Apple tecknar musikavtal med Warner; Sony slutför erbjudanden

Apple, Apple Music, Warner Music Group, iTunes, on-dmand-streamingtjänst, betalningsramverk, internationell musikförsäljning, Apple-tjänster, Spotify-streamingmodell, YouTube-streamingmodell, Universal Music Group, Sony Universal-avtal, tech co-skivbolag Posten Stora teknikföretag och innehavare av musikrättigheter skapar ett ramverk i år för hur man delar intäkter från on-demand-streaming, nu den dominerande försäljningskällan för skivbranschen i USA (Bildkälla: Bloomberg)

Apple Inc har säkrat en överenskommelse om låtar från Warner Music Group, teknikjättens första avtal med en stor etikett sedan introduktionen av sin on-demand musiktjänst för två år sedan, enligt personer som är bekanta med saken.

Warner kommer att ge Apple en katalog som spänner över Ed Sheeran, Red Hot Chili Peppers och Bruno Mars för både iTunes, onlinebutiken och Apple Music, streamingtjänsten. Apple planerar att betala skivbolag en mindre andel av försäljningen från Apple Music-abonnenter än den gjorde under sin första affär för streamingtjänsten, sa folket och bad att inte bli identifierade och diskutera privat information.

Stora teknikföretag och innehavare av musikrättigheter skapar i år en ram för hur man delar intäkter från on-demand-streaming, nu den dominerande försäljningskällan för skivbranschen i USA. Innehavare av musikrättigheter är villiga att acceptera en något mindre andel av försäljningen från on-demand-tjänster, förutsatt att dessa tjänster fortsätter att registrera sig för att betala abonnenter i hög takt.

Betalad streaming var fortfarande ett nystartat företag när företaget tecknade sin första affär och det var villigt att förlora lite extra pengar eftersom tjänsten var avsedd att öka försäljningen av iPhone. En gång den dominerande spelaren inom onlinemusik var Apple också angelägen om att få en tjänst på marknaden som kunde konkurrera med växande rivaler Spotify Ltd och Googles YouTube.

Musik har nu fått större betydelse hos Apple. Konceptet att betala för tillgång till en massa låtar och kuraterade listor på begäran har sedan dess återupplivat en musikindustri som var i nedgång i nästan två decennier. Global musikförsäljning ökade med 5,9 procent till 15,7 miljarder dollar 2016, enligt The International Federation of the Phonographic Industry. Det antalet kommer att stiga till 41 miljarder dollar år 2030, enligt Goldman Sachs i en rapport nyligen.

Apple, Apple Music, Warner Music Group, iTunes, on-dmand-streamingtjänst, betalningsramverk, internationell musikförsäljning, Apple-tjänster, Spotify-streamingmodell, YouTube-streamingmodell, Universal Music Group, Sony Universal-avtal, tech co-skivbolag Posten Företaget sägs också planera att spendera cirka 1 miljard dollar nästa år på originalvideoprogrammering för Apple Music och andra framtida videostreamingprodukter. (Bildkälla: Bloomberg)

Streamingtjänsten bidrar till Apples tjänsteintäkter, som företaget strävar efter att fördubblas till cirka 50 miljarder dollar fram till 2020; och när användarna lägger till fler låtar i biblioteket tjänar det till att avskräcka dem från att handla på sin iPhone eller iPad för en konkurrerande Android-driven enhet. Företaget sägs också planera att spendera cirka 1 miljard dollar nästa år på originalvideoprogrammering för Apple Music och andra framtida videostreamingprodukter.

Apple pressade på för en räntesänkning i den här nya samtalsrundan efter att Spotify, världens största betalda musiktjänst, säkrade en räntesänkning tidigare i år. Apple har betalat etiketter 58 procent av försäljningen, en högre ränta än Spotify betalar. Apple gav traditionellt också utgivare en högre ränta än sin svenska rival. Apple överväger nu att ge etiketter en nedskärning på 55 procent, vilket skulle minska om abonnentantalet uppnådde målen.

Spotify hade betalat etiketter cirka 55 procent av försäljningen från betalda abonnenter och betalda förlag också. Denna ränta sjönk till cirka 52 procent, även om räntesänkningen är beroende av att Spotify når vissa prestandamätvärden. Sony Music Entertainment, ägare av det näst största skivbolaget, är också på väg mot en affär med Apple, sa en av folket. En överenskommelse mellan Apple och Universal Music Group, ägare av toppmärket, är längre bort.

Samtal mellan Apple och musikindustrin är sällan lika besvärliga som de som inkluderar de flesta andra musiktjänster. Medan YouTube, Spotify, Pandora och andra tjänster tillåter människor att lyssna på musik gratis, säljer Apple bara en betald on-demand-tjänst.

Warner Music Group är det första stora musikföretaget som når nya, långsiktiga affärer med alla tre av de största spelarna inom musik, Apple, YouTube och Spotify. Universal och Sony har avtal med Spotify, men har ännu inte undertecknat nya erbjudanden med YouTube och Apple. Warner anställde tidigare Sony-chef Ole Obermann för att övervaka sin digitala verksamhet i november förra året.

Relaterade Artiklar

Back to top button