Amazon, Walmart, Target, Ikea stÀmd över glödlampor

Amazon, Walmart, Target, Ikea stÀmd över glödlampor

Fem Ă„terförsĂ€ljare, inklusive Amazon, Bed Bath & Beyond, Ikea, Target och Walmart stĂ„r inför en rĂ€ttegĂ„ng som vĂ€ckts av University of California, Santa Barbara för patentintrĂ„ng. Universitetet hĂ€vdar att fyra patent övertrĂ€ds för “glödlampor” LED-glödlampor.

Som Reuters rapporterar Ă€r tvisterna ett svar pĂ„ “utbredd bortsett frĂ„n” universitetens patentrĂ€ttigheter. Glödlamporna i frĂ„ga har funnits under de senaste fem Ă„ren och kallas ofta “Edison” eller “vintage” glödlampor. Det Ă€r lĂ€tt att upptĂ€cka dem eftersom de ser ut som klassiska glödlampor med glödande glödtrĂ„d inuti, men en viktig skillnad Ă€r att de förbrukar 90 procent mindre ström.

Tekniken som anvÀnds i dessa glödlampor utvecklades av forskare vid University of California och leddes av professor Shuji Nakamura. Tillbaka 2014 vann Nakamura Nobelpriset för fysik för sin uppfinning av effektiva blÄ lysdioder.

Det önskade resultatet av stÀmningen Àr att ÄterförsÀljarna ska ingÄ licensavtal med universitetet, men ocksÄ att betala ospecificerade skador och royalties för försÀljningen av dessa glödlampor.

Varför rikta in dig pĂ„ Ă„terförsĂ€ljare kan du frĂ„ga? Eftersom universitetet sĂ€ger att de “inte har krĂ€vt att deras leverantörer ska hedra universitetets patent.” Med detta i Ă„tanke har USA: s internationella handelskommission ocksĂ„ blivit ombedd att öppna en undersökning om Ă„terförsĂ€ljarnas uppförande. I skrivande stund hade ingen av Ă„terförsĂ€ljarna kommenterat den Ă„tgĂ€rd som vidtogs mot dem.

Om universitetet vinner det hÀr fallet kommer det att ha en stor knock-on effekt pÄ hur patentintrÄng hanteras i framtiden. I stÀllet för att gÄ efter företagen som skapar de produkter som bryter mot patentet kommer detaljisterna att riktas in sig istÀllet.