Apple förstärker FoU för att hitta sin nästa stora produkt

Apples resultat för tredje kvartalet kom med goda nyheter och dåliga nyheter. Teknikjättens tjänstesegment fortsätter att växa stadigt och hjälpte till att driva upp Apples totala intäktsökning, men vinsten sjönk mer än 12 procent mitt på fallande iPhone-försäljning.

Why Axis Bug

Även om Apples tjänster, bärbara produkter och tillbehörsprodukter fortfarande visar en sund tillväxt, har iPhone varit dess kassako i ett decennium. I takt med att marknaden för smarttelefoner stannar och iPhone-försäljningen stagnerar behöver Apple en banbrytande teknisk innovation som vi inte har sett mycket av under Tim Cook-eran. Och företaget vet det.

Så det är inte förvånande att Apple spenderade en högre andel av sina totala försäljningsintäkter under tredje kvartalet på forskning och utveckling än vad det hade haft under ett kvartal sedan före lanseringen av iPhone. Företaget spenderade 4,26 miljarder dollar på FoU under tredje kvartalet, eller 7,9 procent av sin totala försäljning. Sammantaget har Apple fördelat 6,2 procent av försäljningsintäkterna från 2019 till FoU, den högsta andelen sedan 2003.

Under det senaste decenniet har Apples årliga FoU-utgifter stigit från 1 miljard dollar 2009 till en prognos på mer än 13 miljoner dollar 2019. När det gäller alla dessa pengar går företaget i investeringar i AI, autonoma bilar, förstärkt verklighet, biometri och mycket mer vi kanske aldrig vet om inte en produkt presenteras.

Intäkterna från Why Axis Apple Q3 2019

Under tiden fyrdubblar Apple sin tjänsteverksamhet. Det växande intäktsparaplyet inkluderar iCloud- och Apple Music-prenumerationer, App Store och iTunes-försäljning och provisioner, Apple Pay-avgifter och nyligen aviserade tjänster som Apple News + och Apple TV-kanaler.

Under tredje kvartalet stod Apples tjänsteintäkter för 21 procent av den totala försäljningen och nådde en ny höjdpunkt på 11,5 miljarder dollar, bara steget stegvis från förra kvartalet men 12 procent jämfört med året innan. Det här kvartalet är också första gången iPhone-försäljningen sjönk under 50 procent av Apples totala intäkter.

Det finns en anledning till att Apple och andra tekniska kraftverk stärker sina molnbaserade tjänsteportföljer. Vinstmarginalerna är extremt höga och tjänsterna har återkommande månatliga prenumerationskostnader och ger konsekventa växande intäkter – i motsats till att en konsument köper en enhet med några års mellanrum.

Apples tjänsteintäkter kommer bara att växa nästa år eller mer när dess största satsningar kommer ut på marknaden. Apple-kortet lanserades den här månaden, företagets Apple TV + streamingtjänst debuterar någon gång i höst till en ospecificerad kostnad, och Apple Arcade är Cupertinos häst i den 5G-aktiverade molnspelsindustrin som konkurrerar mot Google Stadia, Microsoft xCloud och andra.

Vem vet om Apple kommer att överraska oss igen med en spelförändrad teknisk produkt i storleksordningen för iPhone? Men medan företaget fortsätter att hälla mer pengar på FoU, förvandlar dess tjänsterverksamhet Apple långsamt till inte bara en enhets- och mjukvarutillverkare utan också en media- och underhållningsjätt, en finansiell tjänsteleverantör, en spelplattform och mer.

Relaterade Artiklar

Back to top button