Amazon investerar 700 miljoner dollar för att omskola 100 000 arbetare för nya jobb

Med automatiseringen hotande investerar Amazon 700 miljoner dollar för att omskola 100 000 amerikanskbaserade arbetare för nya jobb.

Målet är att flytta en tredjedel av Amazons arbetskraft till 2025 till efterfrågade jobb hos företaget som fokuserar på mjukvaruteknik, datavetenskap, robotik och samordning av logistik för att leverera produkter. Företaget säger ändå att dess kostnadsfria omskolningsprogram kommer att hjälpa anställda att få “högt kvalificerade roller inom eller utanför Amazon.”

“Den amerikanska arbetskraften förändras. Det finns ett större behov av tekniska färdigheter på arbetsplatsen än någonsin tidigare. Amazon är inget undantag”, säger företaget i tillkännagivandet.

Investeringen kommer när e-handelsjätten i allt större utsträckning litar på robotar för att uppfylla beställningar, inklusive att experimentera med leveransdroner. Den kommande automatiseringen är redo att ta bort jobb från Amazon-lagerarbetare, samtidigt som företagets kostnader minskas.

Under tiden litar Amazon fortfarande på att tusentals anställda snabbt paketerar order och skickar ut dem. Företaget har emellertid mött upprepad kritik för arbetsförhållandena vid sina lager. Anställda på ett lager i Minnesota planerar att strejka den 15 juli – under Amazon Prime Day – för att kräva att e-handelsjätten underlättar produktivitetskvoter som de hävdar gör sina jobb osäkra.

Lagstiftare, inklusive amerikanska presidentkandidater Bernie Sanders och Elizabeth Warren, har också hotat att reglera företaget.

Amazon har emellertid sagt att de är engagerade i att stödja sina anställda. I oktober förra året höjde den minimilönen för företagsarbetare till $ 15 per timme, även om den också avvecklade en incitamentslönekomponent. “Genom vår fortsatta investering i lokala samhällen i mer än 40 stater över hela landet har vi skapat tiotusentals jobb bara i USA under det senaste året”, sa Amazon SVP Beth Galetti i ett uttalande.

Dagens investeringar på 700 miljoner dollar kan också fungera som rekryteringsverktyg för företaget. Omskolningsmöjligheterna kommer att gälla för arbetare över Amazons företagskontor, fullgörandecentra, detaljhandelscenter och transportnätverk. Programmen omfattar datorprogrammering, AI-baserad maskininlärningsförmåga och hur man använder Amazons AWS-molntjänst.

“Amazons snabbast växande högkvalificerade jobb under de senaste fem åren är specialist på datakartläggning (832 procent tillväxt), datavetare (505 procent), lösningsarkitekt (454 procent), säkerhetsingenjör (229 procent) och affärsanalytiker (160 procent), “sa företaget.

Ett annat omskolningsprogram hjälper företagsarbetare att lära sig nödvändiga färdigheter för ett yrke med hög efterfrågan som de väljer. Arbetare behöver bara betala 5 procent av studiekostnaderna. Enligt Amazons webbplats kommer omskolningsprogrammen till stor del att genomföras virtuellt och via klassrum.

Totalt sysselsätter Amazon 630 000 arbetare globalt. “Vi startar (omskolningsprogrammen) i USA, men detta är ett långsiktigt åtagande och bara början”, sa en Amazon-talesman till PCMag.

United Food and Commercial Workers International Union hävdar dock att investeringen på 700 miljoner dollar inte kommer att göra tillräckligt för att hjälpa företagets arbetare. “Amazon kastar pengar på ett problem det skapade och tycker på något sätt att det förtjänar applåder. Detta är en förolämpning mot de tusentals Amazon-arbetare som tvingas uthärda farliga arbetsförhållanden och möter omöjliga krav varje dag”, säger UFCW-president Marc Perrone i ett påstående.

“Amazon har blivit en ekonomisk brandman som plötsligt bestämde sig för att släcka bränderna som det startar”, tillade han.

Relaterade Artiklar

Back to top button