Amerikanska tjänstemän säger att Huawei kan komma åt regeringens bakdörrar

Den kinesiska smarttelefontillverkaren Huawei kan uppenbarligen få åtkomst till telenät via bakdörrar “som är utformade för användning av brottsbekämpning”, enligt amerikanska tjänstemän.

Företag som tillverkar telekomutrustning är skyldiga enligt amerikansk lag att bygga bakdörrar för statliga myndigheter att utnyttja nätverken. Dessa bakdörrar är inte tillgängliga själva för företagen utan godkännande från nätoperatören, och endast brottsbekämpande tjänstemän eller tjänstemän som är auktoriserade av transportörerna får tillgång, rapporterar Wall Street Journal.

Det är genom dessa bakdörrar som USA: s tjänstemän säger att Huawei skulle kunna bedriva spionage för den kinesiska regeringen – en förmåga som företaget uppenbarligen har haft i över ett decennium.

Nationell säkerhetsrådgivare Robert O’Brien sa att USA har “bevis för att Huawei i hemlighet har tillgång till känslig och personlig information i system som de underhåller och säljer runt om i världen”, med en annan namnlös amerikansk tjänsteman som säger att “Huawei avslöjar inte detta hemlig tillgång till sina lokala kunder eller värdnationens nationella säkerhetsbyråer. ”

Men amerikanska tjänstemän sa inte om de har sett Huawei använda denna åtkomst eller lämnat information om de påstådda bakdörrarna, som tydligen har funnits sedan 2009 när 4G utvecklades.

I ett uttalande till Huawei förnekade Huawei anklagelserna. Huawei sa att det ”aldrig har gjort och aldrig kommer att göra någonting som skulle äventyra eller äventyra säkerheten för sina klienters nätverk och data. Vi avvisar med eftertryck dessa senaste anklagelser. Återigen upprepas grundlösa anklagelser utan att ge någon form av konkreta bevis. ”

Motiveringen för den amerikanska regeringens hållning mot Huawei är fortfarande oklar, särskilt eftersom vissa amerikanska tjänstemän enligt uppgift har använt den bristen på bevis som anledning att vara mer bekymrad. Detta kompletteras av det förvirrande beslutet att hålla Huawei-telefoner borta från USA och neka dem tillgång till Googles tjänster, något andra länder inte har gjort. Medan Huaweis senaste mobiltelefoner fortfarande lanseras globalt och äntligen kommer till marknader, återstår att se hur företaget kommer att påverkas av de senaste anklagelserna.

Relaterade Artiklar

Back to top button