AMD ökar ante, vill också dominera företagssegmentet

AMD, AMD vs Intel, AMD Ryzen 4000-serie CPU, Ryzen 4000 AMD, Intel 11: e kärnprocessorer, AMD-bärbara datorer

Efter att ha spelat ikapp i flera år, tror Advanced Micro Devices, bättre känt som AMD, nu att det är redo att driva din nästa dator, det vill säga en ultrabärbar enhet som drivs av dess nya Ryzen 4000-mobilprocessorer eller en toppmodell spelbärbar dator . Detta förtroende som AMD har i sina 7-nanometerchips borde oroa Intel, som nyligen debuterade med sina senaste 11: e processorer baserat på en 10-nanometerprocess.

”När jag ser vad de [Intel] försöker göra, jag tror att de har en annan vision för att vilja driva kraften högre … och jag är lite orolig vad det betyder för batteriets livslängd, säger Scott Stankard, Senior Product Manager på AMD indianexpress.com över ett telefonsamtal.

”För närvarande är Ryzen 4000-serien den bästa produkten på marknaden. Det är det enda stället där du kan få åtta kärnor och 16 trådar, du kan få högpresterande grafik, du kan få bra batteritid allt i en enda lösning. Och uppriktigt sagt såg jag inget i tillkännagivandet som fundamentalt förändrade det. ”

Intel, AMD: s största konkurrent inom laptop- och stationära CPU-utrymmen, visar sina 11: e generationens kärnprocessorer kommer att ge ett stort steg i prestanda och batteritid till tunna och lätta bärbara datorer i höst. Intel har emellertid ännu inte tillkännagett mer kraftfulla H-serieversioner av Tiger Lake-chips, designade för bärbara datorer och bärbara datorer för innehållsskapande. Experter säger att marknaden för bärbara datorer är ett av de snabbast växande bärbara datorsegmenten i många territorier, inklusive Indien.

” Ryzen 4000-serien är marknadens bästa produkt ”

Men AMD har redan en ledning över Intel med sina Ryzen 4000 HS-serie-processorer – Ryzen 9 4900HS, Ryzen 7 4800HS och Ryzen 4600HS – som ger höga prestanda till tunnare bärbara datorer som är gjorda för spel och innehållsskapande.

“Effekten, som vi såg med lanseringen av vår Ryzen 4000, är ​​bara förmågan att göra saker och bilda faktorer som vi inte kunde göra förut”, sa Stankard. ”Det innebär att det som tidigare varit en bärbar datorspel i en ultratunn formfaktor. Det är något vi började med AMD och jag ser att tävlingen ekar den sorten. ”

Stankard kallade AMD: s Ryzen 4000 HS-serie-processorer för ”en grundläggande förändring” eftersom de nya processorerna gav samma prestandanivå som man kan förvänta sig i en stationär processor till en bärbar datorspel. “Jag tror att det gör bärbara datorer spännande på ett sätt som de inte har varit på länge”, sa han.

Datorer har blivit viktigare, vi har inte gjort innovationer: Intel India MD

”Jag ser mycket av värdet där för innehållsskapande, sa Stankard medan han fördubblade kärnantalet. ”Vissa innehållsskapande applikationer är mer kärnor fokuserade och de kan utnyttja alla kärnor till fullo. Och då är andra applikationer mer grafikkänsliga och de kan använda grafiken med hög prestanda. Ryzen 4000 är det enda stället där du kan få rätt, ”sa han.

Intel och AMD – de bästa CPU-tillverkarna för datorer och bärbara datorer – har varit i konflikt över marknadsdominansen i flera år. Vissa kallar till och med striden mellan Intel och AMD ‘ett tyst krig’. Men nyligen har AMD tappat bort Intels marknadsandel på marknaden för bärbara datorer och stationära datorer. Intel tillkännagav nyligen att dess första “7-nanometer” -chips är försenade och inte kommer fram till minst 2022. Under tiden skickar AMD redan sina 7nm-chips inuti bärbara datorer.

AMD, AMD vs Intel, AMD Ryzen 4000-serie CPU, Ryzen 4000 AMD, Intel 11: e kärnprocessorer, AMD-bärbara datorer Asus ROG Zephyrus G14.

Stankard, en AMD-veteran som har varit med i företaget i över 20 år, säger att Ryzen 4000-mobila processorer kommer att få tillbaka innovation på den bärbara datormarknaden som tidigare blivit tråkig. ”Uppriktigt sagt är det en marknad som tidigare varit lite gammal. Men vad vi såg när vi lanserade vår Ryzen mobil 4000-serie var bara mycket spänning kring att AMD kunde ta med åtta kärnor till en ultratunn bärbar dator, säger han.

Stankard citerade exemplet på Asus ROG Zephyrus G14, en imponerande tunn 14-tums spelbärbar dator som drivs av den åtta-kärniga Ryzen 9 4900HS-processorn och Nvidia GeForce RTX 2060 Max-Q GPU. ”När folk såg det [Zephyrus G14] deras tankar sprängdes på grund av den prestanda som vi kunde lägga i en så liten bärbar dator, säger Stankard. ”För att vara ärlig är det både datorprestandan men också på grafiksidan på grund av Ryzen 4000s energieffektivitet och som gjorde det möjligt för Asus att sätta ett grafikkort i den riktigt tunna bärbara datorn som de bara inte kunde göra med tävlingen eftersom tävlingen krävde mer kraft för sin egen CPU. Jag tror att det är den typen av innovation som vår teknik, arkitektur eller processledning möjliggör, och som är en del av kärnan i en del av innovationen. ”

AMD, AMD vs Intel, AMD Ryzen 4000-serie CPU, Ryzen 4000 AMD, Intel 11: e kärnprocessorer, AMD-bärbara datorer Scott Stankard är senior produktchef på AMD. (Bildkredit: AMD)

‘Vi arbetar nära OEM-tillverkare’

En av de saker som gjorde Intel till den dominerande kraften på PC-marknaden är dess djupa förhållande till OEM-tillverkare. Det är ett känt faktum att Intel spelar en avgörande roll för att designa bärbara datorer med sina partners och denna strategi har gjort underverk för halvledarjätten. Det här är en anledning till att det finns fler bärbara datorer tillgängliga med Intel-kärnprocessorer över AMDs Ryzen-processorer.

“Jag skulle säga att våra partnerskap har vuxit ännu närmare de senaste åren”, säger Stankard. ”Det vi ser är en stor önskan från OEM-tillverkarna att arbeta närmare med oss. De vill ta några andra fantastiska avancerade produkter och bygga det runt en AMD-processor nu och de vill utforska innovativa idéer med AMD som utnyttjar det vi kan ta med och de vill fylla i sina portföljer totalt sett med ännu fler AMD-produkter, ” han förklarar.

Stankard anser att OEM-företag är villiga att arbeta ännu närmare med AMD beror också på att företaget erbjuder en “prestandanivå” som konkurrensen var “ovillig eller oförmögen att göra.”

Den takt med vilken AMDs marknadsandel har vuxit inom bärbara datorsegmentet – Stankard hävdar en marknadsandel på 19,9 procent under andra kvartalet – har också skapat en stor önskan från OEM-tillverkare att arbeta nära med chiptillverkaren. ”Vi jobbar faktiskt med dem [OEMs] långt före produktionen, genom att arbeta igenom vilka mål som är för programmen, hur behöver vi utforma dem. Vi gör tidigare än någonsin samvalidering och testar med dem, säger Stankard.

Han sa även efter att produkten lanserades testar AMD ständigt dessa mot någon av de senaste operativsystemversionerna och ser till att produkten fortsätter att vara så bra som den var när vi lanserade.

‘Fokus på premiumsegment ökat’

“Jag tror att i premiumutrymmet har vi mer eller mindre fördubblat vår tillväxt precis under första halvåret i år”, sa han och tillade att du kan hitta AMD-chips i ett stort antal premium-bärbara datorer som Lenovo Ideapad Slim 7 och Acer Swift 3. “Visst, det finns en handfull av dessa plattformar som vi ännu inte är i och vi kommer att fortsätta prata med OEM-tillverkarna om möjligheterna där.”

När Microsoft lanserade sin Surface Laptop 3 förra året gjorde den anteckningsboken tillgänglig i två olika storlekar och två olika processorer. 13-tumsmodellen hade en Intel-processor och den större 15-tumsmodellen kom med en helt ny processor som utvecklades tillsammans med AMD. Hur fungerar denna strategi till förmån för AMD?

”Jag har världens bästa produkt och jag vill se den på varje bärbar dator. Men jag vet från OEM-perspektivet att de vill se hur framgångsrika de är med AMD och sedan kommer de att fortsätta bygga fler bärbara datorer runt det. Alla skulle gärna kunna erbjuda flera alternativ på varje marknad och varje konfiguration, men det blir dyrt när det gäller lager och SKU-hantering. Så OEM-tillverkarna har tuffa beslut att göra i det avseendet. ”

AMD, AMD vs Intel, AMD Ryzen 4000-serie CPU, Ryzen 4000 AMD, Intel 11: e kärnprocessorer, AMD-bärbara datorer Lenovo Ideapad Slim 7.

‘AMD ser det kommersiella segmentet’

AMD kan ha haft stora framsteg över Intel på senare tid, men Intel har fortfarande en ledning över AMD på den lukrativa företagsmarknaden. ”Jag vill bara klargöra att AMD finns i Elitebook [HP] idag, och AMD finns i ThinkPad [Lenovo]. Jag tror att vi ser några bra framsteg just nu i det kommersiella rummet, säger han.

Stankard säger att den kommersiella marknaden beter sig annorlunda än konsumentmarknaden. Det är inte bara prestanda som spelar roll, utan beror också mycket på rykte, tillförlitlighet och stabilitet. ”Jag tror att de stora företagsköparna ville se för att övergå till AMD, de var bara osäkra och de var okända. Och jag tror att de ser det nu. ”

“Datorer som tar dig igenom din dag”: Intel ställer frågor om 11: e generationens Core-chips och enheter

‘AMD vill fokusera på högpresterande datorer’

Handelspunditer förväntar sig en hel del förändringar på PC-marknaden under de kommande åren. Qualcomms vision om bärbara datorer är mer av smartphones – alltid anslutna till internet och varar hela dagen på en enda laddning. Även Apple gör framsteg i den riktningen med sina ARM-baserade Mac-datorer som kommer att komma i år. Men är Qualcomms 8cx Gen 2-chip och Apples ARM-kisel så kraftfullt att ersätta Intel och AMD i vanliga bärbara datorer?

“Jag kommer att kalla det lägre prestanda … Om du håller det mot Ryzen 4000-mobilserien, eller vad AMD gör med vår Zen 2-arkitektur, och framöver är vårt fokus på högpresterande datorer.”

Stankard tillade vidare att han inte förväntar sig att AMDs strategi kommer att “fundamentalt förändras” baserat på vad konkurrenterna gör. ”Det har varit några försök med ARM-baserade produkter på marknaden tidigare och de har inte haft mycket framgång … kanske ibland snart kommer det att hända. Men det förändrar inte nödvändigtvis vår strategi, för vi fokuserar verkligen på den högpresterande delen av marknaden. ”

© IE Online Media Services Pvt Ltd.

Relaterade Artiklar

Back to top button