Amazon, Walmart, Target, Ikea stämd över glödlampor

Fem återförsäljare, inklusive Amazon, Bed Bath & Beyond, Ikea, Target och Walmart står inför en rättegång som väckts av University of California, Santa Barbara för patentintrång. Universitetet hävdar att fyra patent överträds för “glödlampor” LED-glödlampor.

Som Reuters rapporterar är tvisterna ett svar på “utbredd bortsett från” universitetens patenträttigheter. Glödlamporna i fråga har funnits under de senaste fem åren och kallas ofta “Edison” eller “vintage” glödlampor. Det är lätt att upptäcka dem eftersom de ser ut som klassiska glödlampor med glödande glödtråd inuti, men en viktig skillnad är att de förbrukar 90 procent mindre ström.

Tekniken som används i dessa glödlampor utvecklades av forskare vid University of California och leddes av professor Shuji Nakamura. Tillbaka 2014 vann Nakamura Nobelpriset för fysik för sin uppfinning av effektiva blå lysdioder.

Det önskade resultatet av stämningen är att återförsäljarna ska ingå licensavtal med universitetet, men också att betala ospecificerade skador och royalties för försäljningen av dessa glödlampor.

Varför rikta in dig på återförsäljare kan du fråga? Eftersom universitetet säger att de “inte har krävt att deras leverantörer ska hedra universitetets patent.” Med detta i åtanke har USA: s internationella handelskommission också blivit ombedd att öppna en undersökning om återförsäljarnas uppförande. I skrivande stund hade ingen av återförsäljarna kommenterat den åtgärd som vidtogs mot dem.

Om universitetet vinner det här fallet kommer det att ha en stor knock-on effekt på hur patentintrång hanteras i framtiden. I stället för att gå efter företagen som skapar de produkter som bryter mot patentet kommer detaljisterna att riktas in sig istället.

Relaterade Artiklar

Back to top button