Apple till annonsörer: Följ Safari Web-Tracking Rules or Else

Apple varnar onlineannonsörer och webbutvecklare att de kommer att överväga att blockera dem om de någonsin fångas spårbart av användaraktiviteter via webbläsaren Safari.

Cupertino utfärdade varningen i en ny policy för WebKit – Safaris webbläsarmotor – som beskriver online-spårningen som Apple vill förhindra. I huvudsak förbjuder företaget någon form av spårning utan användarens samtycke eller kunskap.

“Om en part försöker kringgå våra spårningsförebyggande metoder kan vi lägga till ytterligare begränsningar utan föregående meddelande”, säger policyn. “Dessa begränsningar kan gälla universellt, för algoritmiskt klassificerade mål eller för specifika parter som deltar i kringgående.”

Inget undantag kommer heller att ges till specifika parter. “Vi behandlar kringgående av sjöfartsskyddsåtgärder med samma allvar som utnyttjande av säkerhetssårbarheter”, tillägger policyn.

För två år sedan tog Apple en hårdare linje mot webbspårare genom att lägga till en sekretessfunktion i Safari som är utformad för att förhindra spårning över flera platser, som används i annonsbranschen för att lära sig vilka webbplatser din dator besöker. Online-marknadsföringsföretag och teknikföretag som Facebook kan dra av detta eftersom deras spårningsskript är inbäddade över tusentals webbplatser via plugins eller annonser, som kan identifiera och märka din maskin med internetkakor.

Även om spårningen kan hjälpa företag att anpassa annonser betyder det också att de kan skapa en profil för dina surfvanor utan ditt samtycke. Som svar började Apple begränsa vissa förstapartscookies från att spåra användare utöver ett 24-timmarsfönster. Ett år senare siktade företaget på Facebooks spårningsskript genom att lägga till en Safari-funktion som kan stänga av dem när de påträffas på en webbplats.

“WebKit kommer att göra sitt bästa för att förhindra all hemlig spårning och all spårning över hela webbplatsen (även när den inte är hemlig)”, tillägger Apples nya policy. “Om en viss spårningsteknik inte kan förhindras helt utan onödig användarskada begränsar WebKit möjligheten att använda tekniken. Till exempel begränsar tidsfönstret för spårning.”

I policyn anges att företaget kommer att prioritera användarnas integritet framför att bevara nuvarande branschpraxis som kan hjälpa webbplatsägare att mäta användartrafik, skapa personliga annonser och upptäcka bedrägerier eller bots.

“Vi kommer dock att försöka begränsa oavsiktlig påverkan. Vi kan ändra spårningsförebyggande metoder för att tillåta vissa användningsfall, särskilt när större strikthet skulle skada användarupplevelsen”, säger företaget. “I andra fall kommer vi att utforma och implementera ny webbteknik för att återaktivera dessa metoder utan att återinföra spårningsfunktioner.”

Apples drag inspirerades av Mozillas antispårningspolicy, heter det.

Relaterade Artiklar

Back to top button