Amerikanska senatorer: Trump mÄste hÄlla Huawei Blacklist pÄ plats

Amerikanska senatorer: Trump mÄste hÄlla Huawei Blacklist pÄ plats

President Trumps plan att lÄta Huawei Äteruppta inköp av vissa tekniker frÄn USA möter motstÄnd frÄn en tvÄpartig grupp lagstiftare som sÀger att den kinesiska leverantören utgör ett nationellt sÀkerhetshot.

PÄ tisdag införde sex amerikanska senatorer lagstiftning som skulle kodifiera Trump-administrationens beslut i maj att svartlista Huawei frÄn den amerikanska försörjningskedjan. Den kinesiska sÀljaren skulle stanna kvar pÄ handelsdepartementets förbjudna enhetslista och alla försök frÄn amerikanska företag att sÀlja till Huawei skulle behöva slutgiltigt godkÀnnande frÄn kongressen.

“Huawei Ă€r inte en vanlig affĂ€rspartner för amerikanska företag, det Ă€r en front för det kinesiska kommunistpartiet”, hĂ€vdade den amerikanska senatorn Tom Cotton (R-Arkansas), en av lagets sponsorer. “Amerikanska företag borde inte sĂ€lja vĂ„ra fiender de verktyg de kommer att anvĂ€nda för att spionera pĂ„ amerikaner.”

Lagstiftningen kommer dÄ USA har försökt hindra mobiloperatörer frÄn att köpa upp 5G-telekommunikationsutrustning frÄn Huawei. Det viktigaste bekymret: Att Kina i hemlighet kan tvinga Huawei att bakdörra samma teknik för spioneringsÀndamÄl.

SÀkerhetsfruktan fick Vita huset i maj att be handelsdepartementet att svartlista Huawei. Men förra mÄnaden beslutade Trump att lindra begrÀnsningarna för företaget för att Äteruppliva förhandlingarna med Peking mitt i det pÄgÄende amerikanska handelskriget med Kina. Handelsdepartementet planerar nu att utfÀrda licenser sÄ att amerikanska företag kan sÀlja till Huawei nÀr tekniken inte innebÀr nÄgot hot mot USA: s nationella sÀkerhet.

Men sponsorerna av dagens lagförslag motsĂ€tter sig att upphĂ€va handelsförbudet mot Huawei. “Det bör inte anvĂ€ndas som ett förhandlingschip i en större handelsförhandling”, sade senator Mark Warner (D-Virginia) i ett uttalande. “Detta tvĂ„partisförslag kommer att se till att kongressen har en chans att vĂ€ga in om presidenten försöker göra eftergifter för vĂ„r nationella sĂ€kerhet.”

De andra sponsorerna av Defending America’s 5G Future Act inkluderar Sens Chris Van Hollen (D-Maryland), Richard Blumenthal (D-Connecticut) och Mitt Romney (R-Utah.) En grupp med fyra amerikanska representanter har ocksĂ„ infört kompletterande lagstiftning. i huset.

I sitt försvar har Huawei upprepade gÄnger förnekat att det utgör en spioneringsfara. Icke desto mindre har svartlistan haft en vÀgtull pÄ företagets hÄrdvaruföretag för konsumenter, som Àr beroende av Microsofts Windows OS, Googles Android och komponenter frÄn amerikanska chipleverantörer. Som ett resultat har företaget tvingats försena lanseringen av nya produkter. Huawei-grundaren Ren Zhengfei uppskattar att företagets intÀkter för de kommande tvÄ Ären kommer att falla cirka 30 miljarder dollar under sina tidigare prognoser om svartlistan kvarstÄr. För att kringgÄ förbudet har Huawei utvecklat sitt eget operativsystem.