Apple Pay lanserades i Kina; kommer att tävla mot WeChat och andra lokala tjänster

Apple Pay är nu officiellt tillgängligt i Kina.  kommer att ta på sig den växande marknadsandelen i Tencent's WeChat Apple Pay är nu officiellt tillgängligt i Kina. kommer att ta på sig den växande marknadsandelen i Tencent’s WeChat

Apple lanserade idag sin mobila betalningstjänst Apple Pay i Kina, säger företaget och sätter den amerikanska teknikjätten mot starka inhemska aktörer på ett redan trångt område.

Världens näst största ekonomi är en viktig marknad för det kaliforniska företaget, och Apple Pay finns endast i en handfull andra länder, inklusive USA, Storbritannien, Kanada och Australien.

”Apple Pay lanseras i Kina idag. Kan inte vänta på att du ska prova och se hur otroligt enkelt det är att använda! ” Apples verkställande direktör Tim Cook sa i ett inlägg på sin verifierade Kina-mikroblogg.

Men till skillnad från de flesta andra länder är mobila betalningssystem redan väletablerade i Kina och Apple har ingen första fördel.

Mobila transaktioner värderades till 9,31 biljoner yuan (1,4 biljoner USD) förra året, visade en branschuppskattning och enligt det statligt stödda China Internet Network Information Center (CNNIC) hade landet 359 miljoner onlinebetalningsanvändare i mitten av 2015, upp 18 procent på sex månader.

De mest dominerande mobil- och onlinebetalningsleverantörerna är e-handelsjätten Alibaba med en marknadsandel på nästan tre fjärdedelar följt av Tencent – operatör av den populära meddelandeprogrammet WeChat – med 17,4 procent, enligt BigData Research i Peking.

Apple-varumärket beordrar en stark följd i Kina, särskilt bland nouveau riche och framväxande medelklass, med berättelser om människor som säljer sina njurar för att köpa iPhones.

Ray Zhao, en internetbranschanalytiker på Guotai Junan Securities, sa till AFP: ”Det finns fortfarande en chans för Apple Pay att ta en viss marknadsandel. Vissa lojala Apple-användare kanske föredrar att använda det istället för andra betalningsverktyg.

“Men utrymmet för Apple Pay är fortfarande litet”, tillade han.

En ny Apple Pay-användare sa att han såg fram emot att testa tjänsten – att köpa sin middagsmåltid.

“Processen att lägga till ett (bankkort) går lite långsamt, kanske för att det just lanserades”, säger universitetsstudenten Li Xiang. “Jag planerar att äta på McDonald’s till lunch och prova.”

Relaterade Artiklar

Back to top button