Apple ‘kastar tärningarna’ på framtida produkter, säger Tim Cook

Apple, Apple ny iPhone, Apple AR-glasögon, Apple iPhone 2020, Apple 5G iPhone, Apple MacBook Air 2018, Apple Watch 4 Med hänvisning till talanteckningar på en iPad berörde Apples VD Tim Cook flera av företagets produktkategorier. (Bild: Bloomberg)

av Mark Gurman

Apple Incs verkställande direktör Tim Cook sa att han ”aldrig varit mer optimistisk” om var företaget är idag och vart det är på väg. I ett pep-samtal med investerare sa Cook att iPhone-tillverkaren “planterar frön” och “kastar tärningarna” på framtida produkter som bara kommer att “blåsa bort dig.”

På tal vid företagets årsstämma i Cupertino, Kalifornien, upprepade Cook att iPhone-tillverkaren fortfarande är på väg att fördubbla intäkterna från tjänster 2020 från de nästan 25 miljarder dollar 2016. Med hänvisning till talanmärkningar på en iPad berörde Cook flera av de företagets produktkategorier.

Han sa att så småningom är målet att sänka priset på MacBook Air-datorn på 1 200 dollar med en skärm med högre upplösning och sa att det finns en “lång, bra färdplan för fantastiska” produkter relaterade till Apple Watch och AirPods. Han indikerade att fler hälsofunktioner skulle komma till smartwatchen.

Apples aktier steg mer än 1 procent under eftermiddagshandeln i New York. Beståndet var nere innan Cook började prata.

Investerare väntar på att Apple ska komma fram till nästa stora sak eftersom efterfrågan på sin bästsäljande produkt, iPhone, saktar ner, vilket leder till företagets första försäljningskvartalsförsäljning sedan 2001. Cook har ofta nämnt förstärkt verklighet som ett spel som förändras teknik och Apple arbetar med ett par AR-glasögon.

Under tiden fokuserar företaget på ett växande serviceföretag och ökande försäljning av andra enheter som Watch och AirPods. Cook noterade att Apple köpte 18 företag under 2018 och ständigt letar efter fler förvärv.

VD ställde också frågor från investerare om integritet, mångfald och politik. I en uppenbar jab på Facebook Inc och Google kritiserade Cook företag som bygger dataprofiler för sina användare och upprepade att Apple driver för reglering mot sådan praxis.

En aktieägare noterade att även om Apples ledningens politiska åsikt verkar skilja sig från Trump-administrationens, har företaget fortfarande lyckats arbeta framgångsrikt med den amerikanska regeringen.

På Apples rekommendation avvisade aktieägarna ett förslag om att avslöja ideologin för styrelsens nominerade. De som stöder förslaget indikerade sin önskan att Apples styrelse skulle ha en mer varierad uppsättning politiska åsikter, och en aktieägare sa att styrelsen behöver mer aktieägarinput.

Aktieägare avvisade ett förslag om att ge bredare tillgång till nominerade styrelseledamöter. Hela styrelsen, som inkluderar Cook, tidigare USA: s vice president Al Gore och Walt Disney Co VD Bob Iger, omvaldes.

En aktieägare kritiserade Apple för att ha donerat 1 miljon dollar till Southern Poverty Law Center i kölvattnet av det våldsamma Charlottesville, Virginia, attack 2017. Aktieägaren indikerade att om Apples styrelse var mer mångsidigt politiskt, kanske företaget inte har gjort donationen.

Mycket av rummet klappade när en annan aktieägare tillrättavisade förslaget att Apple inte skulle ha gett pengar till centret, som övervakar hatgrupper och bekämpar diskriminering.

Relaterade Artiklar

Back to top button