Apple-Google-alliansen välkomnas av den europeiska coronavirus-appplattformen

Apple, Google, Apple-Google alliance, Apple-Google alliance coronavirus, Apple-Google alliance coronavirus app, Coronavirus app, Apple-Google alliance COVID-19 Apple och Alfabetets Google sa förra veckan att de skulle lansera verktyg för att stödja sådana applikationer i maj, med full integration av Bluetooth-spårningsfunktioner i sina operativsystem att följa. (Bild: Reuters)

Ett Apple-samarbete med Google kommer att göra det snabbare att få igång system för att spåra koronavirusinfektioner.

Teknologer tävlar för att använda Bluetooth-kortdistanskommunikation mellan enheter som en proxy för att mäta risken för att en person som är infekterad med coronavirus kan förmedla den.

Apple och Alfabetets Google sa förra veckan att de skulle lansera verktyg för att stödja sådana applikationer i maj, med full integration av Bluetooth-spårningsfunktioner i sina operativsystem att följa.

Chris Boos, som förespråkar den pan-europeiska sekretessbevarande närhetsspårningen (PEPP-PT https://www.pepp-pt.org), säger att detta kan hjälpa till att förkorta vägen till utplacering.

“Vi behöver oroa oss mindre för operativsystemets stabilitet och enhetskalibrering”, säger Boos, grundaren av den tyska startprocessen för affärsprocesser Arago, i skriftliga svar till Reuters.

PEPP-PT planerar en förloppsuppdatering på fredagen.

INFEKTIONSKEDJA

Coronavirus kan spridas av personer som inte visar några symtom, vilket ökar brådskande ansträngningar när en individ testar positivt för att bryta infektionskedjan.

Digital teknik kan hjälpa till att ge människor riktade varningar för att träffa sina läkare eller självisolera, säger dess stödjare, vilket minskar behovet av låsning som har orsakat enorma ekonomiska störningar.

Bluetooth-förespråkare säger att det skulle vara ett mer exakt och mindre påträngande sätt att logga närhet och varaktighet för personliga kontakter än platsspårning baserat på nätverk eller satelliter.

Läs också: Apple, Google om COVID-19-spårning: Govts kan inte tvinga människor att använda denna teknik

Men en klyfta har öppnats mellan anhängare av decentraliserade system – inklusive Apple och Google – och förespråkar en centraliserad strategi där känslig data hålls på en server. Det senare inkluderar vissa regeringar, vilket väcker farhågor om att de kan sätta medborgarna under övervakning.

PEPP-PT, som utvecklas i samarbete med Tysklands Fraunhofer Heinrich Hertz-institut och teknologer från andra europeiska länder, skulle stödja båda modellerna.

“En centraliserad modell erbjuder så mycket bättre potential för hantering av pandemier utan att kränka integriteten”, säger Boos.

”Men det borde vara ett lands val. Du kan samla samma data ovanpå en decentraliserad modell – det betyder bara att fler måste flytta data på infekterade personer. ”

Läs också: Förklarat: Kontaktspårningsteknologin Apple och Google utvecklas gemensamt

PEPP-PT genomgår certifiering av Tysklands vakthund för cybersäkerhet och har fått stöd från vissa ledare i förbundskansler Angela Merkels regering.

Inget beslut har ännu fattats, dock, att stödja en officiell kontaktspårningsapp för att köras på PEPP-PT som experter säger skulle behöva laddas ner av minst 60% av befolkningen för att uppnå så kallad digital flockimmunitet.

Relaterade Artiklar

Back to top button