Apple Pulls Mapping App anvÀnds av Hong Kong Protesters (igen)

Apple Pulls Mapping App anvÀnds av Hong Kong Protesters (igen)

Förra veckan avvisade Apple och godkÀnde sedan en kartapp som Hong Kong-demonstranter har anvÀnt för att undvika polisintrÄng. Men appen Àr Äterigen förbjuden pÄ uppenbart tryck frÄn den kinesiska regeringen.

Sent pÄ onsdagskvÀllen drog Apple HKmap.live, ett Crowdsourcing-verktyg som gjorde det möjligt för Hongkongs invÄnare att dela information om nÀrliggande polisaktiviteter, trafikstockningar och tunnelbanestationer som förblir öppna. Enligt appens utvecklare har demokratiska demonstranter, journalister och till och med Hongkongs regeringsanhÀngare anvÀnt HKmap.live för att navigera i staden nÀr politiska protester i stor skala fortsÀtter.

HKMap Live

Apple hĂ€vdar att appen har missbrukats av brottslingar. “Appen visar polisplatser och vi har verifierat med Hong Kong Cybersecurity and Technology Crime Bureau att appen har anvĂ€nts för att rikta in sig pĂ„ och polisera polis, hota allmĂ€nhetens sĂ€kerhet, och brottslingar har anvĂ€nt den för att offra invĂ„nare i omrĂ„den dĂ€r de vet att det finns ingen brottsbekĂ€mpning. Den hĂ€r appen bryter mot vĂ„ra riktlinjer och lokala lagar, berĂ€ttade Apple i ett uttalande.

Tidigare i veckan publicerade en kinesisk statlig tidning en ledare med titeln “Apple, har du verkligen tĂ€nkt klart pĂ„ det hĂ€r?” – som sprĂ€ngde Apple för att ha tillĂ„tit HKmap.live i App Store och pĂ„stod att kartlĂ€ggningstjĂ€nsten hjĂ€lpte “thugs” in Hong Kong undviker polisarrest.

Som svar hĂ€vdar utvecklarna av HKmap.live att Apple helt enkelt bryr sig om den kinesiska regeringen, som har fördömt protesterna i Hong Kong. “Vi trodde en gĂ„ng att avvisandet av appen helt enkelt Ă€r en byrĂ„kratisk upp (fuck up), men nu Ă€r det helt klart ett politiskt beslut att undertrycka frihet och mĂ€nskliga rĂ€ttigheter i #HongKong”, twittrade de.

2. Det finns 0 bevis som stöder CSTCB: s anklagelse om att HKmap-appen har anvÀnts för att rikta in och bakhÄll mot polisen, hota allmÀnhetens sÀkerhet, och brottslingar har anvÀnt den för att offra invÄnare i omrÄden dÀr de vet att det inte finns nÄgon brottsbekÀmpning.

– HKmap.live ???????? (@hkmaplive) 10 oktober 2019

Amerikanska lagstiftare kritiserade ocksĂ„ Apples beslut. “Apple försĂ€krade mig förra veckan att deras första beslut att förbjuda den hĂ€r appen var ett misstag. Ser ut som de kinesiska censurerna har haft ett ord med dem sedan. Vem driver egentligen Apple? Tim Cook eller Peking?” twittrade USA: s senator Josh Hawley (R-Missouri).

“En auktoritĂ€r regim undertrycker vĂ„ldsamt sina egna medborgare som kĂ€mpar för demokrati. Apple stĂ€llde sig bara bakom dem”, skrev senator Ron Wyden (D-Oregon) i en separat tweet.

Kontroversen anlÀnder nÀr Blizzard Entertainment stÄr inför en allmÀn motreaktion i USA för att stÀnga av en e-sportspelare för hans stöd till Hong Kong-protesterna under en livestream. BÄde Blizzard och Apple har tillbringat flera Är pÄ att utveckla en stor verksamhet i Kina, en av vÀrldens största marknader. Men att göra det har inneburit att den kinesiska regeringens strikta regler om censur följs.

Rivaliserande speltillverkare Epic Games lovade dÀrefter att inte censurera sina e-sportspelare.

IgĂ„r kvĂ€ll sa en redaktör vid online-publikationen Quartz att webbplatsens app ocksĂ„ hade hĂ€mtats frĂ„n den kinesiska App Store. “VĂ„r utmĂ€rkta @qz-tĂ€ckning av pĂ„gĂ„ende protester i Hong Kong kan vara orsaken”, twitterade John Keefe.