Apple närmar sig björnområdet eftersom iPhone-efterfrågan rör fästen

Apple iPhone, global iPhone-försäljning, Apple Q3-intäkter, iPhone XS global försäljning, Apple iPhone XR, iPhone XS tillgänglighet, Apple-leverantörer, iPhone-försäljning 2018, Apple-aktiekurser, Apple-nyheter Apples aktier sjönk med 4 procent till 5,86 på måndagen. Företagets aktier är ofta buffrade av signaler från dess massiva, globala leveranskedja. (Bildkälla: Bloomberg)

Apple Inc-aktier tappade nära björnmarknadsområdet måndag på grund av att konsumenterna inte längre klagar på sin hörnstenprodukt, iPhone.

Aktien stängdes till ett rekord på 232,07 dollar den 3 oktober. Sedan dess störtade den nästan 20 procent – den officiella björnmarknadströskeln – eftersom flera leverantörer indikerade att företaget skär delbeställningar för de senaste iPhonerna. Apples intäkter den 1 november förvärrade oro när det rapporterade platt enhetstillväxt och sa att det kommer att sluta avslöja hur många smartphones det säljer varje kvartal.

Apple och dess anhängare säger att företaget fortfarande kan generera intäkter på en fastnat smarttelefonmarknad genom att debitera mer per enhet och sälja kunder en ökande mängd digital musik, filmer och andra tjänster. Dessa strategier är emellertid relativt otestade, särskilt jämfört med det senaste decenniet av iPhone-uppgång. “När vi kommer in i dessa situationer där den aktuella produkten kanske inte rör sig lika bra som investerarna förväntade sig, blir vissa rädda och sedan försvinner rädslan”, säger Jason Benowitz, seniorportföljförvaltare på Roosevelt Investment Group, som äger Apple-aktien. ”Vi är egentligen inte så bekymrade. En del av detta är förmodligen bara buller som det alltid är. ”

Apples aktier sjönk med 4 procent till $ 185,86 på måndagen. Företagets aktier är ofta buffrade av signaler från dess massiva, globala leveranskedja. Förra året väckte varningar från vissa tillverkningspartners oro för att Apples nya iPhone X kan vara en dud. Men när företaget rapporterade semesterresultat var försäljningsnumren för enheten solida, vilket ledde till en återhämtning i beståndet. Den här gången har fler iPhone-leverantörer och montörer varnat för svagare order. De överväldigande intäkterna från Hon Hai Precision Industry Co och en kvartett av mindre företag, inklusive Japan Display Inc, minskade intäktsuppskattningarna, vilket ledde till att investerare drog slutsatsen att Apple inte får den första säljhastigheten för nya iPhone-modeller som vanligtvis gör.

“Fler tillväxtorienterade innehavare räknar ut att tillväxt inte sker som de trodde, särskilt med de nya snygga telefonerna”, säger Kim Forrest, en senior portföljförvaltare på Fort Pitt Capital Group. Apple förvärrade detta genom att ändra sättet att rapportera enhetsförsäljning, tillade hon. ”Det var en enorm röd flagga. Det verkar som om de bara inte ville behöva hantera dessa frågor. ”

Läs också: WhatsApp Sticker-appar kan tas bort från Apple App Store

IPhone står för cirka två tredjedelar av Apples intäkter, så brist på enhetstillväxt från denna produktlinje är ett problem. För räkenskapsåret 2019 kommer analytiker som förutser försäljning att öka med 5 procent, en minskning från 16 procent föregående år, enligt uppgifter från Bloomberg. Analytiker är mindre hausse på Apples aktier än någon av de andra teknikjättarna. Cirka 56 procent av dem som täcker det rekommenderar att man köper, enligt uppgifter från Bloomberg. Jämför det med Google parent Alphabet Inc där 91 procent av betyg köps. För Facebook Inc. köps 81 procent och 94 procent av Amazon.com Inc: s analytiker är positiva.

Medan Apple-aktierna fortfarande ökade med cirka 10 procent under 2018 och överträffade många teknologier, menar vissa investerare och analytiker att de senaste nedgångarna redan har gjort aktien billig. Apples aktie handlas till 15,7 gånger vinst. Det jämförs med en 16,7 gånger multipel för Dow Jones Industrial Average. Den genomsnittliga analytikern 12-månaders kursmål på aktien är $ 231, cirka 25 procent över nuvarande nivåer.

Ross Gerber, medgrundare av Gerber Kawasaki Wealth & Investment Management, kallade klimat av rädsla runt Apple “absurt.” “Det är ingen mening,” tillade han. “Det är en gedigen verksamhet även om den inte kommer att växa lika mycket som den gjorde.”

Relaterade Artiklar

Back to top button