Apple iPhone 11-kamera fÄngar upp till Google Pixel (pÄ papper)

Apple iPhone 11-kamera fÄngar upp till Google Pixel (pÄ papper)

Om du tror pÄ Apple, erbjuder den senaste iPhone den bÀsta kameran nÄgonsin. Men gör inte Tim Cook det löftet varje Är? Jag har bara haft en chans att titta pÄ specifikationerna och marknadsföringsmaterialet för den senaste iPhone 11, men jag har nÄgra tankar om dess nya funktioner och lovade prestanda. Som alltid kommer jag inte att lÄtsas ge en dom om dess prestanda förrÀn jag har haft en chans att prova sjÀlv.

TvÄ eller tre kameror, beroende pÄ pris

Apple har slÀppt de förvirrande XR-, XS- och XS Max-monikerna och kommer att slÀppa tre versioner av iPhone 11: den grundlÀggande iPhone 11, med tvÄ kameror och en 6,1-tums skÀrm; eller den dyrare iPhone 11 Pro med sin trippelkamerauppsÀttning efter eget val av en 5,8- eller 6,5-tums LCD-skÀrm. Alla tre versionerna utelÀmnar en hemknapp och inkluderar ett frÀmre hack, precis som förra Ärets iPhone XS-familj.

Den grundlĂ€ggande iPhone 11, frĂ„n 699 $, inkluderar vidvinkellinser (motsvarande 26 mm) och ultrabreda (13 mm motsvarande) linser. Med 11 Pro, som börjar pĂ„ 999 $, fĂ„r du ocksĂ„ 52 mm “tele” -lins. Den som har plockat upp en riktig kamera vet att en 52mm-lins faktiskt Ă€r en vanlig eller normal vinkel, men Apples marknadsavdelning har aldrig kĂ€nt sig begrĂ€nsad av accepterad terminologi.

Apple iPhone 11: ultrabred

De breda och standardlinserna Àr ganska mycket kÀnda mÀngder. Apple sÀger att de har förbÀttrats frÄn tidigare versioner, men de smÄ linserna och de smÄ sensorerna som ger dem ger inte mycket utrymme för stora sprÄng framÄt i optisk prestanda. Apple kan fortsÀtta och fortsÀtta med fabrikskalibrering, men vi pratar om smÄ plastlinser hÀr. Vi har inte att göra med komplexa optiska mönster som du hittar i utbytbara linser för spegelfria kamerasystem i fullformat.

Den ultrabreda linsen, med dess 13 mm-motsvarande synvinkel, Ă€r spĂ€nnande. Vi har sett andra telefoner gĂ„ extremt breda, men jag har Ă€nnu inte sett en som ger utmĂ€rkta bilder. Om Apple har en design som undviker extrem tunn snedvridning – den effekt som gör att vissa ultrabreda telefonlinser drar bilder med ett blygsamt fisköga-utseende – kan det ha nĂ„got hĂ€r. Vi fĂ„r se!

Separera funktioner frÄn gimmicks

Vete, agnar, sÀrdrag, gimmicks. Det Àr samma sak med en iPhone-lansering. LÄt oss prata om en gimmick först. IPhone 11 Pro kan spela in video med alla tre linser samtidigt, vilket kan vara intressant om du anvÀnder telefonen för ett dokumentÀr- eller filmprojekt, men det verkar bara mindre anvÀndbart för mig.

Apple iPhone 11: High Key Light Mono

Tack och lov var det den enda markerade funktionen som skrek mindre Ă€n anvĂ€ndbar för mig. Andra knep för flera kameror, som att synkronisera vitbalans och exponeringsinstĂ€llningar pĂ„ alla linser – sĂ„ att du inte fĂ„r skakande förĂ€ndringar nĂ€r du byter linser – Ă€r verkligen en bra sak, Ă€ven om det hĂ€nder bakom kulisserna.

NattlÀge, Apples ta pÄ Googles klassledande Night Shot, kommer att göra eller bryta iPhones kamera. Om den lever upp till sitt löfte kommer skarpskyttar att njuta av bÀttre bilder i svagt ljus Àn vad du kan förvÀnta dig med Àldre iPhones. Om nattlÀget Àr lika bra som Night Shot, kommer det att konkurrera med dedikerade kameror med sensorer i 1-tums och Micro Four Thirds-format. Men kommer det?

Jag har ingen aning. Det ser ut som att det fungerar pÄ liknande sÀtt. I stÀllet för att försöka ta en lÄng exponering, vilket krÀver att bÄde kamera och motiv förblir helt stilla, eller trycka ISO sÄ lÄngt att bilder blir en bullrig röra, tar nattlÀge ett stort antal korta exponeringar i snabb sekvens. Den anvÀnder berÀkningstjÀnster, antagligen i kombination med telefonens accelerometer och kamerans bildstabiliseringssystem, för att skÀra ut rörelseoskÀrpa.

iPhone 11: nattlÀge

Om det fungerar som utlovat fÄr du bilder med bÀttre fÀrg och detaljer, Àven i mycket svagt ljus. Men vi vÀntar pÄ att testa telefonen för att se om den lever upp till marknadsföringen. (Alla bilderna i den hÀr berÀttelsen tillhandahölls av Apple.)

De andra sakerna du Àr van vid Àr dÀr. PortrÀttlÀget fÄr en ny ljuseffekt, High Key Light Mono, för svartvita bilder. Det finns ett nytt pre-shot buffertlÀge för actionbilder, liknande det vi har sett i dedikerade kameror frÄn Olympus, Fujifilm och andra.

Videoinspelning Àr ocksÄ ett alternativ. IPhone 11 stöder 4K-inspelning med upp till 60 fps, och de tvÄ tÀtare linserna erbjuder optisk stabilisering. Det ultrabreda objektivet gör det inte, men digital stabilisering Àr vanligtvis ganska effektiv för breda scener. Vi fÄr se hur det kan jÀmföras med teknik som GoPros HyperSmooth och DJIs RockSteady digital stabilisering nÀr vi testar det.

Apple Àr sÀllan först

Apple brukar inte brÀnna spÄr med ny bildteknik. Om du Àr en iPhone-Àgare mÄste du bara leva med att vara lite bakom Google och Samsung nÀr det gÀller de senaste funktionerna. Google hade vidvinkelbilder med bokeh före iPhone XR, och den senaste Samsung Galaxy Note kan till och med efterlikna ett kort skÀrpedjup nÀr du spelar in video. Om jag vill göra samma sak med en Sony a7R III (2 298,00 $ pÄ Amazon), mÄste jag nÄ ett objektiv med ett snabbt f-stopp.

Vi kommer snart att sÀtta den nya iPhones kamera igenom.