Amazon, Qualcomm att sätta Alexa assistent i fler hörlurar

amazon, qualcomm amazon, amazon alexa, qualcomm amazon alexa, amazon alexa trådlösa hörlurar, amazon alexa qualcomm trådlösa hörlurar Amazon och Alphabet Incs Google, vars röstassistenter oftast har hittats i sina respektive smarta högtalare för hemmet, rusar för att samarbeta med hörlurstillverkare. (Bild: Reuters)

Microchip-företaget Qualcomm Inc ansluter sig till Amazon.com Inc för att sprida användningen av Amazons Alexa-röstassistent i trådlösa hörlurar, sa företagen på måndag. Enligt affären släpper Qualcomm en uppsättning chips som alla tillverkare av Bluetooth-hörlurar kan använda för att bädda in Alexa direkt i enheten. När hörlurarna är ihopkopplade med en telefon med Alexa-appen kan användarna prata med röstassistenten genom att trycka på en knapp på hörlurarna.

Funktionaliteten skulle likna Apple Inc: s AirPods trådlösa öronsnäckor, som gör det möjligt för användare att trycka på enheterna för att prata med Apples virtuella assistent, Siri. Amazon och Alphabet Incs Google, vars röstassistenter oftast har hittats i sina respektive smarta högtalare för hemmet, rusar för att samarbeta med hörlurstillverkare.

Modeller från Bose Corp och Jabra har Alexa inbyggt, och Sony Corp sa tidigare i år att en programuppdatering kommer att få några av dess hörlursmodeller att fungera med Alexa. Google Assistant kan användas på hörlurar från Bose, JBL och Sony, tillsammans med Googles egna Pixel Buds. Qualcomm-partnerskapet kan utvidga den uppställningen. Qualcomm har utvecklat en färdiggjord krets som hörlurstillverkare kan släppa in i sin enhet för att införa den med Alexa.

Läs också: Microsoft och Amazon för att ta Skype-samtal till Alexa-aktiverade enheter

”Detta minskar deras radikalt [engineering] kostnad och tid att marknadsföra ”, säger Anthony Murray, senior vice president och chef för röst och musik för Qualcomm, till Reuters i en intervju. “Det gör det enkelt för industrin att anta detta.”

Murray vägrade att kommentera om Qualcomm skulle erbjuda ett liknande erbjudande för Google Assistant men sa att chipföretaget planerar att stödja andra partners i framtiden. Flytten är en del av en bredare press från Qualcomm att diversifiera sig från sitt beroende av processorn och modemchips för mobiltelefoner. Den verksamheten visade sig lukrativ för Qualcomm, men dess patentlicensmodell drog upp böter och stämningar från kunder som Apple Inc.

Läs också: Facebook Portal videochattenhet med display, Alexa-stöd för att starta nästa vecka: Rapportera

Vid en konferens i Hong Kong planerad för tidig tisdag lokal tid sa Qualcomm också att man arbetar med actionkamera-tillverkaren GoPro Inc för att lägga fler Qualcomm-chips för bildbehandling i enheterna. Företaget har sagt att det förväntar sig cirka 5 miljarder dollar i intäkter från icke-mobila källor i år, eller mer än 20 procent av de 22,4 miljarder dollar i försäljning som analytiker förväntar sig.

Relaterade Artiklar

Back to top button