AnvÀnder du Chrome? Uppdatera din webblÀsare omedelbart

 AnvÀnder du Chrome?  Uppdatera din webblÀsare omedelbart

AnvÀndare av Googles Chrome-webblÀsare uppmanas att omedelbart installera den senaste uppdateringen för att korrigera tvÄ sÀkerhetsproblem, varav en redan utnyttjas i naturen.

Som den nationella cybersĂ€kerhetswebbplatsen rapporterar kallas de tvĂ„ svĂ„ra svagheterna med hög svĂ„righetsgrad som CVE-2019-13720 och CVE-2019-13721 och klassas som “efter-efter-fri” sĂ„rbarheter. Det betyder att de tillĂ„ter att data i minnet skadas av en fjĂ€rrhacker och sedan körningen av godtycklig kod tillĂ„ts. Med andra ord tillĂ„ter de att en PC kapas.

En av sÄrbarheterna Àr att göra med Chromes ljudkomponent, medan den andra Àr för PDFium-biblioteket, som Chrome anvÀnder för att generera och rendera PDF-dokument. Kaspersky-forskarna Anton Ivanov och Alexey Kulaev har redan upptÀckt kompromissen för ljudkomponenter som anvÀnds i naturen, varför det Àr brÄdskande för anvÀndare att uppdatera.

Den senaste versionen av Chrome som slÀpptes idag för att ÄtgÀrda sÀkerhetsproblem Àr version 78.0.3904.87 och den Àr tillgÀnglig för Windows, Mac och Linux. Uppdateringen ska visas automatiskt, men om den inte har dykt upp Ànnu kan du anvÀnda den manuellt genom att navigera till HjÀlp -> Om Google Chrome i webblÀsarens meny. NÀr installationen Àr installerad neutraliseras hotet och du kan fortsÀtta anvÀnda Chrome som vanligt.

Man tror att det finns drygt en miljard mÀnniskor som anvÀnder Chrome, vilket visar hur viktigt det Àr att stÀnga dessa sÀkerhetshÄl snabbt. Om inget annat bevisar detta varför automatiska uppdateringar Àr sÄ viktiga för programvara som Àr ansluten till internet. Förra gÄngen ett nolldagars utnyttjande identifierades i Chrome var tillbaka i mars nÀr en liknande varning om uppdatering omedelbart utfÀrdades.