Amazon-arbetare planerar utgÄng över passivitet med fossila brÀnslen

Amazon-arbetare planerar utgÄng över passivitet med fossila brÀnslen

Hundratals Amazon-anstÀllda planerar att genomföra en walkout den 20 september för att protestera mot teknikjÀttens passivitet nÀr det gÀller att avveckla alla fossila brÀnslen.

Hittills har 941 anstĂ€llda lovat att gĂ„ med i stĂ€mningen, som uppmanar Amazon att hjĂ€lpa till att stoppa klimatförĂ€ndringen genom att minska alla koldioxidutslĂ€pp till 2030. Andra krav inkluderar att stoppa all finansiering till “klimatförnekande lobbyister och politiker” och att skĂ€ra ned Amazon Web TjĂ€nsternas kontrakt med fossila brĂ€nsleföretag.

“Amazon har resurser och omfattning för att gnista vĂ€rldens fantasi och omdefiniera vad som Ă€r möjligt och nödvĂ€ndigt för att hantera klimatkrisen”, skrev arbetarna i ett blogginlĂ€gg pĂ„ mĂ„ndag.

Vi vill att Amazon förbinder sig att nollutslÀppa 2030 och pilotelektriska fordon först i samhÀllen som drabbas mest av föroreningar. Vi bör vara ledare som nÄr noll först och inte glider in i sista stund.

Löfte att gÄ ut med oss: https://t.co/Ubcm6G2XWQ pic.twitter.com/vGmLIs9rnY

– Amazon-anstĂ€llda för klimatrĂ€ttvisa (@AMZNforClimate) 9 september 2019

De anstÀllda förbereder protesten efter att mer Àn 8 000 arbetare undertecknade ett öppet brev i april och uppmanade Amazon att anta en plan för att sÄ smÄningom tappa fossila brÀnslen. De anstÀllda lÀmnade ocksÄ in ett aktieÀgarförslag för att tvinga företaget att slÀppa en plan för att hantera klimatförÀndringarna.

Även om aktieĂ€garförslaget misslyckades med att sĂ€kra tillrĂ€ckligt med röster Ă„tog sig Amazon det mer blygsamma mĂ„let att uppnĂ„ “netto noll” koldioxidutslĂ€pp pĂ„ 50 procent av alla transporter till 2030. Med andra ord planerar företaget att kontrollera sitt koldioxidavtryck under nĂ€sta Ă„rtionde, men inte nödvĂ€ndigtvis minska dem totalt sett, Ă€n mindre eliminera företagets beroende av fossila brĂ€nslen.

De protesterande arbetarna sĂ€ger att det inte rĂ€cker. “Amazon Ă€r ett av vĂ€rldens mest innovativa företag. Vi Ă€r stolta över att vara ledare. Men inför klimatkrisen Ă€r en riktig ledare en som nĂ„r noll utslĂ€pp först, inte en som glider in i sista möjliga ögonblick, “de skrev i blogginlĂ€gget.

Protesthotet kommer nÀr teknikjÀtten har fokuserat pÄ att göra en dags frakt till standarden pÄ Amazon Prime, som för nÀrvarande erbjuder gratis tvÄ dagars frakt pÄ berÀttigade bestÀllningar. För att minska leveranstiderna har Amazon spenderat en förmögenhet pÄ att bygga ut den nödvÀndiga infrastrukturen och ocksÄ köpt upp dieseldrivna minibussar.

Som svar uppmanar arbetarna Amazon att övergĂ„ till elbaserade sjöfartstjĂ€nster. “Ett Ă„tagande frĂ„n Amazon har makten att flytta industrier. Investeringar av företaget i elektrifierad luftfart eller sjöfart skulle vara en spelvĂ€xlare”, tillade arbetarna.

Amazon berĂ€ttade dock för PCMag att företaget har Ă„tagit sig att minska koldioxidutslĂ€ppen. “Vi har dedikerade hĂ„llbarhetsteam som har arbetat i flera Ă„r pĂ„ initiativ för att minska vĂ„r miljöpĂ„verkan”, sĂ€ger en talesman i ett mejl. “Under det senaste decenniet genom vĂ„ra hĂ„llbara förpackningsprogram har vi tagit bort mer Ă€n 244 000 ton förpackningsmaterial och undvikit 500 miljoner fraktlĂ„dor.”

Amazon planerar att dela ett företagsomfattande koldioxidavtryck senare i Är, tillsammans med information om hur e-handelsjÀtten nÄr sina koldioxidutslÀppsmÄl. Enligt Amazon har företaget mer Àn 200 forskare, ingenjörer och produktdesigners som Àgnar sig Ät att göra det miljövÀnligt. Med det sagt nÀmnde företaget inget att nÄ ett mer aggressivt mÄl för att minska koldioxidutslÀppen.

Walkout den 20 september börjar kl 11:30 lokal tid pĂ„ Amazons kontor i Seattle och kommer att pĂ„gĂ„ hela dagen. Evenemanget ansluter sig till “Global Climate Strike”, som uppmanar allmĂ€nheten att gĂ„ ut frĂ„n kontor för att krĂ€va ett slut pĂ„ beroende av fossila brĂ€nslen.