Amerikanska senatorn stör FTC för att tappa boll pÄ antivirusdataskörd

Amerikanska senatorn stör FTC för att tappa boll pÄ antivirusdataskörd

Amerikanska senatorn Mark Warner (D-Virginia) ifrÄgasÀtter varför FTC inte har undersökt datainsamlingsmetoderna för antivirusföretag efter en PCMag-moderkortundersökning om integritetsriskerna för Avast som sÀljer kundens webblÀsarhistorik till tredjepartsföretag.

“Det blir allt tydligare att FTC inte har följt med hur dessa marknader för data fungerar, och verkar vara ovilliga att anvĂ€nda sina myndigheter för att göra det”, sade Warner i ett uttalande.

PĂ„ mĂ„ndagen publicerade PCMag och Motherboard en gemensam undersökning som undersökte Avasts gratis antivirusprodukter och hur de kan exponera dina webbplatsklick för företag och marknadsundersökningsföretag. Även om antivirusföretaget hĂ€vdar att det “avidentifierar” de samlade webblĂ€sarhistorikerna innan de sĂ€ljer informationen, kan samma data fortfarande analyseras för att lĂ€nka en persons webbaktiviteter till deras verkliga identitet.

Som svar pĂ„ utredningen sade Warner: “Vi har gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng sett att konsumenter Ă€r helt ovilliga med hur deras data samlas in, kommersialiseras och sĂ€ljs.” Han pekade inte bara pĂ„ antivirusföretag utan ocksĂ„ webblĂ€sare och VPN-tjĂ€nster, som ocksĂ„ har vĂ€ckt granskning av potentiella spioneringsrisker.

Avast Mind Delar nÄgra data

“Men i vart och ett av dessa fall har vi upprepade gĂ„nger sett betrodda mellanhĂ€nder undergrĂ€ver konsumenternas integritet och sĂ€kerhet”, tillade han. “Ingen konsument skulle realistiskt ha en uppfattning om att deras antivirusprogram skulle kunna sĂ€lja sina surfdata och – Ă€nnu mer kĂ€nslig information som musrörelser – till en rad tredje parter.”

NÀr det gÀller Avast kan det kostnadsfria antivirusprogrammet skanna alla webbplatser som din webblÀsare besöker som ett sÀtt att varna dig för skadlig eller bedrÀglig aktivitet. Men samma funktion kan ocksÄ skörda din webblÀsarhistorik, tillsammans med alla kÀnsliga söktermer du har gjort via Google eller Bing, enligt PCMags undersökning.

Den goda nyheten Àr att anvÀndare enkelt kan vÀlja bort datainsamlingen genom att gÄ in i antivirusprogramvarans integritetsinstÀllningar eller stÀnga av den vid installationen. Avasts marknadsförings- och sekretesslöften kring dataskörden kan dock övertyga mÀnniskor om annat; företaget har nyligen bett alla anvÀndare att vÀlja datadelning nÀr Avast-dotterbolaget som ansvarar för att tjÀna pengar pÄ webblÀsarhistoriken, Jumpshot, har sÄlt tillgÄng till data för miljoner dollar.

I sitt uttalande sa Warner: “Kongressen har inte rĂ„d att ignorera dessa frĂ„gor lĂ€ngre.” Senatorn införde tidigare annan lagstiftning för att slĂ„ ner pĂ„ vilseledande webbplatspraxis som kan lura dig att lĂ€mna ut din information. Men USA har fortfarande ingen federal lag om digital integritet pĂ„ plats.

FTC vĂ€grade att kommentera och sa “utredningar Ă€r icke-offentliga.” Men tillsynsmyndigheten sa till moderkortet: “Vi Ă€r dock mycket bekanta med hur dessa marknader för data fungerar, och kommer inte att tveka att vidta lĂ€mpliga Ă„tgĂ€rder vid behov dĂ€r vi hittar beteende som bryter mot de lagar vi tillĂ€mpar.”