Amazon-arbetare gÄr ut i USA och Europa

Amazon-arbetare gÄr ut i USA och Europa

Medan Amazons Prime Day Àr en bra tid för kunderna att spara, för anstÀllda vid ett Amazon Fulfillment-center i Minnesota, Àr det en tid för handling.

En del pĂ„ Shakopee-lagret – som sysselsĂ€tter 1 500 personer – kommer att gĂ„ ut i sex timmar pĂ„ mĂ„ndag under morgon- och kvĂ€llskiftet, enligt The Daily Beast. Trots att klagomĂ„l stĂ€lls över farliga arbetsförhĂ„llanden ber Amazon fortfarande anstĂ€llda att arbeta snabbare, sĂ€ger arbetarna.

I ett uttalande sa Amazon att det “arbetar smartare, inte hĂ„rdare, baserat pĂ„ Ă„rtionden av processförbĂ€ttring och innovation” vid fullgörande centra, sorteringscentra, leveransstationer och luftnav.

“HĂ€ndelser som Prime Day har blivit en möjlighet för vĂ„ra kritiker, inklusive fackföreningar, att öka medvetenheten om deras sak, i detta fall ökade medlemsavgifterna”, sĂ€ger en talesman. “Dessa grupper framkallar felinformation för att fungera till deras fördel, nĂ€r vi faktiskt redan erbjuder de saker de pĂ„stĂ„r sig vara deras sak – branschledande löner, förmĂ„ner och en sĂ€ker arbetsplats för vĂ„ra anstĂ€llda.

“Vi kan bara dra slutsatsen att de som planerar att delta i evenemangen helt enkelt inte Ă€r informerade. Vi uppmuntrar vem som helst att boka en rundtur i vĂ„ra fullgörandecentra och jĂ€mföra vĂ„r totala lön, fördelar och arbetsmiljö med andra Ă„terförsĂ€ljare och större arbetsgivare i samhĂ€llet och över hela landet. “

Flera Seattle-baserade Amazon-anstÀllda har under tiden rest till Minnesota för att slÄ till tillsammans med sina kollegor. De planerar att gÄ pÄ picketlinjen med slÄende lagerarbetare och hÄlla ett tal till stöd under rallyet.

Seattle-gruppen Àr en del av Amazon anstÀllda för klimatrÀttvisa, som har uppmanat företaget att anta en plan för att fasa ut anvÀndningen av fossila brÀnslen, avsluta partnerskap med olje- och gasföretag och spela en mer aktiv roll för att berÀtta för lokala och federala att minska koldioxidutslÀppen. I maj avvisade Amazon-aktieÀgare förslaget.

Somalisk-amerikanska arbetare protesterade ocksÄ vid Shakopee-platsen i december före semestern (bilden ovan) och hÀvdade att de inte kunde uppfylla Amazons krav pÄ 230 artiklar i timmen och lÀmnar ocksÄ produktionslinjen för bön, enligt CBS Minnesota.

I Europa rapporterar Reuters att över 2000 arbetare pĂ„ sju Amazon-webbplatser i Tyskland kommer att strejka pĂ„ grund av lĂ„ga löner. Deras motto Ă€r “Inte mer rabatt pĂ„ vĂ„ra inkomster.”

I Storbritannien finns det ocksÄ veckolÄnga vandringsleder, dÀr tjÀnstemÀn frÄn GMB (en allmÀn fackförening) lÀmnar broschyrer till arbetare pÄ mÄnga platser i England och Wales, enligt BBC.

Amazon svarade inte omedelbart pÄ en begÀran om kommentarer.

Förra Äret protesterade fackföreningar i Europa mot företaget pÄ grund av dÄliga arbetsförhÄllanden vid dess leveranscentra. Företaget har enligt uppgift ocksÄ arbetat med en del pseudo-dystopisk teknik för att fÄ ut mer av sina arbetare, inklusive en kÀnslighetsavkÀnnande bÀrbar utrustning utrustad med mikrofoner; det fick ocksÄ patent pÄ en robotbur för sina arbetare. Det har ocksÄ rapporterats att Amazon-arbetare i Storbritannien har tvingats urinera i flaskor eftersom de kommer att straffas för att ha tagit pauser.

Amazon sa idag att man inte har “nĂ„gra planer” att anvĂ€nda robotburidĂ©n. “Vi utvecklade en mycket bĂ€ttre lösning som Ă€r en liten vĂ€st som medarbetare kan bĂ€ra som fĂ„r alla robotdrivenheter i nĂ€rheten att sluta röra sig.”

Företaget drev ocksĂ„ tillbaka rapporter om mĂ€nniskor som urinerade i flaskor. “Detta Ă€r helt enkelt inte sant”, sade en talesman. “Amazon ser till att alla medarbetare har enkel tillgĂ„ng till toaletter som ligger bara en kort promenad frĂ„n det de arbetar. Medarbetare fĂ„r anvĂ€nda toaletten nĂ€r det behövs.”

Företaget sa ocksĂ„ att uppfyllande centra erbjuder “pauser som Ă€r lĂ€ngre Ă€n vad som krĂ€vs enligt lag.

“I stora upplevelsecentra har vi decentraliserade matsalar / pausrum, vilket innebĂ€r att medarbetare för kortare pauser inte behöver resa lĂ„nga strĂ€ckor för att nĂ„ ett matsalomrĂ„de. I dessa utbrytningsomrĂ„den har vi sittplatser och varuautomater. MĂ„nga erbjuder fritidsaktiviteter som som flera platt-TV-apparater, internetanslutningsstationer, bordsfotboll, biljardbord etc. “