Amerikanska svartlistor Kinesiska teknikföretag över massövervakningsmissbruk

Trump-administrationen stänger av flera teknikföretag från att skaffa komponenter från USA på grund av att de hjälpte den kinesiska regeringen att distribuera ett högteknologiskt övervakningssystem för att övervaka muslimska etniska grupper.

På måndag svartlistade handelsdepartementet effektivt 20 regeringssäkerhetsbyråer och åtta företag i Kina för deras roll i att hjälpa lokala myndigheter att övervaka, förtrycka och kvarhålla massantal muslimska uigurer i landets Xinjiang-region.

“Den här åtgärden kommer att säkerställa att vår teknik, främjad i en miljö med individuell frihet och fria företag, inte används för att undertrycka försvarslösa minoritetsbefolkningar”, sade USA: s handelsminister Wilbur Ross i ett uttalande.

De svartlistade företagen inkluderar kinesiska AI-fokuserade startups Megvii, SenseTime, Yitu, förutom videokameraleverantören Hikvision, som enligt uppgift har utvecklat övervakningssystem i kinesiska städer som kan övervaka lokala katter med hjälp av ansiktsigenkänningsteknik. Enligt systemet har systemen också utformats för att identifiera om en person är en uigur, och hålla reda på ämnets vistelseort, som sedan kan granskas av myndigheterna.

Den kinesiska regeringen har kvarhållit mer än en miljon uiguriska muslimer i Xinjiang-regionen vid återutbildningsläger, säger mänskliga rättighetsgrupper. Peking har försvarat åtgärderna mot påståenden om att landet arbetar för att stoppa terrorism. Men handelsavdelningen på måndag kallade ut aktiviteterna som en “förtryckskampanj”.

De åtta kinesiska teknikföretagen måste nu ansöka om licenser från handelsavdelningen för att säkra IT-relaterad import från amerikanska leverantörer som Intel, Qualcomm och Microsoft. Som ett resultat kunde svartlistan förlama deras företag från att expandera i Kina och utomlands.

Den kinesiska regeringen uppmanar Trump-administrationen att upphäva ordern och hävdar att USA blandar sig i landets interna angelägenheter. “Den amerikanska kritiken är inget annat än faktiskt snedvridande bråk, vilket bara ytterligare avslöjar landets onda avsikt att hindra kampen mot terrorism i Xinjiang och stabilitet och utveckling i Kina”, sade landets utrikesministerium på tisdag.

Relaterade Artiklar

Back to top button