Amerikanska senatorer: Trump måste hålla Huawei Blacklist på plats

President Trumps plan att låta Huawei återuppta inköp av vissa tekniker från USA möter motstånd från en tvåpartig grupp lagstiftare som säger att den kinesiska leverantören utgör ett nationellt säkerhetshot.

På tisdag införde sex amerikanska senatorer lagstiftning som skulle kodifiera Trump-administrationens beslut i maj att svartlista Huawei från den amerikanska försörjningskedjan. Den kinesiska säljaren skulle stanna kvar på handelsdepartementets förbjudna enhetslista och alla försök från amerikanska företag att sälja till Huawei skulle behöva slutgiltigt godkännande från kongressen.

“Huawei är inte en vanlig affärspartner för amerikanska företag, det är en front för det kinesiska kommunistpartiet”, hävdade den amerikanska senatorn Tom Cotton (R-Arkansas), en av lagets sponsorer. “Amerikanska företag borde inte sälja våra fiender de verktyg de kommer att använda för att spionera på amerikaner.”

Lagstiftningen kommer då USA har försökt hindra mobiloperatörer från att köpa upp 5G-telekommunikationsutrustning från Huawei. Det viktigaste bekymret: Att Kina i hemlighet kan tvinga Huawei att bakdörra samma teknik för spioneringsändamål.

Säkerhetsfruktan fick Vita huset i maj att be handelsdepartementet att svartlista Huawei. Men förra månaden beslutade Trump att lindra begränsningarna för företaget för att återuppliva förhandlingarna med Peking mitt i det pågående amerikanska handelskriget med Kina. Handelsdepartementet planerar nu att utfärda licenser så att amerikanska företag kan sälja till Huawei när tekniken inte innebär något hot mot USA: s nationella säkerhet.

Men sponsorerna av dagens lagförslag motsätter sig att upphäva handelsförbudet mot Huawei. “Det bör inte användas som ett förhandlingschip i en större handelsförhandling”, sade senator Mark Warner (D-Virginia) i ett uttalande. “Detta tvåpartisförslag kommer att se till att kongressen har en chans att väga in om presidenten försöker göra eftergifter för vår nationella säkerhet.”

De andra sponsorerna av Defending America’s 5G Future Act inkluderar Sens Chris Van Hollen (D-Maryland), Richard Blumenthal (D-Connecticut) och Mitt Romney (R-Utah.) En grupp med fyra amerikanska representanter har också infört kompletterande lagstiftning. i huset.

I sitt försvar har Huawei upprepade gånger förnekat att det utgör en spioneringsfara. Icke desto mindre har svartlistan haft en vägtull på företagets hårdvaruföretag för konsumenter, som är beroende av Microsofts Windows OS, Googles Android och komponenter från amerikanska chipleverantörer. Som ett resultat har företaget tvingats försena lanseringen av nya produkter. Huawei-grundaren Ren Zhengfei uppskattar att företagets intäkter för de kommande två åren kommer att falla cirka 30 miljarder dollar under sina tidigare prognoser om svartlistan kvarstår. För att kringgå förbudet har Huawei utvecklat sitt eget operativsystem.

Relaterade Artiklar

Back to top button