Apple lossar reglerna i appbutiken lite efter utvecklarens motreaktion

Apple AR-glasögon, Apple VR-headset, Apple AR-glasögon släppdatum, Apple AR-glasögon släppdatum, Apple AR-glasögonpris, Apple

Apple Inc justerade riktlinjerna för granskning av App Store för att lossa begränsningarna för iPhone- och iPad-spel som strömmar direkt från internet och köpregler i appen som har frustrerat utvecklare.

Förändringarna är relativt små. Men de föreslår att Apple lyssnar på apptillverkare som har klagat på företagets strikta riktlinjer. Apple ändrar inte sina avgifter på 15% till 30% från appnedladdningar, köp i appar och prenumerationer, men fredagens uppdatering innebär att dessa avgifter kommer att tillämpas i färre fall.

Uppdateringen påverkar inte den rättsliga tvisten mellan Epic Games Inc. och Apple. Tim Sweeney, Epics verkställande direktör, kritiserade tillkännagivandet och sa att det inte kommer att förändra Apples grepp om mobilspelverksamheten.

Den största effekten kan komma på den relativt nya marknaden för streaming av videospel. För första gången kommer Apple att godkänna spel som strömmar direkt från webben, jämfört med innehåll installerat på en enhet. Detta reverserar en regel som frustrerade företag inklusive Microsoft Corp., Nvidia Corp. och Google. Alla tre rivaler har strömmande speltjänster som inte är tillgängliga på Apples enheter, medan Apples egen Arcade-tjänst är fritt tillgänglig.

De nya reglerna kräver fortfarande att spel skickas in individuellt. Det betyder att företag inte kommer att kunna lansera allt-du-kan-äta-streamingtjänster på Apples plattform. Men ändringen gör det fortfarande möjligt att spela enskilda spel, vilket potentiellt ger Apple-användare tillgång till titlar som Halo som är tillgängliga online men inte på iPhones och iPads direkt.

“Streaming-spel är tillåtna så länge de följer alla riktlinjer – till exempel måste varje speluppdatering skickas för granskning, utvecklare måste tillhandahålla lämpliga metadata för sökning, spel måste använda köp i appen för att låsa upp funktioner eller funktioner,” sa Apple utvecklare i sina uppdaterade granskningsriktlinjer på fredag.

Tjänster som Microsofts xCloud och Googles Stadia kan nu erbjuda en katalog som leder Apple-användare till andra streamingspel de erbjuder. Men dessa kataloger måste leda spelare till Apple App Store för att ladda ner de andra titlarna individuellt. Det kommer att komplicera ett företags förmåga att starta en bred streamingtjänst, men kommer åtminstone att göra det möjligt med lösningar. Google nekade att kommentera.

Företagen kunde tidigare erbjuda enskilda streamingspel så länge användare streamade spelet från en dator på samma Wi-Fi-anslutning som en Apple-enhet. Regeländringarna betyder att det inte längre krävs.

“Detta är fortfarande en dålig upplevelse för kunderna”, säger en Microsoft-talesman. “Spelare vill hoppa direkt in i ett spel från deras samlade katalog inom en app precis som de gör med filmer eller låtar, och inte tvingas ladda ner över 100 appar för att spela enskilda spel från molnet.”

Apple ställer inte längre sina köpkrav i appar på online-undervisningsappar, såsom handledning eller träningserbjudanden. Detta gäller endast klasser som är mellan två personer. Vissa utvecklare, inklusive Facebook Inc., Airbnb Inc. och ClassPass, var frustrerade över att de var tvungna att ge Apple 30% av klassintäkterna med tanke på att pandemin har flyttat mest lärande online.

Apple justerade också sina regler för köp i appar för vissa tjänster, som e-postappar. Riktlinjerna tillåter nu fler appar att låta användare skapa gratis konton. Apple sa också att “gratisappar som fungerar som en fristående följeslagare till ett betalt webbaserat verktyg behöver inte använda köp i appen, förutsatt att det inte finns några inköp i appen eller uppmaningar till köp utanför appen. ”

Tidigare i år klagade utvecklaren av en e-postapp som heter Hey efter att Apple avvisade en av sina uppdateringar för att försöka komma runt reglerna för köp i appen.

Förra veckan försenade Apple ändringar av sin kommande iOS 14-version som skulle ha skadat Facebooks reklamverksamhet. Tweaksna kommer innan Apple lanserar nya iPads och Apple Watches nästa vecka.

Apple är mitt i en rättegång med Epic Games på grund av Epics kringgående av App Store-riktlinjerna för köp i appar. I sina nya riktlinjer säger företaget att utvecklare inte ska “inkludera dolda, vilande eller papperslösa funktioner i din app.” Detta hänvisar sannolikt till att Epic gömmer sin egen betalningsmetod under App Store-granskningsprocessen och sedan senare gör det möjligt över internet.

Relaterade Artiklar

Back to top button