Amerikanska 5G-serviceplaner Àr korta

Amerikanska 5G-serviceplaner Àr korta

5G Ă€r tĂ€nkt att kraftigt öka kapaciteten i mobilnĂ€t. Det Ă€r en flod av data. Men amerikanska 5G-serviceplaner Ă€r inte förberedda för översvĂ€mningen. I mĂ„nga fall Ă€r de precis som 4G – smarttelefonfokuserade eller strikt begrĂ€nsade och syftar inte till att öppna nya grĂ€nser för mobiltjĂ€nster.

Det behöver inte vara sÄ. Med lanseringen av 5G runt om i vÀrlden tittade jag pÄ planer i Ätta lÀnder. Det inkluderar bÄde smÄ, tÀta europeiska nationer och en vidöppen kontinent och bÄde 5G-bÀrare i mellanband och millimetervÄg. Medan USA har fyra operatörer som konkurrerar om att lansera 5G, tÀvlar de inte hÄrt nÀr det gÀller att erbjuda massor av data till överkomligt pris.

Tilldelningar av 5G-delning av data

Hotspot: Testet av 5G

NĂ€r mĂ€nniskor sĂ€ger “ingen smartphone behöver 5G” Ă€r de inte fel. Om vĂ€rlden bestod av att alla bara anvĂ€nde en smartphone vardera, och att smarttelefonen var det enda de anslöt till ett trĂ„dlöst nĂ€tverk, kunde 4G hantera pĂ„frestningen. För de flesta amerikaner pĂ„ “obegrĂ€nsade” smarttelefonplaner betyder obegrĂ€nsat verkligen under 20 GB 4G-data. Statista sĂ€ger att amerikanerna i genomsnitt anvĂ€nder cirka 5 GB trĂ„dlös data per mĂ„nad (det stöds av en andra studie); till och med lĂ€gga till Wi-Fi-anvĂ€ndning, och de flesta Ă€r fortfarande under 20 GB pĂ„ sina telefoner.

5G-föresprĂ„kare talar om att nĂ€tverket möjliggör upplevelser pĂ„ stora skĂ€rmar med flera enheter – sĂ„ internetdelning Ă€r det verkliga testet för vad bĂ€rare tror att deras 5G-kapacitet Ă€r.

Hur mycket data behöver vi verkligen? Comcast sa i slutet av förra Äret att USA: s mediananvÀndning för heminternet ligger pÄ 174 GB / mÄnad. Comcasts VD har sedan dess citerat ett Ànnu högre antal intÀktssamtal, men jag kommer att vara konservativ hÀr.

För att dubbelkontrollera tog jag med mig en Sprint HTC Hub pĂ„ en veckas familjesemester. Vi anvĂ€nde en bĂ€rbar dator med den, strömmade lite musik och sĂ„g hela sĂ€songen av pĂ„ Netflix – men ingen annan strömmande video. Vi konsumerade 38 GB för veckan och trenderade till cirka 152 GB under en mĂ„nad.

Eller, för ett annat sÀtt att titta pÄ det, involverar mÄnga föreslagna 5G-applikationer videostreaming. En ström pÄ 6 megabit överför cirka 2,7 GB / timme. TvÄ timmars streaming under 25 arbetsdagar per mÄnad skulle förbruka 135 GB.

De flesta amerikanska planer skulle inte kunna hantera den typen av anvÀndning.

5G Hotspot-dollar per GB

USA har de mest begrÀnsande hotspot-tilldelningarna i de lÀnder jag undersökte. Den enda amerikanska planen som officiellt har obegrÀnsat hotspot-lÀge Àr Verizons 5G-telefonplan. Konstigt Àr att Verizons dedikerade 5G-hotspot-plan Àr begrÀnsad till 50 GB. Sprint erbjuder 100 GB pÄ telefoner och hotspots. T-Mobile Àr begrÀnsat till en fruktansvÀrt nypa 20 GB hotspot-data.

AT & Ts planer Àr en röra just nu. De Àr bara tillgÀngliga för företag och officiellt erbjuder de bara 15-20 GB för $ 70-90. Inofficiellt har AT&T emellertid fortsatt att utöka en kostnadsfri datakampanj till sina handplockade företagskunder. Jag lÀgger fortfarande AT & Ts begrÀnsande officiella planer i mina diagram, för de Àr hemska, och AT&T borde göra bÀttre.

Korea och flera europeiska lÀnder har obegrÀnsade planer för flera operatörer. Australiens Telstra tillÄter 150 GB till samma pris som Sprint tar ut för 100 GB.

Är mmWave problemet?

Om man ser pÄ bÄde tilldelningar och kostnad per gigabyte visas en störande trend.

Det finns tvÄ stilar av 5G dÀr ute just nu: mellanband och millimetervÄg. Mid-band körs pÄ frekvenser som liknar 4G. Det Àr billigare och lÀttare för operatörer att arbeta med. Men eftersom den amerikanska regeringen inte gjorde tillrÀckligt med spektrum tillgÀngligt, Àr det bara Sprint som kan anvÀnda mittband hÀr.

Mellanbandstransportörer tenderar att ha mycket mindre spektrum Àn millimetervÄgvÄgar, men de erbjuder i stort sett bÀttre serviceplaner. MÀngden spektrum du anvÀnder för ditt 5G-nÀtverk kartlÀggs direkt efter kapaciteten i ditt nÀtverk. Sprint anvÀnder 60MHz för 5G, som den erbjuder en 100 GB tilldelning pÄ. Sunrise, i Schweiz, erbjuder obegrÀnsade dataplaner med 100 MHz spektrum. Swisscom gör detsamma med 120 MHz. Telstra erbjuder tilldelningar upp till 150 GB i Australien pÄ 60 MHz spektrum.

Med vÄra millimetervÄgbÀrare har T-Mobile 100 MHz i New York, 200 MHz i Las Vegas och 400 MHz i Cleveland. Verizon har upp till 800 MHz, Àven om det anvÀnder 400 MHz just nu. Det Àr mycket mer spektrum Àn Sprint har, men vi ser inte lÀgre priser eller bÀttre serviceplaner frÄn dem.

I USA konkurrerar Sprint och T-Mobile i allmÀnhet om priset. Men inte med internetdelning: Sprint tar ut en brÄkdel av det pris som T-Mobile gör per gigabyte. Verizon har Ätta gÄnger Sprints spektrum, men tar ut mer Àn Sprint gör per spelning för sin dedikerade hotspotplan.

Ärligt talat lĂ„ter det som att de amerikanska transportföretagen inte ens försöker. Medan de europeiska och asiatiska flygbolagen tĂ€vlar om 5G-konsumenter, har vi fĂ„tt blandade meddelanden i USA. AT&T sĂ€ljer inte ens sina produkter till allmĂ€nheten. T-Mobile har lanserat ett millimetervĂ„gnĂ€t men har hĂ„nat mmWave-tekniken offentligt. Verizon … Jag har ingen aning om varför hotspot-planen Ă€r begrĂ€nsad, men den erbjuder obegrĂ€nsat hotspot-lĂ€ge pĂ„ telefoner. Jag kan inte rĂ€kna ut den dĂ€r alls.

Analytikern Avi Greengart frĂ„n Techsponential, som har tĂ€ckt mobilnĂ€t i flera Ă„r, sĂ€ger att saker förmodligen kommer att bli bĂ€ttre för amerikanska konsumenter. “Jag förvĂ€ntar mig att nĂ€r nĂ€tverken och enheterna Ă€r mer allmĂ€nt tillgĂ€ngliga kommer datakapslar att bli ett omrĂ„de för konkurrensdifferentiering. Det kommer att bli sĂ€rskilt svĂ„rt att sĂ€lja 5G-planer med fast mobil om du bara kan titta pĂ„ Netflix under en halv mĂ„nad,” skrev han mig.

Verizons Chief Network Officer, Nicki Palmer, berĂ€ttade förra Ă„ret att operatörens 5G-nĂ€tverk skulle ha kapacitet för hemanvĂ€ndning. T-Mobile CTO, Neville Ray, berĂ€ttade för mig flera gĂ„nger att 5G-nĂ€tverksanvĂ€ndning skulle vara “obegrĂ€nsad.” I en 5G-vĂ€rld bör obegrĂ€nsad inte bara betyda obegrĂ€nsad anvĂ€ndning pĂ„ en liten skĂ€rm. Det borde öppna upp en stor vĂ€rld av nya upplevelser. För att 5G ska göra en verklig skillnad i USA, mĂ„ste transportföretagen vara mindre tightfisted med sina data.

För mer, kolla in vÄra mÄnatliga uppdateringar om Race to 5G.