Amazon: Vi förlorade $ 10 miljarder Pentagon-kontrakt pÄ grund av Trump

Amazon: Vi förlorade $ 10 miljarder Pentagon-kontrakt pÄ grund av Trump

Amazon kommer att ifrĂ„gasĂ€tta Pentagons beslut att tilldela ett konkurrens till rivaliserande Microsoft genom att hĂ€vda att president Trump sjĂ€lv manipulerade upphandlingsprocessen för att förstĂ€va sin “upplevda politiska fiende” – Amazon-vd Jeff Bezos – ut av 10 miljarder dollar.

PĂ„ mĂ„ndagen lĂ€mnade e-handelsjĂ€tten in ett formellt klagomĂ„l som hĂ€vdar att Trump inledde “upprepade offentliga och bakom kulisserna attacker” för att styra Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) -kontraktet frĂ„n Amazon.

“Insatserna Ă€r höga”, heter det i klagomĂ„let. “FrĂ„gan Ă€r om USA: s president bör fĂ„ anvĂ€nda budgeten för DoD (Försvarsdepartementet) för att driva sina egna personliga och politiska mĂ„l.”

Som klagomĂ„let pĂ„pekar Ă€r det ingen hemlighet att Trump har kritiserat Amazon och Jeff Bezos. Han har upprepade gĂ„nger anklagat e-handelsjĂ€tten för att betala “lite eller ingen skatt” pĂ„ bekostnad av att sĂ€tta hundratals Ă„terförsĂ€ljare i konkurs. Samtidigt har Trump regelbundet tagit skott pĂ„ mediatĂ€ckningen frĂ„n en tidning som Bezos ocksĂ„ Ă€ger.

@Washingtonpost förlorar pengar (ett avdrag) och ger Àgaren @JeffBezos makt att skruva allmÀnheten pÄ lÄg beskattning av @Amazon! Stort skattehem

– Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 7 december 2015

Men tillbaka i juli uppgav presidenten sjĂ€lv att han skulle kunna ingripa i upphandlingsprocessen för JEDI-avtalet, med hĂ€nvisning till klagomĂ„l som han sa att han fick frĂ„n de andra anbudsgivarna, inklusive Microsoft, Oracle och IBM. En nyligen publicerad bok hĂ€vdade senare att Trump uppmanade sin dĂ„varande försvarsminister James Mattis att “skruva Amazon” ur Pentagonkontraktet pĂ„ 10 miljarder dollar.

“I det hĂ€r fallet gjorde presidenten det allmĂ€nt kĂ€nt för alla – Ă€ven pĂ„ offentligt sĂ€nda tv och genom sina produktiva tweets – att DoD inte skulle tilldela JEDI-kontraktet till AWS (Amazon Web Services)”, sĂ€ger klagomĂ„let.

KlagomÄlet ger emellertid inga nya bevis för att bevisa att Trump medvetet snubblat Amazon. PÄstÄendena beror till stor del pÄ tweets frÄn presidenten, förutom nyhetsartiklar som citerar namngivna kÀllor.

Merparten av klagomÄlet handlar om invecklade processer och hur Amazon misstÀnker att utvÀrderingssystemet var riggat. Företaget hÀvdar vidare att Amazons ledande position som leverantör av molntjÀnster gjorde det till det naturliga valet att leverera Pentagons JEDI-kontakt, som Àr utformad för att modernisera och sÀkra den amerikanska militÀrens nÀtverk över hela vÀrlden. Men Trumps inflytande pÄstods pÄstÄs Pentagon att jÀmna ut spelplanen och vrida upphandlingsprocessen till förmÄn för Microsoft, eller vad Amazon hÀvdar Àr en sÀmre lösning.

“Varje meningsfull granskning av det beslutet avslöjar allvarliga fel i nĂ€stan alla utvĂ€rderingsfaktorer, frĂ„n att ignorera de unika styrkorna i AWS förslag, till att förbise tydliga misslyckanden i Microsofts förslag att uppfylla JEDI: s tekniska krav”, tillĂ€gger klagomĂ„let.

Amazon uppmanar US Court of Federal Claims att tvinga Pentagon att starta om hela upphandlingsprocessen för JEDI-kontraktet och neka Microsoft utmÀrkelsen. Hittills har försvarsdepartementet inte kommenterat klagomÄlet. Men Microsoft har vÀgt in.

“Vi har förtroende för den kvalificerade personalen vid Försvarsdepartementet, och vi tror att fakta kommer att visa att de körde en detaljerad, grundlig och rĂ€ttvis process för att avgöra krigskĂ€mparens behov var bĂ€st uppfyllda av Microsoft,” sa Microsoft i ett e-postmeddelande. . “Vi har arbetat hĂ„rt för att kontinuerligt förnya de senaste tvĂ„ Ă„ren för att skapa bĂ€ttre, differentierade erbjudanden för vĂ„ra kunder.”

Under helgen berĂ€ttade Amazons VD för en publik pĂ„ ett branschforum att hans företag planerar att fortsĂ€tta att stödja Pentagon i försvarsprojekt, trots att han förlorat JEDI-avtalet. “Min uppfattning Ă€r att om big tech vĂ€nder ryggen till försvarsdepartementet, Ă€r detta land i stora problem”, sĂ€ger Bezos, enligt Reuters.