Apple-kort: Viral Tweet leder till könsfördelningssond

Apple-kort: Viral Tweet leder till könsfördelningssond

Goldman Sachs distribuerar stora summor pengar till Apple Card-sökande, men finansföretaget kan behöva titta igenom sin algoritm.

New York State Department of Financial Services har lanserat en undersökning av joint venture mellan Apple och Goldman Sachs. Det verkar som tillsynsmyndigheten vill undersöka Apple-kortet efter att ha fÄtt kÀnnedom om potentiell könsförskjutning vid utfÀrdande av kreditgrÀnser.

I en serie tweets sa David Heinemeier Hansson att han och hans fru ansökte om Apple-kortet samtidigt, men han fick 20 gÄnger kreditgrÀnsen, trots att de var gift i flera Är och delade tillgÄngar. Vidare kunde han inte överklaga beslutet.

Hansson, som skapade den populÀra Ruby on Rails webbramen, försökte ifrÄgasÀtta representanter, men de skulle inte diskutera kreditbedömning och vad som gÄr med i den slutliga berÀkningen.

Samma sak hÀnde oss. Jag fick 10 gÄnger kreditgrÀnsen. Vi har inga separata bank- eller kreditkortskonton eller nÄgra separata tillgÄngar. Det Àr dock svÄrt att komma till en mÀnniska för en korrigering. Det Àr en stor teknik 2019.

– Steve Wozniak (@stevewoz) 10 november 2019

Steve Wozniak, en av grundarna av Apple, erkÀnde ocksÄ att hans Apple-kort har en betydligt högre kreditgrÀns Àn hans frus. Nu finns det en sond för att ta reda pÄ om Goldman Sachs bedriver könsförskjutning nÀr ansökningar om Apple-kort skickas in.

“Avdelningen kommer att genomföra en utredning för att avgöra om New Yorks lag övertrĂ€ddes och se till att alla konsumenter behandlas lika oavsett kön”, sĂ€ger en talesman för New York State Department of Financial Services till Bloomberg. “Varje algoritm som avsiktligt eller inte resulterar i diskriminerande behandling av kvinnor eller nĂ„gon annan skyddad klass av mĂ€nniskor bryter mot New Yorks lag.

Goldman Sachs har ocksĂ„ svarat. “VĂ„ra kreditbeslut baseras pĂ„ kundens kreditvĂ€rdighet och inte pĂ„ faktorer som kön, ras, Ă„lder, sexuell lĂ€ggning eller nĂ„gon annan partiskhet som Ă€r förbjuden enligt lag”, heter det i uttalandet.

NĂ€r tweetsna cirkulerade online beslutade Goldman Sachs att höja Hanssons hustrus kreditgrĂ€ns. Han misstĂ€nker att det visade sig vara en PR-frĂ„ga som varken Goldman Sachs eller Apple ville ta itu med lĂ€ngre. Hansson tror fortfarande att det Ă€r en algoritm, inte “nĂ„gon skĂ€ndlig person”, som bedriver könsförskjutning.

Vi kan inte böja oss för algoritmerna

PĂ„ mĂ„ndag vĂ€gde Jamie Heinemeier Hansson in och skrev i ett blogginlĂ€gg att hon Ă€r “en extremt privat person som inte publicerar pĂ„ sociala medier [and is] lite dödlig för att ha mitt namn i nyheterna. “Men hon kĂ€nde sig tvungen att tala ut för att hennes kreditnivĂ„ ökade efter att hennes mans tweets blev virala fick henne att kĂ€nna” vikten och skulden i mitt löjliga privilegium. “

“Detta Ă€r inte bara en berĂ€ttelse om sexism och kreditalgoritm blackboxar, utan om hur rika mĂ€nniskor nĂ€stan alltid fĂ„r sin vĂ€g”, skrev Jamie. “RĂ€ttvisa för en annan rik vit kvinna Ă€r inte alls rĂ€ttvisa.”

För medan Jamie har sin kreditgrĂ€ns uppĂ„t, kan man inte sĂ€ga samma sak för “kvinnan som kĂ€mpar för att starta ett företag i en vĂ€rld som fortfarande verkar tro att kvinnor inte kan vara lika framgĂ„ngsrika eller kreditvĂ€rdiga som mĂ€n [or] frun försöker komma ur ett krĂ€nkande förhĂ„llande, [and] minoriteter som skadas av institutionella fördomar.

“Vi kan inte böja oss för algoritmerna. Vi kan inte fortsĂ€tta att glida in i en vĂ€rld. Apple kan och borde vara bĂ€ttre Ă€n detta. Vi borde alla vara bĂ€ttre Ă€n detta.”