Apple köper Intels smarttelefonmodem: Det handlar om 5G

Apple, Intel, Apple köper Intel-modem, Apple iPhone 5G, Apple Intel-affär, Apple köper Intel-mobilmodem, Apple Intel-mobilmodemavtal, Intel-affär, Intel 5G-chipset Apple köper Intels smarttelefonmodemverksamhet för miljarder, vilket kommer att hjälpa företaget att öka sina framtida ambitioner för iPhone och 5G-anslutning. (Bildkälla: Bloomberg)

Apple kommer att förvärva Intels smarttelefonmodemverksamhet, vilket bekräftar tidigare rapporter om att de två företagen diskuterade denna försäljning. Affären värderas till en miljard dollar och cirka 2200 Intel-anställda kommer att gå med i Apple. IPhone-tillverkaren kommer också att förvärva immateriell egendom från Intel som en del av affären.

Medan Intel ger upp sina mobila modem kommer det fortfarande att hålla patent för att ge 5G-anslutning till andra enheter som bärbara datorer, hushållsapparater och framtida självkörande bilar, som ses som några av de största användningsfallet för nästa generation av trådlösa teknologi.

Intels VD Bob Swan sa: “Detta avtal gör det möjligt för oss att fokusera på att utveckla teknik för 5G-nätverket samtidigt som vi behåller kritisk immateriell och modemteknik som vårt team har skapat.”

“Vi har länge respekterat Apple och vi är övertygade om att de ger rätt miljö för detta begåvade team och dessa viktiga tillgångar framåt,” tillade Swan.

“Vi har arbetat med Intel i många år och vet att detta team delar Apples passion för att utforma teknologier som ger världens bästa upplevelser för våra användare”, säger Johny Srouji, Apples Senior Vice President för Hardware Technologies.

”Apple är glada över att få så många utmärkta ingenjörer att gå med i vår växande mobilteknologigrupp och vet att de kommer att trivas i Apples kreativa och dynamiska miljö. De, tillsammans med vårt betydande förvärv av innovativ IP, kommer att bidra till att påskynda vår utveckling av framtida produkter och tillåta Apple att ytterligare differentiera framåt, ”tillade han.

Apple, Intel, Apple köper Intel-modem, Apple iPhone 5G, Apple Intel-affär, Apple köper Intel-mobilmodem, Apple Intel-mobilmodemavtal, Intel-affär, Intel 5G-chipset För Apple kommer Intel-förvärvet att öka sina 5G-ambitioner. (Bildkälla: Bloomberg)

Vad har Apple förvärvat med Intel-smarttelefonmodemavtalet?

Apple sa i sitt pressmeddelande att de också har förvärvat patent för nuvarande och framtida trådlös teknik från Intel. Företaget äger nu totalt 17 000 patent för trådlös teknik i sin portfölj. Dessa sträcker sig från protokoll för cellulära standarder till modemarkitektur och modemdrift.

Kommer Apples 5G iPhone att bli ambitiös snabbare efter Intel-affären?

Det rapporterades tidigare att Apples 5G iPhone först skulle lanseras 2020, eftersom iPhone-tillverkaren vid den tidpunkten var inblandad i pågående patenttvist med Qualcomm. Intel, som hade blivit den enda leverantören av iPhone-modem 2018, var ännu inte redo med sitt 5G-chipset.

Denna fördröjning innebar att Apple var på baksidan när det kom till den nya 5G-tekniken. Qualcomm var redo med sitt 5G-modem, och telefoner som Galaxy S10 5G, Xiaomi Mi Mix 3 5G-variant och OnePlus 7 Pro i 5G har redan släppt marknaden 2019.

Apple slog sig senare med Qualcomm i år, vilket ses som ett tecken på att de första 5G-iPhonerna kommer att använda sin chipset. Men när Apple förvärvar mobilmodemverksamheten från Intel, kommer det att tillåta företaget att utforska sina egna 5G-chipsets för framtiden, vilket minskar beroendet av tredjepartsleverantörer.

Enligt Bloomberg, Apple har arbetat med sin egen modemteknologi de senaste åren. Det har “etablerat utvecklingscentra, inklusive i San Diego,” för sina 5G-insatser, enligt rapporten.

När det gäller Apple- och Intel-affären kan detta vara en vinst för båda företagen, enligt Rushabh Doshi, forskningschef för Canalys globala mobilitetsmarknadsundersökning.

“Intel har tagit ut ett företag som meddelat att det kommer att avsluta, och Apple har nu teknik som kan göra det till en av de mest avancerade modemproducenterna. Baserat på Canalys-data sålde Apple 68 procent av sina iPhones via operatörer som AT&T, Verizon, Vodafone, etc. globalt. Att ha sin egen 5G och framtida trådlösa IP kommer alltid att vara avgörande för Apple, skrev han i ett e-postmeddelande till indianexpress.comfrågor.

Apple, Intel, Apple köper Intel-modem, Apple iPhone 5G, Apple Intel-affär, Apple köper Intel-mobilmodem, Apple Intel-mobilmodemavtal, Intel-affär, Intel 5G-chipset Intel tillkännagav att de kommer att avsluta modembranschen för mobiler tidigare i år. (Bildkälla: Reuters)

Är Apple-Intel-affären dåliga nyheter för Qualcomm?

För Qualcomm kan detta öka vissa problem, enligt analytikern. ”Detta är ett slag mot Qualcomm, men effekterna av det är mer långsiktigt än kort sikt. Apples förvärv av Intels modellverksamhet ger det bättre förhandlingsstyrka vid bordet, och på lång sikt kommer Qualcomm att ha svårare att diktera villkor medan de säljer marker till Apple, ”skrev han.

Intels misslyckade mobila modemambitioner

Intel hade ursprungligen planerat att lansera modem för mobiler med 5G-funktioner till 2020. Apple efter sin lagliga kamp var att Qualcomm bara använde Intel-modem för 2018, men allt som förväntas förändras framöver.

Det rapporterades till och med att Intel-modemchips kunde försenas till 2021, enligt en rapport från Fast Company, som skulle ha drivit tillbaka 5G-iPhone ytterligare.

Rapporten sa att Intel fortfarande saknade tidsfrister för utvecklingen av chipet XMM 8160 5G-modem, som Apple skulle behöva för sin 5G iPhone.

”Vi tror inte [Intel] kommer att vara redo med ett bakåtkompatibelt 5G-modem, medan andra som Samsung / Mediatek är osannolika lösningar varken tekniskt (Mediatek) eller praktiskt taget (Samsung), ”skrev UBS-analytiker Timothy Arcuri hade skrivit i en forskningsanteckning vid den tiden.

I april 2019 tillkännagav Intel att företaget helt lämnade verksamheten. Intressant var att tillkännagivandet gjordes bara några timmar efter att Apple och Qualcomm meddelade sin lösning i licensavgiften och patentstriden.

Vid den tiden hade de två företagen beslutat att Apple skulle göra en engångsbetalning till Qualcomm tillsammans med ett flerårigt avtal där Qualcomm skulle leverera marker och licensiera sin teknik till iPhone-tillverkaren i utbyte mot royaltybetalningar. Som påpekats hjälper affären Intel att kasta ett företag som det kämpade med, samtidigt som det ger Apple mer ammunition mot Qualcomm, som är den dominerande tillverkaren av mobilchipset på marknaden.

© IE Online Media Services Pvt Ltd.

Relaterade Artiklar

Back to top button