Apple till annonsörer: Följ Safari Web-Tracking Rules or Else

Apple till annonsörer: Följ Safari Web-Tracking Rules or Else

Apple varnar onlineannonsörer och webbutvecklare att de kommer att övervÀga att blockera dem om de nÄgonsin fÄngas spÄrbart av anvÀndaraktiviteter via webblÀsaren Safari.

Cupertino utfĂ€rdade varningen i en ny policy för WebKit – Safaris webblĂ€sarmotor – som beskriver online-spĂ„rningen som Apple vill förhindra. I huvudsak förbjuder företaget nĂ„gon form av spĂ„rning utan anvĂ€ndarens samtycke eller kunskap.

“Om en part försöker kringgĂ„ vĂ„ra spĂ„rningsförebyggande metoder kan vi lĂ€gga till ytterligare begrĂ€nsningar utan föregĂ„ende meddelande”, sĂ€ger policyn. “Dessa begrĂ€nsningar kan gĂ€lla universellt, för algoritmiskt klassificerade mĂ„l eller för specifika parter som deltar i kringgĂ„ende.”

Inget undantag kommer heller att ges till specifika parter. “Vi behandlar kringgĂ„ende av sjöfartsskyddsĂ„tgĂ€rder med samma allvar som utnyttjande av sĂ€kerhetssĂ„rbarheter”, tillĂ€gger policyn.

För tvÄ Är sedan tog Apple en hÄrdare linje mot webbspÄrare genom att lÀgga till en sekretessfunktion i Safari som Àr utformad för att förhindra spÄrning över flera platser, som anvÀnds i annonsbranschen för att lÀra sig vilka webbplatser din dator besöker. Online-marknadsföringsföretag och teknikföretag som Facebook kan dra av detta eftersom deras spÄrningsskript Àr inbÀddade över tusentals webbplatser via plugins eller annonser, som kan identifiera och mÀrka din maskin med internetkakor.

Även om spĂ„rningen kan hjĂ€lpa företag att anpassa annonser betyder det ocksĂ„ att de kan skapa en profil för dina surfvanor utan ditt samtycke. Som svar började Apple begrĂ€nsa vissa förstapartscookies frĂ„n att spĂ„ra anvĂ€ndare utöver ett 24-timmarsfönster. Ett Ă„r senare siktade företaget pĂ„ Facebooks spĂ„rningsskript genom att lĂ€gga till en Safari-funktion som kan stĂ€nga av dem nĂ€r de pĂ„trĂ€ffas pĂ„ en webbplats.

“WebKit kommer att göra sitt bĂ€sta för att förhindra all hemlig spĂ„rning och all spĂ„rning över hela webbplatsen (Ă€ven nĂ€r den inte Ă€r hemlig)”, tillĂ€gger Apples nya policy. “Om en viss spĂ„rningsteknik inte kan förhindras helt utan onödig anvĂ€ndarskada begrĂ€nsar WebKit möjligheten att anvĂ€nda tekniken. Till exempel begrĂ€nsar tidsfönstret för spĂ„rning.”

I policyn anges att företaget kommer att prioritera anvÀndarnas integritet framför att bevara nuvarande branschpraxis som kan hjÀlpa webbplatsÀgare att mÀta anvÀndartrafik, skapa personliga annonser och upptÀcka bedrÀgerier eller bots.

“Vi kommer dock att försöka begrĂ€nsa oavsiktlig pĂ„verkan. Vi kan Ă€ndra spĂ„rningsförebyggande metoder för att tillĂ„ta vissa anvĂ€ndningsfall, sĂ€rskilt nĂ€r större strikthet skulle skada anvĂ€ndarupplevelsen”, sĂ€ger företaget. “I andra fall kommer vi att utforma och implementera ny webbteknik för att Ă„teraktivera dessa metoder utan att Ă„terinföra spĂ„rningsfunktioner.”

Apples drag inspirerades av Mozillas antispÄrningspolicy, heter det.