Apple avvisar app som har hjÀlpt Hong Kong-demonstranter att organisera

Apple avvisar app som har hjÀlpt Hong Kong-demonstranter att organisera

UPPDATERA 10/10: Bara skojar, Apple har Àn en gÄng hÀmtat HKmap frÄn sin App Store och argumenterat för att appen har missbrukats av brottslingar. Utvecklare förnekar det.

UPPDATERING 10/7: Apple har godkÀnt HKmap Live och gjort det tillgÀngligt i App Store.

OriginalberÀttelse 10/3:
Apple stÄr inför kritik för att avvisa iOS-versionen av en kartapp som har hjÀlpt demokratiseringsdemonstranter i Hong Kong att undvika polisen.

Appen, HKmap Live, fungerar som ett Waze-liknande Crowdsourcing-verktyg som invÄnarna i Hongkong kan anvÀnda för att berÀtta för varandra om nÀrliggande polisaktiviteter, trafikstockningar och vilka tunnelbanestationer som förblir öppna.

Även om du kan hitta appen i Google Play Butik har Apple avvisat kartverktyget frĂ„n att visas över iOS App Store. Resonemanget? “Din app innehĂ„ller innehĂ„ll – eller underlĂ€ttar, möjliggör och uppmuntrar en aktivitet – som inte Ă€r laglig … Specifikt tillĂ€t appen anvĂ€ndarna att undvika brottsbekĂ€mpning”, sa HKmap Lives utvecklare i en tweet pĂ„ mĂ„ndag.

Hittills har Apple varit mamma i hela frÄgan. Men utvecklarna av HKmap Live sa att de har försökt resonera med Cupertino.

“SĂ„ galna abt (om) hur de hanterade detta. Varje fram och tillbaka tog minst en dag Ă€ven om jag stod uppe för att svara i USA”, sa HKmap Live i uppföljningstweet. “Kommer med alla anledningar att avvisa vĂ„r app, som helt enkelt Ă€r en webbapp.”

App-förnekandet vÀcker spekulationer om att Apple följer pÄtryckningar frÄn den kinesiska regeringen, vilket Àr kÀnt för att anvÀnda online-censur och propaganda för att squasha och diskreditera meningsskiljaktigheter. Tillbaka under 2017 tog Apple bort ett antal större VPN-produkter frÄn iOS-appbutiken i Kina för hur de kan kringgÄ landets censurssystem online.

Att förneka folket i Hongkong ett av fĂ„ verktyg som försvarar dem mot polisens aggression Ă€r en sĂ„dan galen handling att jag inte ens kan uttrycka det. Kommer Apple att gĂ„ med “brottsbekĂ€mpning” i varje diktatur pĂ„ planeten? Är kodling Kina vĂ€rt sĂ„ mycket för dem?

– Pinboard (@Pinboard) 2 oktober 2019

Nyligen avstod företaget frÄn att direkt ropa ut Kinas misstÀnkta engagemang i en iPhone-hackingskampanj som försökte spionera pÄ uiguriska muslimer i landet. Kina rankas för nÀrvarande som Apples tredje största marknad efter Europa och Amerika.

Under tiden berÀttar HKmap Live för iPhone-Àgare att de kan anvÀnda tjÀnsten genom att besöka dess dedikerade webbplats via webblÀsaren Safari.