Apple Flaggor Inofficiella iPhone-batteribyten

Apple Flaggor Inofficiella iPhone-batteribyten

Apple vill inte att du ska byta ut ett iPhone-batteri själv eller genom en obehörig tjänsteleverantör. För att förstärka detta kommer din iPhone nu att visa ett servicemeddelande i avsnittet Batteri i iOS om en inofficiell installation upptäcks.

Som iFixit rapporterar har Apple aktiverat ett “vilande programvarul√•s” med en iOS-uppdatering som kontrollerar om batteriet i en iPhone XS, iPhone XS Max eller iPhone XR b√•de √§r en √§kta Apple-komponent och att den har installerats antingen av Apple eller en Apple-auktoriserad tj√§nsteleverant√∂r. Om n√•gon av kontrollerna misslyckas visas ordet “Service” bredvid Battery Health genom att navigera till avsnittet Inst√§llningar> Batteri i iOS.

Följande meddelande visas om du öppnar avsnittet Batterihälsa:

Apple förbehåller sig vanligtvis servicemeddelandet när det upptäcker att ditt batteri behöver bytas ut eftersom det är nära slutet av dess livslängd. Uppenbarligen har detta nu utökats till batterier som Apple vet var installerade på ett sätt som det inte godkänner, även om batteriet är helt nytt.

iFixit bekräftade också att servicemeddelandet visas även om du använder ett äkta Apple-batteri, men inte en auktoriserad installation. Detta föreslår att Apple och dess auktoriserade tjänsteleverantörer har tillgång till ett programverktyg som säkerställer att servicemeddelandet rensas när de installerar ett nytt batteri. Med andra ord finns det inget sätt att ta bort servicemeddelandet annat än att betala Apple för att byta ut batteriet.

Problemet som detta skapar för iPhone-ägare är att de står inför ett val mellan att betala Apple-priset för ett batteribyte, eller åka någon annanstans, spara lite pengar, men förlora åtkomst till sin batterihälsoinformation i iOS. Apple tillåter inte heller tredjepartsappar att kontrollera batteriets hälsa, så du är kvar utan ett alternativ.

Apple kan tjäna pengar på att byta ut ett iPhone-batteri utan garanti, så det är förståeligt att företaget vill uppmuntra ägare att gå igenom officiella kanaler. Inaktivera funktionalitet när du inte gör det? Visst är det ett steg för långt.