Apple överväger att hjälpa Toshiba med investering i chipenheter

Apple, Toshiba, iPhone-tillverkare, Toshiba halvledarenhet, försäljning av halvledarfabrik, elektronik-konglomerat, Toshiba-minneschips, Toshibas omstrukturering av konkurs, teknik, tekniknyheter Apples inträde på auktionen kan förbättra Toshibas utsikter för att komma från ett fiasko i sin Westinghouse-kärnverksamhet som har lett till miljarder dollar i förluster. (Källa: Bloomberg)

IPhone-tillverkaren tittar aktivt på alternativ för att hjälpa det oroliga japanska företaget genom att investera i sin halvledarenhet, som har satts ut till försäljning, enligt personer som är bekanta med saken. Apple överväger en rad alternativ från att samarbeta med Taiwans Hon Hai Precision Industry Co. till att gå med japanska investerare på ett bud, sa folket och bad att inte bli namngiven eftersom saken är privat. SoftBank Group Corp överväger att engagera sig i Toshiba-chipenhetens budgivning och kan samarbeta med Hon Hai eller Apple, sa folket.

Apples inträde på auktionen kan förbättra Toshibas utsikter för att komma från ett fiasko i sin Westinghouse-kärnverksamhet som har lett till miljarder dollar i förluster. Toshiba måste samla in pengar från halvledarförsäljningen för att plugga hålet i balansräkningen, men budprocessen hittills har varit stenig. Det Tokyo-baserade företaget är försiktigt med Hon Hais försök att ta full kontroll över chipsenheten på egen hand eftersom det förväntar sig att japanska och amerikanska regeringar skulle invända.

Mitsuhiro Kurano, en talesman för SoftBank, vägrade att kommentera. Representanter för Apple i Japan svarade inte på samtal för kommentarer. IPhone-tillverkarens drag täcker en hektisk vecka för Toshiba. För det första varnade det 142 år gamla elektronikkonglomeratet att det kanske inte kan fortsätta som en fortsatt verksamhet på grund av Westinghouse-förlusterna. Sedan tecken på framsteg i företagets försök att sälja sin halvledarenhet meddelade joint venture-partnern Western Digital Corp. Toshiba att en sådan försäljning kan bryta mot deras kontrakt.

“Hur bedömer du ens vad som hände den här veckan för Toshiba?” sa Kazunori Ito, en analytiker på Morningstar Investment Services. ”Ett positivt är att företaget visade vinst under tredje kvartalet i minnesverksamheten, vilket ger viss försäkran att det kan sälja det till ett bra pris. Men det finns så många negativa att jag inte ens vet var jag ska börja. ”

Toshibas minneschip används i smartphones, persondatorer och datacenter, vilket sätter dem i centrum för en förskjutning från hårddiskar. Halvledarenheten, som rapporterade den här veckan om en god vinsttillväxt i minnesenheten, har hänt föreslagna priser på 2 biljoner till 3 biljoner yen, med Hon Hai, Koreas SK Hynix Inc. och chiptillverkaren Broadcom Ltd. som de mest aggressiva budgivarna. Vridningarna försvinner inte snart. Toshibas Westinghouse-enhet, som står bakom en nedskrivning på 716,6 miljarder yen i mitten av imbroglio, är fast i rättegångar och har ansökt om kapitel 11 omstrukturering av konkurs.

Läs också: Toshiba varnar Westinghouse Kärnförluster äventyrar dess framtid

På tisdag tog Toshiba det ovanliga steget att rapportera resultatet för tredje kvartalet utan godkännande från sina revisorer. Toshiba sa att förluster förra året hade fått ett negativt eget kapital på 225,6 miljarder yen i slutet av december. Toshiba har varit i strid med PricewaterhouseCoopers Aarata om bokföring i Westinghouse, där miljarder dollar i förluster härrör från överskridande av kostnader för kärnkraftsbyggnadsprojekt.

Detta hotade ytterligare Toshibas notering på Tokyobörsen. TSE höll Toshiba på sin lista över värdepapper i beredskap i ett tillkännagivande från december, efter att ha ursprungligen inkluderats för överskattning av vinsten från 2008 till 2014. Toshiba lämnade förra månaden en rapport som beskriver planer för att förbättra den interna kontrollen. Om det bedöms vara otillräckligt kommer företaget att avnoteras.

Sedan i mitten av veckan kom nyheter om att Steve Milligan, Western Digital verkställande direktör, varnade för en försäljning kan bryta mot ett joint venture som det har med Toshiba. Han skrev ett brev till Toshibas styrelse den 9 april och rådde dem att de uteslutande skulle förhandla med sitt företag före försäljning och att de föreslagna erbjudandenen var mer än det rättvisa och stödbara värdet av chipverksamheten, enligt en person som är bekant med processen.

Läs också: Google, Amazon eye Toshibas chipenhet, säger Report

Toshiba-aktierna sjönk så mycket som 8,1 procent i Tokyo på fredag, men minskade förlusterna efter att NHK, Japans nationella programföretag, rapporterade om Apples planer. Aktien föll 5,4 procent till 198,7 yen i Tokyo, vilket lämnade den 30 procent i år. Apple har inte fattat ett definitivt beslut om vilken roll det kommer att spela i chipsförsäljningen, om någon, sa folket. Det Cupertino, Kalifornien-baserade företaget har ett intresse för enhetens framtid eftersom iPhones och iPads använder flashminne. Apple kan ta en minoritetsandel i chipverksamheten med japanska finansföretag, liksom att arbeta med Hon Hai eller SoftBank, sa folket.

Det är inte klart om SoftBank väger en investering i Toshiba-chipsenheten eller en annan roll, sa folket. Det Tokyo-baserade företaget håller på att skaffa en fond på 100 miljarder dollar och har ännu inte avslutat den initiala investeringsrundan. “Aktiekursen just nu är en ganska rimlig bedömning av vad Toshiba är värt utan flashminnesverksamheten, förutsatt att det inte finns någon avnotering eller konkurs,” sa Morningstar’s Ito.

Relaterade Artiklar

Back to top button