Android-användare i Kina kan inte använda Googles Coronavirus Contact Tracing-app

En app för kontaktspårning som utvecklas av Apple och Google kommer enligt uppgift inte att vara tillgänglig för cirka 750 miljoner Android-smartphones i Kina, och inte heller för någon användare med en ny Huawei-smartphone någonstans i världen.

Medan de specifika detaljerna fortfarande är oklara kommer appen att använda Bluetooth för att upptäcka andra telefoner i närheten och utbyta digitala nycklar med dem. Om du tecknar koronavirus kan appen använda de digitala nycklarna som samlats in under en 14-dagarsperiod för att meddela alla som kom i kontakt med dig och vice versa om någon annan du var i kontakt med blir smittad. Apple och Google avser att släppa appen för Android och iOS nästa månad via Play Store respektive App Store.

Forbes rapporterar att Googles app kommer att uppdateras via den kommersiellt tillgängliga versionen av Android, särskilt via Google Play Services. I Kina är dock inte kommersiell Android tillgänglig och därför är inte heller Google Play Services. Istället använder dessa telefoner den öppna källkodsversionen av operativsystemet. För närvarande betyder det att miljoner användare kan tappa ett kraftfullt verktyg för att stoppa spridningen av coronavirus.

Dessutom kan alla som har köpt en ny Huawei-telefon inte kunna ladda ner appen på grund av handelskriget mellan USA och Kina, vilket hindrade amerikanska tillverkare från att göra affärer med Huawei. Detta har resulterat i att Googles kommersiella tjänster har förbjudits från Huawei-hårdvara, så Mate 30 och P40 Pro-ägare har tur. Google har sagt att en sådan åtgärd är en säkerhetsrisk för Huawei-kunder.

Huawei-enheter utgör 10 procent av den brittiska smarttelefonmarknaden och 18 procent i Europa, enligt The Telegraph, även om det är oklart hur mycket av den andelen som består av de drabbade enheterna. Huaweis äldre enheter, till exempel P30 Pro, har fortfarande tillgång till Googles kommersiella tjänster.

Google säger att det kommer att publicera en ram för Android-enheter som inte stöds, vilket kommer att efterlikna det officiella systemet. Ingen tidslinje för detta ramverk har dock angivits. Det är också oklart om andra liknande appar, som den kommande appen som utvecklats av Storbritanniens National Health Service, kommer att finnas tillgängliga på dessa telefoner. Kina har under tiden sin egen app för “nära kontaktdetektor”, som använder en individs namn och ID-nummer för att spåra dem som har kommit i kontakt med koronavirus

Relaterade Artiklar

Back to top button