Amazon köper 100 000 elektriska leveransskÄp med klimatlöfte

Amazon köper 100 000 elektriska leveransskÄp med klimatlöfte

Amazon köper 100 000 eldrivna leveransfordon som en del av ett nyligen aviserat mÄl att uppnÄ netto nollkoldioxidutslÀpp till 2040 för att stoppa den globala uppvÀrmningen.

PÄ torsdag avslöjade e-handelsjÀtten och blev det första företaget som Ätagit sig The Climate Pledge, som uppmanar alla företag att uppnÄ netto-koldioxidutslÀppsmÄlen pÄ tvÄ decennier.

“Jag har pratat med andra VDar för globala företag och jag tycker mycket intresse för att gĂ„ med i löfte”, sĂ€ger Amazons vd Jeff Bezos i dagens tillkĂ€nnagivande. “Stora företag som undertecknar The Climate Pledge kommer att skicka en viktig signal till marknaden att det Ă€r dags att investera i de produkter och tjĂ€nster som undertecknarna kommer att behöva för att uppfylla sina Ă„taganden.”

I dag tillkĂ€nnagav Amazon och @GlobalOptimism The #ClimatePledge som uppmanar undertecknarna att vara netto noll koldioxid i sina verksamheter Ă„r 2040 – ett decennium före Parisavtalets mĂ„l 2050. Ta reda pĂ„ mer: https://t.co/hgfe9D4NkR pic .twitter.com / vNXU1JJpNX

– Amazon News (@amazonnews) 19 september 2019

För att nÄ mÄlet köper Amazon en enorm flotta med elektriska leveransfordon frÄn start Rivian, dÀr Amazon ocksÄ investerat 440 miljoner dollar. FörvÀnta dig att fordonen börjar leverera paket till Amazon-kunder 2021.

“Amazon planerar att ha 10 000 av de nya elfordonen pĂ„ vĂ€gen redan 2022 och alla 100 000 fordon pĂ„ vĂ€gen fram till 2030 – vilket sparar 4 miljoner ton kol per Ă„r fram till 2030”, sa det.

Att nĂ„ mĂ„let om noll koldioxidutslĂ€pp innebĂ€r att Amazon tekniskt sett fortfarande kan förlita sig pĂ„ fossila brĂ€nslen fram till 2040 – sĂ„ lĂ€nge företaget kompenserar för koldioxidutslĂ€pp pĂ„ andra sĂ€tt. För att nĂ„ mĂ„let investerar företaget ocksĂ„ 100 miljoner dollar i en Ă„terplanteringsfond, som kommer att arbeta för att plantera trĂ€d för att dra ut kolet ur luften.

Dessutom lovar Amazon att fÄ företagets infrastruktur att drivas med 80 procent förnybar energi, sÄsom vind och sol, 2024 och 100 procent 2040.

Amazonas hÄllbarhet

Företaget förbundit sig tidigare till ett mer blygsamt mĂ„l att uppnĂ„ nollutslĂ€pp av koldioxid pĂ„ 50 procent av alla leveransleveranser till 2030. En grupp Amazon-anstĂ€llda har dock uppmanat företaget att göra mer och avveckla all anvĂ€ndning av fossila brĂ€nslen fram till 2030. Mer Ă€n 1 500 anstĂ€llda Ă€r planerade att delta i Amazonas kontor i morgon som en del av Global Climate Strike, som startar pĂ„ fredag ​​och uppmanar allmĂ€nheten att krĂ€va ett slut pĂ„ beroendet av fossila brĂ€nslen.

“Dagens tillkĂ€nnagivande Ă€r en viktig milstolpe i teknikindustrins historia och för den globala privata sektorn, men det rĂ€cker inte”, sĂ€ger gruppen av protesterande Amazon-arbetare i ett uttalande. “SĂ„ lĂ€nge Amazon anvĂ€nder sin kraft för att hjĂ€lpa olje- och gasföretag att upptĂ€cka och utvinna mer fossilt brĂ€nsle, donera till klimatförnekande politiker och tankesmedjor och möjliggöra förtryck av klimatflyktingar, kommer de anstĂ€llda att fortsĂ€tta höja vĂ„r röst.”

Amazons molndataföretag, Amazon Web Services, marknadsför sig för nĂ€rvarande till olje- och gasföretag som ett sĂ€tt att effektivisera sin verksamhet och “ge mer produktiv oljeutvinning.” Amazon nĂ€mnde inget om att skĂ€ra av dessa kontrakt.

Arbetare vid andra företag – inklusive Google, Microsoft och Facebook – har ocksĂ„ sagt att de planerar att gĂ„ ut imorgon för att uppmana teknikindustrin att nĂ„ nollkoldioxidutslĂ€pp till 2030. De krĂ€ver ocksĂ„ att deras arbetsgivare avslutar alla kontrakt med olje- och gasföretag. fokuserat pĂ„ utvinning av fossila brĂ€nslen.

Amazon har skapat en webbplats för att hÄlla allmÀnheten uppdaterad om hur företaget nÄr sina hÄllbarhetsmÄl.