Amazon-medarbetare riskerar jobb för att avbryta sin politik för klimatförÀndringar

Amazon-medarbetare riskerar jobb för att avbryta sin politik för klimatförÀndringar

En ny policy hos Amazon, som kan leda till straff eller upphörande för anstÀllda som offentligt kritiserar företagets instÀllning till klimatförÀndringar, har fÄtt fler Àn 350 anstÀllda att tala i protest.

De anstĂ€llda hĂ€vdar att företaget försöker tysta deras aktiviteter, som bland annat uppmanar Amazon att avveckla anvĂ€ndningen av fossila brĂ€nslen och att sluta göra sina molntjĂ€nster tillgĂ€ngliga för olje- och gasindustrin. “Det Ă€r vĂ„rt moraliska ansvar att tala och förĂ€ndringarna i kommunikationspolitiken censurerar oss frĂ„n att utöva det ansvaret”, sa Sarah Tracy, en mjukvaruutvecklingsingenjör pĂ„ Amazon, i ett uttalande pĂ„ söndag.

För att protestera mot policyn publicerade de anstĂ€llda ett blogginlĂ€gg med sina namn och titlar bifogade och krĂ€vde att Amazon agerade snabbare för att eliminera företagets koldioxidavtryck nĂ€r e-handelsjĂ€tten rutinmĂ€ssigt levererar paket till kunder över hela vĂ€rlden. PĂ„ mĂ„ndagen började de ocksĂ„ cirkulera en video, som visar mer Ă€n ett dussin anstĂ€llda som hĂ„ller upp skyltar som sĂ€ger “Vi kommer inte att tystas #AmznSpeakOut.”

1 / Hundratals av oss bestĂ€mde oss för att stĂ„ upp mot vĂ„r arbetsgivare, Amazon. Vi Ă€r rĂ€dda. Men vi bestĂ€mde oss för att vi inte kunde leva med oss ​​sjĂ€lva om vi lĂ„ter en politik tysta oss inför en frĂ„ga om sĂ„dan moralisk allvar som klimatkrisen. #AMZNSpeakOut pic.twitter.com/zWIKku4LF6

– Amazon-anstĂ€llda för klimatrĂ€ttvisa (@AMZNforClimate) 27 januari 2020

“Företag kan inte Ă€ga samtal som pĂ„verkar vĂ„r existens”, sĂ€ger de i videon.

Under det senaste Äret har anstÀllda anordnat att publicera ett öppet brev som innehÄller mer Àn 8700 underskrifter frÄn medarbetare, och genomfört en walkout pÄ företagskontor för att pressa Amazon att fasa ut fossila brÀnslen. Protesterna fÄngade rubriker och stöd frÄn demokratiska presidentkandidater i en tid dÄ arbetare över hela teknikindustrin alltmer tillgriper offentlig aktivism.

Som svar har Amazon förbundit sig att nÄ nollutslÀpp av koldioxid till 2040, vilket kommer att innebÀra att man anvÀnder en ny flotta elbilar för att leverera kunder. De protesterande medarbetarna vill emellertid att e-handelsjÀtten ska pÄskynda tidtabellen till 2030 och att Àven avskÀrma olje- och gasindustrin frÄn att anvÀnda företagets molntjÀnsteknologi.

I ett uttalande sa Amazon att företaget Ă€r “passionerat” för att förhindra klimatförĂ€ndringar. “Vi planerar att anvĂ€nda 100 procent förnybar energi 2030 och vi har tusentals mĂ€nniskor som arbetar med hĂ„llbarhetsinitiativ över hela företaget”, tillade företaget.

Icke desto mindre hĂ„ller Amazon pĂ„ att förbjuda alla icke-sanktionerade offentliga kommentarer frĂ„n anstĂ€llda som attackerar företaget. “Medan alla anstĂ€llda Ă€r vĂ€lkomna att engagera sig konstruktivt med nĂ„gon av de mĂ„nga team inom Amazon som arbetar med hĂ„llbarhet och andra Ă€mnen, sĂ„ tillĂ€mpar vi vĂ„r politik för extern kommunikation och kommer inte att tillĂ„ta anstĂ€llda att offentligt skĂ€mma bort eller förvrĂ€nga företaget eller deras hĂ„rda arbete kollegor som utvecklar lösningar pĂ„ dessa svĂ„ra problem, “tillĂ€ggs uttalandet.

Amazon fortsatte med att sÀga att anstÀllda Àr fria att ge feedback om sin policy internt, oavsett om det Àr under företagsmöten, gÄ med i interna intressegrupper eller nÄ ut till företagets VD Jeff Bezos sjÀlv via e-post. Amazon betonade ocksÄ att kommunikationspolicyn inte var nÄgot nytt och sannolikt liknar hur andra stora företag fungerar. De protesterande anstÀllda hÀvdar dock att Amazon har dragit fötterna för att ta itu med klimatförÀndringarna.

“Jag och andra försökte i flera Ă„r ta upp frĂ„gor via interna kanaler men det fungerade inte. Jag brukade tro att Amazons ledare hade en plan för att ta itu med företagets klimatpĂ„verkan och jag lĂ€rde mig att de inte gjorde det”, skrev tidigare Amazon-anstĂ€lld. Eliza Yu-An Pan, som var bland dem som gick med i protesten.

De anstÀllda sÀger att Amazon introducerade den nya kommunikationspolicyn efter att tvÄ medarbetare lÀmnat en offert till i oktober som var kritisk mot e-handelsjÀttens pÄgÄende försök att leverera teknik för att hjÀlpa fossila brÀnsleföretag att utvinna nya oljereserver snabbare. En advokat frÄn Amazon varnade enligt uppgift dem att tala ut igen kan resultera i formella korrigerande ÄtgÀrder, inklusive uppsÀgning av deras jobb.

Hittills har företaget inte sagt om det planerar att straffa de protesterande anstÀllda. Förra Äret rapporterade Amazon att ha 647 500 heltidsanstÀllda och deltidsanstÀllda.