Apple för att stoppa mÀnsklig granskning av Siri-inspelningar

Apple för att stoppa mÀnsklig granskning av Siri-inspelningar

Avlyssning Àr en topp konsumentproblem med smarta högtalare, enligt en PCMag-undersökning, och med goda skÀl: gÄng pÄ gÄng visar det sig att röstaktiverade digitala assistenter som Alexa, Siri och Google Assistant inte bara spelar in anvÀndarnas konversationer utan lÄta andra mÀnniskor lyssna.

Den senaste instansen involverar Apples Siri. Efter en rapport förra veckan om att Apple anlitade entreprenörer för att lyssna pÄ inspelade Siri-konversationer för noggrannhet och kvalitet, har teknikjÀtten tillfÀlligt avbrutit sitt Siri-betygsprogram. Apple sa ocksÄ att anvÀndare kommer att kunna vÀlja bort programmet framöver.

Att anvĂ€nda mĂ€nskliga granskare för att förbĂ€ttra röstassistentprogramvaran Ă€r inte en ny metod; Amazon har tusentals anstĂ€llda som granskar röstinspelningar för att “förbĂ€ttra kundupplevelsen” och Google gör detsamma. Problemet Ă€r att arbetarna till sin natur krĂ€nker anvĂ€ndarnas integritet. I rapporten anges att Apple-entreprenörer regelbundet hörde konfidentiella eller kĂ€nsliga konversationer, inklusive anvĂ€ndarnas medicinska information, lĂ€kemedelsaffĂ€rer som Ă€ger rum och mĂ€nniskor som har sex.

I ett uttalande till The Verge sa en Apple-talesman “Vi Ă€r fast beslutna att leverera en fantastisk Siri-upplevelse samtidigt som vi skyddar anvĂ€ndarnas integritet. Medan vi gör en grundlig granskning avbryter vi Siri-betyg globalt. Dessutom, som en del av en framtida programuppdatering, anvĂ€ndare kommer att kunna vĂ€lja att delta i betyg. “

Den anonyma Apple-anstĂ€lld som slog vissel om övningen berĂ€ttade att dessa intrĂ„ng i kunders integritet ofta hĂ€rrör frĂ„n oavsiktlig aktivering av den smarta assistenten som inte utlöstes av “Hey Siri” -vakten. Betygsprogrammet som genomförs av externa upphandlingsföretag (som Ă€r bundna av sekretessavtal) Ă€r utformat för att minska dessa typer av oavsiktliga utlösare.

Upplevaren sa att dessa inspelningar inte bara Ă€r kopplade till appdata utan ocksĂ„ kontaktuppgifter och plats. I ett uttalande som svar pĂ„ anklagelserna bekrĂ€ftade Apple att en “liten del” av Siri-förfrĂ„gningar granskades, men sa att dessa inspelningar inte Ă€r knutna till Apple-ID.

Medan Apple sa att det kommer att pausa programmet, specificerade det inte hur lÀnge eller sa om det skulle Àndra sin lagringsmetod. Företaget sÀger för nÀrvarande att det lagrar inspelningar pÄ sina servrar med personuppgifter bifogade i sex mÄnader och kan hÄlla anonymiserade inspelningar i mer Àn tvÄ Är.

Apple visar sig vara det integritetsfokuserade teknikföretaget, men dess löfte att Àntligen erbjuda en opt-out i kölvattnet av rapporten visar hur lÄngt bakom enhetstillverkaren Àr pÄ denna front. Amazon och Google erbjuder redan sekretessavtal för kunder som inte vill att företagen lyssnar pÄ sina smarta högtalarfrÄgor.

Siri Àr inte den enda röstassistenten under sekretessgranskning den hÀr veckan. I Tyskland beordrade Hamburgs dataskyddsmyndighet Google att stoppa mÀnsklig granskning av inspelningar frÄn Google Assistant enligt GDPR-reglering efter en datalÀckage förra mÄnaden. Google har svarat att manuell röstgranskning Àr avgörande för utvecklingen av tekniken.