkade appar, rapporterar.

Cupertino gjorde Àndringen efter att USA: s högsta domstol i maj beslutade att iPhone-Àgare och tredjepartsutvecklare kan stÀmma Apple över företagets exklusiva kontroll över App Store, som för nÀrvarande Àr det enda officiella sÀttet att ladda ner iOS-appar. Enligt kritiker uppgÄr kontrollen till ett monopol och gör det möjligt för Apple att minska 30 procent av all appförsÀljning.

I sitt försvar har Apple hÀvdat att företagets auktoritet över iOS-ekosystemet Àr bÄde rÀttvist för utvecklare och bra för konsumenterna. I maj gick Cupertino ur vÀgen för att utnyttja alla fördelarna med Apples strategi med en ny webbsida, som visar hur mycket pengar App Store har gjort för tredjepartsutvecklare och understryker hur mÄnga appar pÄ plattformen Àr gratis.

“Idag Ă€r App Store mer livfull och innovativ Ă€n nĂ„gonsin och erbjuder lika möjligheter för utvecklare att leverera sina appar och tjĂ€nster över iPhone, iPad, Mac, Apple TV och Apple Watch”, sĂ€ger sidan. “Vi Ă€r stolta över butiken vi har byggt och hur vi har byggt den.”